Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii w sprawie zakupu gramofonu. Zbliża się Black Friday, więc liczę, że do końca miesiąca albo w grudniu uda się coś sensownego kupić. Budżet, jakim dysponuję na gramofon wraz z wkładką, to 20–25 tysięcy złotych. W grę wchodzą zarówno nowe, jak i używane modele, choć raczej skłaniam się ku nowemu sprzętowi.
Pierwszym zestawem, o którym myślałem, jest Technics SL-1300G z wkładką Hana Umami Blue – głównie ze względu na bardzo dobre opinie o silniku tego gramofonu oraz niewielką różnicę w brzmieniu względem droższej Hana Umami Red. Miałem okazję zobaczyć ten gramofon na żywo (niestety bez możliwości odsłuchu). Sprawiał wrażenie solidnego i bardzo dobrze wykonanego, choć mam wrażenie, że w tym budżecie da się znaleźć coś jeszcze ciekawszego.
Z alternatyw, które rozważam, w grę wchodzi Denon DP-3000NE (bardzo podobny model, choć wydaje mi się, że Technics wypada lepiej). Poza tym zainteresowały mnie również propozycje firm Acoustic Solid i Transrotor – ich konstrukcje są masywne i prezentują się jako interesująca alternatywa dla Technicsa.
Jeśli chodzi o wkładki gramofonowe, to Hana Umami Blue wydaje się bardzo mocnym kandydatem w tym przedziale cenowym, ale chętnie poznam Wasze propozycje. Nie wykluczam też zakupu tańszej, tymczasowej wkładki, żeby większą część budżetu przeznaczyć na sam gramofon.
Przedwzmacniacza gramofonowego na razie nie planuję kupować – korzystam z wbudowanego preampu w Marantz Model 30, który obsługuje zarówno wkładki MC, jak i MM. Na start powinien w zupełności wystarczyć. W przyszłym roku pewnie rozważę zakup czegoś bardziej zaawansowanego, z możliwością regulacji pojemności i gainu, ale możliwe, że ten wbudowany będzie dla mnie wystarczający. Aktualnie Marantz gra z budżetowym gramofonem Sony i dzięki niemu ten gramofon zrobił duży krok naprzód w kontekście jakości dźwięku.
Pod względem brzmienia oczekuję przede wszystkim dużej czystości dźwięku przy zachowaniu analogowego charakteru. Cenię sobie też dynamikę – lubię, gdy winyl potrafi pokazać „potęgę dźwięku”, więc tutaj również liczę na poprawę.
Z praktycznych rzeczy: pokrywa antykurzowa to absolutny must-have, najlepiej taka, którą bez problemu można założonyć podczas słuchania. Mam kota, więc inaczej się po prostu nie da
Będę bardzo wdzięczny za Wasze sugestie i alternatywne propozycje zestawów.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc!