Gramofon do 20/25k

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
panboss13
Gramofon: Sony PS-HX500

Gramofon do 20/25k

Post autor: panboss13 »

Cześć!
Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii w sprawie zakupu gramofonu. Zbliża się Black Friday, więc liczę, że do końca miesiąca albo w grudniu uda się coś sensownego kupić. Budżet, jakim dysponuję na gramofon wraz z wkładką, to 20–25 tysięcy złotych. W grę wchodzą zarówno nowe, jak i używane modele, choć raczej skłaniam się ku nowemu sprzętowi.

Pierwszym zestawem, o którym myślałem, jest Technics SL-1300G z wkładką Hana Umami Blue – głównie ze względu na bardzo dobre opinie o silniku tego gramofonu oraz niewielką różnicę w brzmieniu względem droższej Hana Umami Red. Miałem okazję zobaczyć ten gramofon na żywo (niestety bez możliwości odsłuchu). Sprawiał wrażenie solidnego i bardzo dobrze wykonanego, choć mam wrażenie, że w tym budżecie da się znaleźć coś jeszcze ciekawszego.

Z alternatyw, które rozważam, w grę wchodzi Denon DP-3000NE (bardzo podobny model, choć wydaje mi się, że Technics wypada lepiej). Poza tym zainteresowały mnie również propozycje firm Acoustic Solid i Transrotor – ich konstrukcje są masywne i prezentują się jako interesująca alternatywa dla Technicsa.

Jeśli chodzi o wkładki gramofonowe, to Hana Umami Blue wydaje się bardzo mocnym kandydatem w tym przedziale cenowym, ale chętnie poznam Wasze propozycje. Nie wykluczam też zakupu tańszej, tymczasowej wkładki, żeby większą część budżetu przeznaczyć na sam gramofon.

Przedwzmacniacza gramofonowego na razie nie planuję kupować – korzystam z wbudowanego preampu w Marantz Model 30, który obsługuje zarówno wkładki MC, jak i MM. Na start powinien w zupełności wystarczyć. W przyszłym roku pewnie rozważę zakup czegoś bardziej zaawansowanego, z możliwością regulacji pojemności i gainu, ale możliwe, że ten wbudowany będzie dla mnie wystarczający. Aktualnie Marantz gra z budżetowym gramofonem Sony i dzięki niemu ten gramofon zrobił duży krok naprzód w kontekście jakości dźwięku.

Pod względem brzmienia oczekuję przede wszystkim dużej czystości dźwięku przy zachowaniu analogowego charakteru. Cenię sobie też dynamikę – lubię, gdy winyl potrafi pokazać „potęgę dźwięku”, więc tutaj również liczę na poprawę.
Z praktycznych rzeczy: pokrywa antykurzowa to absolutny must-have, najlepiej taka, którą bez problemu można założonyć podczas słuchania. Mam kota, więc inaczej się po prostu nie da :D .
Będę bardzo wdzięczny za Wasze sugestie i alternatywne propozycje zestawów.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
Sony PS-HX500 + Wiim Ultra + Marantz Model 30 + Focal Kanta N°2
Awatar użytkownika
zelazny

Re: Gramofon do 20/25k

Post autor: zelazny »

Obadaj sobie Luxmany... Dołóż 3500 i kup Luxmana PD 171A.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

panboss13 pisze:
wczoraj, 21:32
W grę wchodzą zarówno nowe, jak i używane modele, choć raczej skłaniam się ku nowemu sprzętowi.
Czemu? Tylko nie mów proszę "bo gwarancja" bo wtedy zapytam "a co po 2 latach?" :)
panboss13 pisze:
Nie wykluczam też zakupu tańszej, tymczasowej wkładki, żeby większą część budżetu przeznaczyć na sam gramofon.
Tak będzie zdecydowanie zdrowiej, żeby nie świrować kiedy jeszcze ma się guzikowe doświadczenie.

Dla mnie kluczowe pytanie, które ukształtuje wybór - czy będziesz chciał jakkolwiek "bawić się" w różne konfiguracje wokół gramofonu czy raczej zakładasz wariant plug n play "raz a dobrze" i np. wkładkę wymienisz dopiero jak się igła zjedzie?

Technics to bezpieczna opcja, ale jeśli musi być nowy to 1200GR wystarczy.
To i tak najprawdopodobniej nie będzie twój ostatni gramofon.

