Mam z tym pewien problem, bo ja się od razu zakochuję
Zagadki i łamigłówki dot. płyt winylowych
- konrads0
- Gramofon: Technics SL 1200Mk2
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
Re: Zagadki i łamigłówki dot. płyt winylowych
Człowiek w pracy, a tutaj zmiana prowadzącego teleturniej. 
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Zmiana na czole peletonu
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Coś słabo żre Panowie
Chcecie wytwórnię czy rodzaj muzyki?
Chcecie wytwórnię czy rodzaj muzyki?
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 
- darkman
- Kontakt:
- darkman
- Kontakt:
Yyyy.. no dobra, zagadka jest dla kogoś kto zna ten album.
No ale jak tak to siak.
Podam więcej detali to wygra ktoś, komu się chce szukać. Czyli Mejw.
ALE OK:
Pytam o pierwsze wydanie tej płyty w ogóle i to jest 1st press. Kolejne wydania tego albumu mają inne okładki - to niezbyt częsty zabieg wydawców, no ale jest jak jest - to bardzo charakterystyczny zabieg.
Na okładce laska, a zimno już teraz to nawet te od Konrada jakieś tiule pozakładały
, zatem mamy tu postać w sukience i płaszczu w innym kolorze, zgrabna, coś mi na modelkę zalatuje lub dupę co to ma bogatego męża lub kochanka, ale nie wiem. Materacem nie bywam.
Gatunek - jazz, oczywiście.
Ja tam i tu nie lubię, jak zagadka wisi długo i nie wyznaję zasady by było za trudno i tajemniczo.
Mogę jeszcze podać wytwórnię, poczekać do Świąt i potem już tylko tytuł
.. aha pomocne - okładka pasuje do 11 listopada!
No Panowie! Odwagi!
Maciek pokaż Panom, kto tu rządzi

No ale jak tak to siak.
Podam więcej detali to wygra ktoś, komu się chce szukać. Czyli Mejw.
ALE OK:
Pytam o pierwsze wydanie tej płyty w ogóle i to jest 1st press. Kolejne wydania tego albumu mają inne okładki - to niezbyt częsty zabieg wydawców, no ale jest jak jest - to bardzo charakterystyczny zabieg.
Na okładce laska, a zimno już teraz to nawet te od Konrada jakieś tiule pozakładały
Gatunek - jazz, oczywiście.
Ja tam i tu nie lubię, jak zagadka wisi długo i nie wyznaję zasady by było za trudno i tajemniczo.
Mogę jeszcze podać wytwórnię, poczekać do Świąt i potem już tylko tytuł
No Panowie! Odwagi!
Maciek pokaż Panom, kto tu rządzi
- Mawis
Ale że to jest plyta kobieca czy tylko kobieta jest na okładce? Nadal nic nie wiemy poza tym ze kobieta w płaszczu. To juz wiedzielismy wczesniej...
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- darkman
- Kontakt:
No jak słucha jej kobieta, to kobieca pewnie. A co to takiego płyta kobieca? Znaczy, rozumiem są też męskie jakieś? Dasz przykład? Pewnie Rocky 5 albo coś Frankie Go
A to ma jakieś znaczenie? Gdy na okładce Floydów jeden gość pali drugiego żywym płomieniem, to oznacza płytę dla strażaków? Na okładce Anthology Dane Allmana, gość łowi ryby nad jeziorem - to znaczy, że to reklama Pojezierza Mazurskiego? Lub, że Duane nie jadał hamburgerów?
Gówno prawda, ale nie chce mi się przytaczać już podanych informacji. Wiem, wiem.. wkurwionyś Waść, że niby wiesz, a tu chujachujofeng nie wiesz. Też tak nie lubię i gdy mnie to rozwala psychicznie, walę się na drzewo i nie zaglądam do zagadek
Mogę napisać tak jak Dario wcześniej tylko po swojemu: "to mam qurła od razu podać tytuł i wykonastwo"? OK, ale to po H się bawić w zagadki?
A H'ja tam prawda, bo jest też w sukience, czarnej i jebanych rękawiczkach na moje oko to skórkowych. Czy jebanych to nie mam pewności w sumie.
Co Wy tam Qrva bierzecie w tej Owczarni?
To może by tak zapytać, ale co pasuje do 11 listopada? Miast: to płyta kobieca? .. a co ja Q ginekolog jestem?
Jak pasuje do 11 listopada, to może chodzi o córkę Piłsudskiego, albo fortepian sąsiadki Paderewskiego? A może jest na niej znak orła czyli orlika jeśli idzie o godło, a może coś innego w typie kotwicy Polski Walczącej?
OK, na dziś wystarczy
Myśleć, nie spać!
p.s. A.. płyty Wham! to są kobiece, męskie czy mieszane?
Trudne? A umawialiśmy się przecież tylko, że to banalnie proste. Ktoś napisał, że łatwo będzie?
