Porcelana
-
Latro
- Gramofon: Technics SL1300
Porcelana
Cześć.
Czasami mnie najdzie i coś kupię, ale nic drogiego, a więc typowo kolekcjonerskiego, ot taka jakaś fascynacja i ląduje i mnie na półce.
Może ktoś tu na forum na tym się zna to zapytam.
Np. ta Miśnia w jakich latach była produkowana?
Wg jednych koniec XIXw, a wg innych początek XX, a może być i tak, że to coś współczesnego bo jest w bdb stanie.
A to drugie maleństwo, tu żadnych sygnatur niema bo pewnie zmyte, ale może ktoś widział, wie skąd to i z jakiej manufaktury?
Czasami mnie najdzie i coś kupię, ale nic drogiego, a więc typowo kolekcjonerskiego, ot taka jakaś fascynacja i ląduje i mnie na półce.
Może ktoś tu na forum na tym się zna to zapytam.
Np. ta Miśnia w jakich latach była produkowana?
Wg jednych koniec XIXw, a wg innych początek XX, a może być i tak, że to coś współczesnego bo jest w bdb stanie.
A to drugie maleństwo, tu żadnych sygnatur niema bo pewnie zmyte, ale może ktoś widział, wie skąd to i z jakiej manufaktury?
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
Re: Porcelana
Trzeba sygnaturę z filiżanki porównać z katalogiem, tak wg mnie
Albo sztucznemu inteligentowi prześlij zdjęcie spodu.
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 
- amrowek
Latro , witaj w klubie
, tylko ja bardziej użytkowo....
poszukaj
https://www.theoldstuff.com/pl/sygnatur ... e_vignette
poszukaj
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Nie sądzę by się coś zmyło. To się zasadniczo nie zmywa, pewnie zestaw nie jest sygnowany co wcale nie znaczy, że nie firmowy. Często w miniaturach nie dawano sygnatur danej manufaktury.
Bywa, że są dwie, malarni i palarni. dla Miśni w okresie w międzywojennym materiał do szkliwienia i malarni robiło kilka manufaktur śląskich, np Ohme czyli Szczawienko. Dziś dolnośląskie Ohme czy Sorau (Żary) są znacznie cenniejsze niż Miśnia, choć raczej mamy tu do czynienia z KPM Berlin - dość popularne i spora produkcja, ale nadal atrakcyjne kolekcjonerski i często w oryginalnym bardzo design.
Jednak na Śląsku zwłaszcza można jeszcze trafić przepiękne egz., Bavarii, spora podaż nadal.
Co do ścierania to w powyższym przykładzie najszybciej ściera się złocenie, sama sygnatura pozostawia niemal zawsze jakiś ślad.
Tu przykład pierwszy z brzegu witryny na Misiurę o podwójnej sygnaturze - malarnia ręczna - zwykle były to inicjały malującego/ej lub oznaczenie serii.
Ze zbioru miniatur mojej Babki, niestety zakłócone uszkodzeniami (wyrzucam takie, ale te mają wartość emocjonalną natury rodzinnej).
Bywa, że są dwie, malarni i palarni. dla Miśni w okresie w międzywojennym materiał do szkliwienia i malarni robiło kilka manufaktur śląskich, np Ohme czyli Szczawienko. Dziś dolnośląskie Ohme czy Sorau (Żary) są znacznie cenniejsze niż Miśnia, choć raczej mamy tu do czynienia z KPM Berlin - dość popularne i spora produkcja, ale nadal atrakcyjne kolekcjonerski i często w oryginalnym bardzo design.
Jednak na Śląsku zwłaszcza można jeszcze trafić przepiękne egz., Bavarii, spora podaż nadal.
Co do ścierania to w powyższym przykładzie najszybciej ściera się złocenie, sama sygnatura pozostawia niemal zawsze jakiś ślad.
Tu przykład pierwszy z brzegu witryny na Misiurę o podwójnej sygnaturze - malarnia ręczna - zwykle były to inicjały malującego/ej lub oznaczenie serii.