Nowy Denon to pomyłka, a Acoustic Solid czy Transrotor to podobnie jak np. Brinkmann - już warto wiedzieć czego się chce od toru analogowego i jakimi wkładkami się go będzie napędzało, tak bez strzelania w dobrej wierze. Innymi słowy - lepiej jako potencjalny kolejny wybór, a nie na teraz.
Poza tym - niektóre modele są mało praktyczne jeśli chodzi o design/pokrywę, więc to już jakiś minus.
panboss13 pisze:
Na start powinien w zupełności wystarczyć.
Wąskie gardło toru będzie w ten sposób zidentyfikowane, ale spoko, nie wszystko na raz, z tym się zgadzam.
panboss13 pisze:
Pod względem brzmienia oczekuję przede wszystkim dużej czystości dźwięku przy zachowaniu analogowego charakteru.
To ma być czysto czy ma być "analogowo" (czyt. ciepło, brudno, żywo) - wybieraj.

Ogólnie też powiem że bezpośredni przeskok z najbiedniejszej wkładki MM do droższych wkładek MC też niestety do najmądrzejszych opcji nie należy, bo potem człowiek ma w pewnym sensie spaczone doświadczenie.
panboss13 pisze:
więc tutaj również liczę na poprawę.
Do "poprawy" względem fabrycznej konfiguracji Sony PS-HX500 wystarczy już jakieś 300 złotych. No, może 500 jak ma być extra-ładnie.
Bardzo łatwo jest zrobić fajny przeskok z AT-91.

W sumie to też trochę się dziwię - nie kusi Ciebie żeby tutaj już coś sprawdzić na tym co masz?
Na cokolwiek postawisz to i tak pewnie będzie też do wykorzystania na kolejnym gramofonie.

Nie wiem nawet czego słuchasz, ale jak sobie załatwisz np. Nagaoka MP-110 to gwarantuję że będziesz uhahany aż do świąt.
panboss13 pisze:
Z praktycznych rzeczy: pokrywa antykurzowa to absolutny must-have, najlepiej taka, którą bez problemu można założonyć podczas słuchania. Mam kota, więc inaczej się po prostu nie da :D .
Spoko. Zrozumiałe. Normalne gramofony mają pokrywy na zawiasach.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

Wojtek pisze:
dzisiaj, 00:45
Normalne gramofony mają pokrywy na zawiasach.
Bo transrotory i inne sikory nie są normalne?
Pod wieloma względami - nie są. :lol:

Generalnie zgadzam się z Wojtkiem. Małą łyżeczką. Popróbować, posmakować, czegoś się dowiedzieć - o sprzętach, o brzmieniach, o sobie - decydować co dalej. To jest siła napedowa. Jest po co żyć...
Oczywiście wszystko zależy od subiektywnie definiowanej pojemności "łyżeczki", bo u mnie ma co najmniej jedno zero mniej niż 20 tysi. Oczywiście, jestem w stanie sobie wyobrazić pojemniejszą... :D
pablo20520
Gramofon: Technics SL-1300G

Post autor: pablo20520 »

Rok temu miałem podobny dylemat Technics, czy Denon, nawet bliżej było do Denona pod względem designu, nie byłem fanem tych DJskich dokładek w Technicsach GR. W sumie, kiedy myślałem o nowym drapaku, to 1300G nie było jeszcze na rynku, był dopiero zapowiedziany, ale kiedy budżet mi się spiął, SL-1300G wszedł właśnie na rynek i padło na niego. Absolutnie nie żałuję. Bardzo solidny, sprawuje się bez zarzutu i całkiem ładnie prezentuje się na szafce, brzmienie też znacząco się poprawiło po przesiadce z mojego pierwszego gramofonu, którym był Pro-Ject Debut Carbon przez ponad 10 lat. Wkładka póki co u mnie ta sama, którą jeszcze kupiłem pod koniec użytkowania Pro-Jecta, Hana SH. W przyszłości myślę nad przesiadką nad MC Low Output, ale w pierwszej kolejności muszę wymienić wzmacniacz :) Igła w Hanie jeszcze parę lat pożyje.
panboss13
Gramofon: Sony PS-HX500

Post autor: panboss13 »

Dzięki za obszerne odpowiedzi, już Wam odpowiadam.
Trochę ten Luxman PD 171A wykracza poza budżet, zwłaszcza ze względu na to, że trzeba jeszcze doliczyć cenę wkładki. Ale faktycznie coś używanego tej marki może być dobrą opcją do rozważenia.
Wojtek pisze:
Czemu? Tylko nie mów proszę "bo gwarancja" bo wtedy zapytam "a co po 2 latach?"
Akurat gwarancja nie jest moim argumentem. Głównie skłaniam się ku nowemu ze względu na możliwość odliczenia VATu, czyli de facto już na starcie mam "zniżkę" o prawie 1/4. Druga kwestia to trochę obawa, że używany gramofon mimo, że będzie sprawny to będzie trochę styrany życiem i nie będzie trzymał parametrów. Mam na myśli taki stan jak chociażby w ekspresach do kawy, niby jest on sprawny po kilku latach, ale kawa już nie smakuje tak dobrze jak na początku(mimo serwisów itp)
Wojtek pisze:
Dla mnie kluczowe pytanie, które ukształtuje wybór - czy będziesz chciał jakkolwiek "bawić się" w różne konfiguracje wokół gramofonu czy raczej zakładasz wariant plug n play "raz a dobrze" i np. wkładkę wymienisz dopiero jak się igła zjedzie?
Zakładam, że "raz a dobrze" i pewnie zmiana za 10 lat albo jeszcze dalej jak już dźwięk mnie nie będzie satysfakcjonował. Oczywiście jeśli ze względu na cenę gramofonu musiałbym zakupić teraz jakąś tymczasową wkładkę, no to pewnie w przyszłym roku zmiana by nastąpiła na finalną, ale wtedy ona już tak na kilkanaście lat by została.
Wojtek pisze:
To ma być czysto czy ma być "analogowo" (czyt. ciepło, brudno, żywo) - wybieraj.
No nie ukrywam ciężko mi trochę opisać oczekiwany dźwięk. Moim zdaniem jak zawsze gdzieś jest złoty środek. Podam też przykład, przy zakupie kolumn miałem do wyboru Focal Sopry i Focal Kanty, mimo, że pierwszy model jest modelem wyższym to sięgnąłem po drugi, ze względu na to, że ten pierwszy miał zbyt "laboratoryjne" brzmienie
Wojtek pisze:
W sumie to też trochę się dziwię - nie kusi Ciebie żeby tutaj już coś sprawdzić na tym co masz?
Tu sprawa jest przesądzona, zaraziłem brata winylami i już obiecałem mu, że go dostanie. Myślę, że to fajna opcja na start bo markowa wkładka i jak na tą półkę cenową to po prostu solidne rozwiązanie. U mnie też po prostu zadecydowało to, że pod wieloma względami bardzo odstaje on od aktualnego toru audio i po prostu człowiek chce więcej
Wojtek pisze:
Ogólnie też powiem że bezpośredni przeskok z najbiedniejszej wkładki MM do droższych wkładek MC też niestety do najmądrzejszych opcji nie należy
Rozumiem co masz na myśli, ale to trochę moja osobista preferencja, że jak już coś kupuję na zasadzie takiej, że to co mam jeszcze działa i jest nie popsute to chcę, żeby ta nowa rzecz była kilka klas wyżej. Po prostu nie lubię płacić za kilka % poprawy, ta zmiana musi być bezapelacyjna i bezdyskusyjna
Sony PS-HX500 + Wiim Ultra + Marantz Model 30 + Focal Kanta N°2
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Post autor: winylowy_luke »

panboss13 pisze:
Pierwszym zestawem, o którym myślałem, jest Technics SL-1300G
Myślę, że z nowych to bardzo dobry wybór!
Co do wkładek to zamiast pakować się w drogie MC może warto dać szanse jakiejś dobrej MMce?
Taka Nagaoka świetnie się paruje z Technicsem. Jak chcesz od razu maxa to MP-700 złym wyborem nie będzie bynajmniej! ;)
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
Schiit Kara F / HusaRIAA v2
Topping E50 / Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

W mojej opinii, przeczytawszy kolegi dywagacje, wybór byłby prosty. Również sugerowałbym Pechniksa 1300G. Zawsze sucho, zawsze czysto, zawsze pewnie. Firma co prawda gówniana, ale obecnie na rynku nowych gramofonów i przy Twoich założeniach (sporo rozterek i nie jest łatwo przez nie przebrnąć bo są niekonsekwentne. Co normalne i nic w tym zdrożnego, ot targają Tobą zaczytane opinie i brak autopsji) to najlepsza oferta (z nowych).
W zakładanym budżecie kupisz gramofon dobrej klasy i wkładki obu proweniencji MM i MC.
Wyłączyłbym tę wzmiankowana wydumkę Hana, bo tak na prawdę nic o niej nie wiesz, a w ciemno to wiesz .. tylko poker daje jakieś szanse, marne bo marne, ale taka to gra.
Nagaoka jeśli, to moim zdaniem MP150 - MP500 całkiem wystarczy, a MC to może jakiś Ortofon i nie musi być najdroższy.

