Kolumny do 1500 zł

Tematy związane z zakupem sprzętu nagłaśniającego
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ŁDŁ
Kontakt:

Re: Kolumny do 1500 zł

Post autor: ŁDŁ »

JootWoo pisze:
09 lis 2025, 23:32

Nie słucham jakoś głośno muzyki ale chyba brakuje mi teochę więcej mięsa, otoczenia dźwiękiem :D .
Wymień sobie kondensatory elektrolityczne w zwrotnicach bo pewnie są wyschnięte na wiór. Z tego powodu Twoje kolumny mają jakieś bliżej nieokreślone parametry. Wtedy ani obrazu stereo ani poprawnej równowagi tonalnej nie będzie. Daj polipropylenowe. To niemoralna z mojej strony propozycja jak chcesz je zmienić. Jednak czasem można się zdziwić :mrgreen:
Łukasz Długosz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Te Metze wygladaja dokladnie jak Cantony, wiec moze warto isc za radą Łukasza zamiast wynieniać. To zawsze zdążysz ;)
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Dziwne ze brakuje ci "mięsa" w tych Metzach, one jak dobrze pamiętam.to chyba na głośnikach Nokii. Mam je podpiete do saby mi215 i ok jest. A może wznak niedomaga?
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

zacząłbym od zwrotnic... moje cantony też ożyły po wizycie u Martynki...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + ATL 304 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Arkadyo

Post autor: Arkadyo »

Nie widzę sensu wymiany wszystkich kondensatorów na polipropylenowe. Tryumf formy nad treścią. W tak wiekowych kolumnach powinno się wymienić kondensatory bipolarne na inne bipolarne, jeżeli są poza torem audio a polipropylena włożyć w filtr dla kopułki i sredniaka bo są na "trasie". Najtańszy Jantzen wystarczy jak na mój gust. Zdecydowałbym się również na mocne wygłuszenie obudowy owatą. Pamiętaj jednak, że to monitory, można by rzec studyjne. 8" na dole raczej jest nastawione na pracę w górę aby sie dobrze wżenić w kopułkowego średniaka, czyli dosyć wysoka dobroć układu - będzie wiecej kopa kosztem zejścia. Tak kiedyś projektowano kolumny i było to bardzo dobre, liniowe a jednocześnie dynamiczne granie. Tak projektowano monitory studyjne. Dzisiaj wszystko zdominował rezonator Helmholtza i mięso, mięso. Jak brakuje Ci dołu, to dokup suba.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
ODPOWIEDZ