- Mawis
Ło qrła Darek, ale żeś elaborat pierdyknął
Można by zapytać: W Owczarni to zwykłą trawę jaramy ale co wy tam we stolycy palicie? Chętnie zmienie dilera bo towar mocny
Kobieca płyta w sensie wykonawcy a nie dla kogo do słuchania
Kobieca płyta w sensie wykonawcy a nie dla kogo do słuchania
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
Podsumujmy co wiadomo:
- Żółte plamki na białym tle to specyfika wydań japońskich. Widać, że tego białego tła może być sporo, ale nie koniecznie. A że pożółkło - płyta ma swoje lata.
- Postać niby kobiety, niby faceta, chudzielec o elfickich kształtach. Niewyraźna twarz, czarno-biała. Jakby coś na głowie, ale nie wiadomo co. Jest czarna sukienka i (być może jebane) skórkowe szarawe rękawiczki.
- "Ogólnie okładka to collage i swego rodzaju pastisz mieszający technikę fotograficzną z malarsko rysunkową." - zrozumiałe.
- "Okładka pasuje do 11 listopada!" - cokolwiek to znaczy. Musimy uruchomić pokłady kobiecej intuicji.
- Na pytanie o nazwisko autora okładki dostaliśmy "Siara... i wszystko jasne". Jak dla kogo... Siara czyli Killer? Mamy obejrzeć, bo tam ta kapela gra? Okładkę widać?... Jest też gitarzysta, niejaki Maciej Siara Sierczak, prowadzi do "Kozyrska x Sieczak", ale nie wydali nic w Japonii, zwłaszcza dawno (pożółkło).. I nie jest to jazz w ogóle...
- To jest first-press, z okładką inną niż w następnych wydaniach. Japoński first-press. Ale nie wiemy, czy to w ogóle światowa premiera, czy tylko japońska. "Pytam o pierwsze wydanie tej płyty w ogóle" - czyli raczej światowa. Uwaga - w Japonii. Jeden jedyny raz w takiej okładce.
- Gatunek: jazz. I to niezła kapela musi być, znamienity skład.
Dużo za mało, by przetrząsać na discogs okładki pierwszych wydań japońskich na LP jazzowych znamienitych wykonawców/kapel, w dodatku z premierą w Japonii, już parę ładnych lat temu.
I bodajże najważniejsze: "Yyyy.. no dobra, zagadka jest dla kogoś kto zna ten album.". @Darkman, jak sądzisz, jaka część uczestników tego turnieju miała szansę kiedykolwiek spotkać się z tym wydawnictwem?

- Żółte plamki na białym tle to specyfika wydań japońskich. Widać, że tego białego tła może być sporo, ale nie koniecznie. A że pożółkło - płyta ma swoje lata.
- Postać niby kobiety, niby faceta, chudzielec o elfickich kształtach. Niewyraźna twarz, czarno-biała. Jakby coś na głowie, ale nie wiadomo co. Jest czarna sukienka i (być może jebane) skórkowe szarawe rękawiczki.
- "Ogólnie okładka to collage i swego rodzaju pastisz mieszający technikę fotograficzną z malarsko rysunkową." - zrozumiałe.
- "Okładka pasuje do 11 listopada!" - cokolwiek to znaczy. Musimy uruchomić pokłady kobiecej intuicji.
- Na pytanie o nazwisko autora okładki dostaliśmy "Siara... i wszystko jasne". Jak dla kogo... Siara czyli Killer? Mamy obejrzeć, bo tam ta kapela gra? Okładkę widać?... Jest też gitarzysta, niejaki Maciej Siara Sierczak, prowadzi do "Kozyrska x Sieczak", ale nie wydali nic w Japonii, zwłaszcza dawno (pożółkło).. I nie jest to jazz w ogóle...
- To jest first-press, z okładką inną niż w następnych wydaniach. Japoński first-press. Ale nie wiemy, czy to w ogóle światowa premiera, czy tylko japońska. "Pytam o pierwsze wydanie tej płyty w ogóle" - czyli raczej światowa. Uwaga - w Japonii. Jeden jedyny raz w takiej okładce.
- Gatunek: jazz. I to niezła kapela musi być, znamienity skład.
Dużo za mało, by przetrząsać na discogs okładki pierwszych wydań japońskich na LP jazzowych znamienitych wykonawców/kapel, w dodatku z premierą w Japonii, już parę ładnych lat temu.
I bodajże najważniejsze: "Yyyy.. no dobra, zagadka jest dla kogoś kto zna ten album.". @Darkman, jak sądzisz, jaka część uczestników tego turnieju miała szansę kiedykolwiek spotkać się z tym wydawnictwem?
Niniejszym to czynię. I pozdrawiam serdecznie.
- darkman
- Kontakt:
Nie no Paweł, "nie wal się" drzewa teraz bez liści i tak Ciebie znajdziemy.
Reasumując to mamy całkiem sporo na moje oko.
- tak to premiera światowa, nie napisałem nigdzie, że to pierwsze japońskie, choć i to prawda siłą rzeczy.