Ze zbioru miniatur mojej Babki, niestety zakłócone uszkodzeniami (wyrzucam takie, ale te mają wartość emocjonalną natury rodzinnej).
-
Andy05
amrowek pisze: ↑03 lis 2025, 18:49Latro , witaj w klubie, tylko ja bardziej użytkowo....
poszukaj
Mam Twoje talerze w kuchni (Thomas, "tania" linia Rosenthala).
BTW - nieużytkowo też lubię ...
Nadwyżki z kolekcji KASET i płyt: viewtopic.php?p=473594#p473594
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
E-tam tania", firma zakupiona przez Rosenthala w 1908 roku, produkują do dziś, sporo oryginalnych wzorów o klasycznym design. Raczej tak bym to określił. Zwłaszcza filiżanki i zestawy śniadaniowe. Również linia porcelany do kawiarń i restauracji, a więc o większej wytrzymałości (grubsze).
(te stołówkowe robił głównie Königszelt - Jaworzyna śląska /po wojnie Karolina od 1952/, kontrakty wojskowe też.
(te stołówkowe robił głównie Königszelt - Jaworzyna śląska /po wojnie Karolina od 1952/, kontrakty wojskowe też.
- amrowek
Ja próbuję zebrać serwis do kawy/herbaty na 6 osób... jak na tanie to u nas drogo(chociaż to pojęcie względne ostatnimi czasy) Okresił bym porcelana użytkowa, tylko ten biskwit , hm ...
Jedna z lepszych gatunkowo, jakościowo porcelany to , Villeroy & Boch
-
Latro
Ave Ci!
Byłem już wcześniej na tej str.
Masz rację, firmowy znaczek bardzo trudno zmyć. Pewnie sygnatura była na większych elementach kompletu porcelany.
A Miśnia ma taką, która mi nic absolutnie nie mówi
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
- amrowek
-
Felix1988
Poniżej link do bloga miłośniczki muzyki oraz porcelany, która od jakiegoś czasu najwidoczniej wysunęła się na plan pierwszy:
https://drzoanna2.wordpress.com/
https://drzoanna2.wordpress.com/
- amrowek
A no można się w te skorupy wkręcić jak w audio 
-
Latro
To właśnie nie jest takie proste, bo np u mnie jest jeszcze kropka.
dzięki, tylko, że ona zbiera wszystko no i im większe tym lepsze.
A ja to raczej tylko filigranowe filiżanki do mokki czy ekspres
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
-
Andy05
Ano można... wspaniałe są zbiory "tematyczne" (jak u Latro) - mnie udało się nabyć onegdaj sporo bawarskiej porcelany za bezcen w sklepach-stodołach - gdzie zwożono szrot z wystawek - świetne stany (głównie talerzyki i filiżanki). Trochę też kupowałem w sieci bardziej celując w to co mnie interesowało.
Jak się bardzo ma chęć (i co jakiś czas nadmiar gotówki) to można zbierać całe życie jeden zestaw, np. Biała Maria Rosenthala (od wieku ten sam wzór) czy choćby różany (przynajmniej ten ze złoceniami) zestaw z Chodzieży. Zawsze znajdziesz coś czego jeszcze brakuje.
Nadwyżki z kolekcji KASET i płyt: viewtopic.php?p=473594#p473594
-
Latro
Ostatnio byłem w Pszczynie na targu staroci (pierwszy raz w życiu) dostałem białej gorączkiAndy05 pisze: ↑06 lis 2025, 19:41. Ano można... wspaniałe są zbiory "tematyczne" (jak u Latro) - mnie udało się nabyć onegdaj sporo bawarskiej porcelany za bezcen w sklepach-stodołach - gdzie zwożono szrot z wystawek - świetne stany (głównie talerzyki i filiżanki). Trochę też kupowałem w sieci bardziej celując w to co mnie interesowało
ale że różowy marmurkowy czy coś innego?
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów