Co lepsze - Tidal czy Spotify?

ODPOWIEDZ

Co lepsze?

Tidal
35
63%
Spotify
17
30%
Inne (prośba o doprecyzowanie)
4
7%

Liczba głosów: 56

Awatar użytkownika
Frey
Gramofon: Dual 604

Re: Co lepsze - Tidal czy Spotify?

Post autor: Frey »

Wojtek pisze:
07 lis 2025, 13:34

Bardziej miarodajne porównanie CD kontra streaming byłby sam transport CD i jakiekolwiek źródło streamingu, obydwa wpięte w ten sam DAC.
Wtedy rzeczywiście byłoby to porównanie cyfrowych "źródeł", a nie różnorakich DACów przy okazji.
Ja mam tak zbudowany tor. Zarówno transport CD (przez optyka) jak i Wiima Ultra (przez USB) mam podłączone pod DACa Denafripsa. Porównywałem sobie jeszcze za czasów Spotify bez Lossless i oba źródła grały identycznie oczywiście pod warunkiem, że była to ta sama płyta ;)

Osobiście uważam, że dużo większe znaczenie niż bity i kiloherce ma sama płyta. Czasem lepiej zagra na Tidalu, czasem na Spotify i na odwrót. Fajnym przykładem jak dobrze pamiętam jest np. Take Five gdzie z Tidala grała fatalnie przez ilość szumu w tle, a ze Spotify grała elegancko. Nie pytajcie mnie która dokładnie, bo nie mam już Tidala :lol:

Podsumowując bierzecie ten streaming w którym bardziej odpowiada Wam aplikacja i który zagra bez problemów technicznych na sprzęcie, który macie w domu.
Dual 604 | Dual M20E | Buphono
Audiolab 6000CDT | Wiim Ultra | Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature | Atoll AM100 Signature | Infinity RS6000A
Fostex TH-610
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Dziękuję bardzo za udział i przydatne informacje, czytam wszystko i skłaniam się ku zdaniu że fajnie mieć oba :)
Rekiniasty
Gramofon: PL-70 L II

Post autor: Rekiniasty »

Jeśli chodzi o jakość to tylko Qobuz ;)
Benz Micro Glider SM, Accuphase E-480 + AD 60, JM Lab Mini Utopia
ODPOWIEDZ