- jeden i jedyny raz to też nie, bo np takie WAXy wydają wszystko.
- jaka część uczestników to nie wiem, ale pewnie interesujących się jazzem to spora, poza tym nie wiem jaka jest ilość uczestników tego turnieju.
- w składzie brak gitarzysty.
- nie podam autora okładki ani autora linear notes z przyczyn oczywistych.
Hm, no cóż jak tak to tak: nie wyszukiwałem zagadki w ogóle, ot wyjąłem losowo płytę z półki i zrobiłem fotkę 100% wielkości - postać na okładce jest duża i zajmuje jakieś 40% na pewno. Reszta to biało czerwona "flaga" mnie się kojarzy totalnie i tak wygląda = 11 listopada. Co to Wam powinno powiedzieć? No, że mam parę albumów tych wykonawców i gdyby nie to, że ciasno to wyciągnąć byłoby łatwo.
No i spokojnie Panowie. Jedna z ostatnich zagadek tego wątku dała nam spory offset czasowy na rozwiązanie. Coś Cracker napisał, że niespełna pół roku czy coś koło tego
Poza tym podałem w tym wątku swoich ulubionych. To już na prawdę łatwizna i nie trzeba przeszukiwać całego discogsa, który poza tym jest jaki jest ale dobrze, że jest w sumie.
Reasumując to mamy całkiem sporo na moje oko.
- tak to premiera światowa, nie napisałem nigdzie, że to pierwsze japońskie, choć i to prawda siłą rzeczy.
- jeden i jedyny raz to też nie, bo np takie WAXy wydają wszystko.
- jaka część uczestników to nie wiem, ale pewnie interesujących się jazzem to spora, poza tym nie wiem jaka jest ilość uczestników tego turnieju.
- w składzie brak gitarzysty.
- nie podam autora okładki ani autora linear notes z przyczyn oczywistych.
Hm, no cóż jak tak to tak: nie wyszukiwałem zagadki w ogóle, ot wyjąłem losowo płytę z półki i zrobiłem fotkę 100% wielkości - postać na okładce jest duża i zajmuje jakieś 40% na pewno. Reszta to biało czerwona "flaga" mnie się kojarzy totalnie i tak wygląda = 11 listopada. Co to Wam powinno powiedzieć? No, że mam parę albumów tych wykonawców i gdyby nie to, że ciasno to wyciągnąć byłoby łatwo.
No i spokojnie Panowie. Jedna z ostatnich zagadek tego wątku dała nam spory offset czasowy na rozwiązanie. Coś Cracker napisał, że niespełna pół roku czy coś koło tego
Poza tym podałem w tym wątku swoich ulubionych. To już na prawdę łatwizna i nie trzeba przeszukiwać całego discogsa, który poza tym jest jaki jest ale dobrze, że jest w sumie.
- Mawis
Sam Rivers. - A new conception? Kobita pasuje...
Edit. Ale flagi brak...
Edit. Ale flagi brak...
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- darkman
- Kontakt:
No ciepławo nawet, widzę to zioło macie dość markowe w tej Owczarni. Kolor się nawet zgadza, bo oryginał pytanej okładki to paintinggraf znanego artysty, dla tego nie mogę napisać kogo. Data też dość w normie epoki.
Jednak u Riversa to fotografia zdecydowanie. 40 % się zgadza jesli idzie o wypełnienie, ale to nie to.
Deal jest jeszcze taki, że na okładce wykorzystano w pewnym sensie oryginał tego znanego artysty ("obraz" poszdł na aukcji za spory pieniądz), jednak projekt okładki ma inne kolory. Okładka - apla biało czerwona.. meandry naszej niepodległości. Oryginał ma aplę zielono białą. Chyba, że artysta zrobił dwa oblicza tego obrazu* coś na kształt monotypiczny ale w kolorze (trój_kolorówka w tym wypadku). To samo odwrócenie barw na płaszczu.
Żaden z muzyków Riversa nie gra na pytanej LP.
* raczej tak, bo to jego projekt okładki i tak jest w opisie. Czyli impresja na temat własny.
Jednak u Riversa to fotografia zdecydowanie. 40 % się zgadza jesli idzie o wypełnienie, ale to nie to.
Deal jest jeszcze taki, że na okładce wykorzystano w pewnym sensie oryginał tego znanego artysty ("obraz" poszdł na aukcji za spory pieniądz), jednak projekt okładki ma inne kolory. Okładka - apla biało czerwona.. meandry naszej niepodległości. Oryginał ma aplę zielono białą. Chyba, że artysta zrobił dwa oblicza tego obrazu* coś na kształt monotypiczny ale w kolorze (trój_kolorówka w tym wypadku). To samo odwrócenie barw na płaszczu.
Żaden z muzyków Riversa nie gra na pytanej LP.
* raczej tak, bo to jego projekt okładki i tak jest w opisie. Czyli impresja na temat własny.
- Mawis
Spring - anthony wiliams. Tylko gdzie ta kobita?
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