OK, to tyle. Wątpliwości i niestety wątpliwych domysłów na temat "procentów przyrostu jakości", ekspresów do kawy, używanych gramofonów z epoki itd.. komentować nie zamierzam jednak dobra rada to taka :D : Pisz tylko to co wiesz na pewno.
Unikniesz w ten sposób bzdur i uogólniania w tym fałszywych wniosków.
panboss13 pisze:
dzisiaj, 09:34
Po prostu nie lubię płacić za kilka % poprawy,
W audio tak właśnie płacisz. Zwłaszcza jeśli idzie o gramofony na pewnym poziomie. I cena nie jest tu decydującym czynnikiem.
Awatar użytkownika
zelazny

To w takim razie, Luxman PD 151 mkII.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

panboss13 pisze:
dzisiaj, 09:34
Druga kwestia to trochę obawa, że używany gramofon mimo, że będzie sprawny to będzie trochę styrany życiem i nie będzie trzymał parametrów.
Może i tak, tylko współczesne gramofony parametry mają gorsze niż lekko styrane, porządne stare.
zelazny pisze:
dzisiaj, 11:51
Luxman PD 151 mkII
Są jakieś techniczne przesłanki dla których Luxman PD 151 mkII miał by być lepszy niż SL-1300G?
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
zelazny

To nie sugestia lepszości. Po prostu użytkuję PD 171 i wiem jaki znakomity jest ten gramofon...
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

zelazny pisze:
dzisiaj, 12:46
To nie sugestia lepszości. Po prostu użytkuję PD 171 i wiem jaki znakomity jest ten gramofon...
Jasne, tylko jeżeli miał bym wydać 2x więcej na gramofon to dobrze było by żeby za tą decyzją coś stało. Znakomitych gramofonów jest wiele.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Nie chcę się wymądrzać bo nie jestem jakimś doświadczonym "winylomaniakiem", Koledzy zęby zjedli i wiedza lepiej. Ale piszesz ze nie lubisz płacic za kilka procent poprawy. Ale wizja, którą tu przedstawiasz wlasnie prowadzi do takiego przeplacania. No bo chcesz jakąś wkładke już docelową. Ale skąd niby masz wiedziec ze to bedzie ta ? Opierajac sie na tym co ktoś Ci powie? Kazdy ma inne uszy, inaczej slyszy i na co innego zwraca uwage. Ktos podpowie to, inny tamto. Jest male prawdopodobienstwo ze wkladka ktora kupisz to bedzie wlasnie TA. No bo niby skad bedziesz to wiedział? Nie sluchajac wczesniej niczego innego? Raczej okaże sie ze jest przeciwnie, ze czegos Ci brakuje albo nie o to Ci chodzilo... Wiec bedziesz szukał dalej. A mialo byc bezbolesnie i nie przepłacając. Tak jak tu koledzy pisza, moze posluchac niedrogich albo i drogich wkladek różnych MM i MC, okreslic co i jak i wtedy poprosic o pomoc w wyborze? Właściwie nawet nie okresliłes czego słuchasz.
Mówi się, że w audio nie ma drogi na skróty. I ja się z tym zgadzam. Ale oczywiście możesz próbować znaleźć bród w tej rzece ;)
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

Warto abyś wspomniał w jakim torze ma występować gramofon i wkładka. To jest ważne aby poszczególne elementy stanowiły spójną całość. Ja ze swojej strony mógłbym zaproponować np. gramofon Exclusive P10, Pioneer PL 70L II, Yamaha GT 2000 lub Micro Seiki BL 111L i do niego dobrać ciekawą wkładkę. Hana Umami jest bardzo ciekawa i całość zmieściłaby się w zakładanym budżecie. Gramofon oczywiście z gwarancją (co do czasu gwarancji możemy się porozumieć). Co do wkładki to ja bym proponował wariant, w którym do gramofonu dołożę wkładkę np. Deno DL 103R, którą wielu kolegów forumowych zna i po wstępnym osłuchaniu jak podzielisz się wrażeniami łatwiej będzie polecić bardziej zaawansowaną wkładkę, która spełni potrzeby i oczekiwania. Wymienione gramofony są u mnie na miejscu i można je oczywiście obejrzeć i posłuchać. Zapraszam do kontaktu.
AKTUALNE OGŁOSZENIA - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
ODPOWIEDZ