Shure V15 IV - która igła najlepsza?

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Re: Shure V15 IV - która igła najlepsza?

Post autor: pavlos »

Minęło dwa miesiące od wejścia w temat. I muszę się przyznać, że przez 90% czasu gra właśnie ten Shure. :)
Może brakuje jednego czy pięciu "audiofilskich" cyknięć z Denona DL-301, ale jest dociążenie i pełnia. Gra muzyka i tylko placki przekładam... :dance:
To taki głos w odwiecznej dyskusji o wyższości świąt Wielkanocnych nad świętami Bożego Narodzenia - "MM czy MC" i "ile kasy" 8-)
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Post autor: winylowy_luke »

pavlos pisze:
05 lis 2025, 22:34
Minęło dwa miesiące od wejścia w temat. I muszę się przyznać, że przez 90% czasu gra właśnie ten Shure.
Może brakuje jednego czy pięciu "audiofilskich" cyknięć z Denona DL-301, ale jest dociążenie i pełnia. Gra muzyka i tylko placki przekładam...
To taki głos w odwiecznej dyskusji o wyższości świąt Wielkanocnych nad świętami Bożego Narodzenia - "MM czy MC" i "ile kasy"
Ja też często do swojej wracam :) Nie ma to tamto, czwóreczka to solidna wkładka, która z dobrą igłą potrafi porządnie namieszać 8-)
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
Schiit Kara F pre / HusaRIAA v2 phono / Topping E50 DAC
Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
MMarek
Gramofon: DP-59L / PS-X50

Post autor: MMarek »

pavlos pisze:
05 lis 2025, 22:34
przez 90% czasu gra właśnie ten Shure.
Nie dziwi mnie to nic a nic :)

Moim zdaniem Shure V15IV jest bardzo fajna bo to już nie V15III a jeszcze nie V15V ;)
Żeby nie było - cały ten tercet bardzo lubię 8-)
Without Music Life is a Mistake
Awatar użytkownika
pavlos

I od wczoraj jest u mnie jeszcze do kompletu do "czwórki" noofka JICO SAS-B. I jest pięknie. :dance:
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

:clap: :clap: , a to ja mam do III-ki Paweł, bo Ci źle napisałem hehe ale źródło to samo, najlepsze (Twój typ znam i lubię, bo mi się tu Bartkowa walała po gramofonach jakiś czas temu też na sas_B). :character-bowser:

żeby mnie V-ka na kolana rzuciła, to bym nie powiedział ;) nawet pod presją głodu.. alkoholowego :animals-bunny: aczkolwiek "wszystkie Ryśki to fajne chłopaki".
Awatar użytkownika
pavlos

Rozmawiałem z Wojtkiem i podzielił się swoja opinią na temat różnic charakterów wersji iii, iv i v. Stanęło na iv.

Brzmienie cyfrowe mam z cyfry, nie potrzebuję "lepiej brzmiącej cyfry z winyla", bo tak zrozumiałem kierunek zmian z iv na v.
Tym bardziej, że brzmienie mojego DACa jest bardzo analogowe (R2R), takiego szukałem, jeszcze zanim dotknąłem świata placków asfaltowych... Ostatnio łoję konwersję wszystkiego na DSD, gra jeszcze bardziej aksamitnie niż PCM. Ale to temat na inny wątek, a może i inne forum.
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

darkman pisze:
wczoraj, 18:51
(Twój typ znam i lubię, bo mi się tu Bartkowa walała po gramofonach jakiś czas temu też na sas_B). :character-bowser:
nie no, sorrry, już się nie narzucam :lol:
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + ATL 304 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
ODPOWIEDZ