Przedwzmacniacz AVT2680
- domibobi
- Gramofon: Sony PS-X65
Re: Przedwzmacniacz AVT2680
Zdecydowanie nie chodziło o łatwość podłączenia tylko rozwiązanie, na na którym Tobie zalezalo, tj. nie odłączanie innych sprzętów, które masz już podpięte. SUT jak już było powiedziane powyżej umożliwia Ci podłączenia wkładki MC z wykorzystaniem przedwzmacniacza MM. Te konkretne modele oferują trzy funkcje:
- Pass czyli używanie wkładki MM bez wypinania Sut'a
- 30 Ω (MC)
- 10 Ω (MC)
Dlatego napisalem, że w miarę uniwersalne i można dobrać różne wkładki MC.
- Pass czyli używanie wkładki MM bez wypinania Sut'a
- 30 Ω (MC)
- 10 Ω (MC)
Dlatego napisalem, że w miarę uniwersalne i można dobrać różne wkładki MC.
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Nie, najczęściej SUT jest dość dostosowany do wkładki i do innej nie musi pasować. Bywają SUT z większa ilością odczepów/pod różne ustawienia ale cena też wtedy rośnie.
Z drugiej strony preamp który nie ma regulacji wzmocnień a przede wszystkim obciążenia też nie będzie bardziej uniwersalny.
Ten Onkyo który podałeś wcale nie był by złym wyborem zamiast Diory o ile jest sprawny.
Z drugiej strony preamp który nie ma regulacji wzmocnień a przede wszystkim obciążenia też nie będzie bardziej uniwersalny.
Ten Onkyo który podałeś wcale nie był by złym wyborem zamiast Diory o ile jest sprawny.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
Nie ma różnicy w charakterystyce pomiędzy MM a MC. Jedynie poziom sygnału generowanego przez wkładkę. MC gra po prostu dużo ciszej i dlatego potrzebuje wstępnego wzmocnienia sygnału, czy to w preampie w trybie MC, czy właśnie w transformatorze SUT.Roberto66 pisze: ↑29 paź 2025, 13:56To są wzmacniacze z podziałem na wkładki mm/mc, ale bez regulacji parametrów. Czyli obsłuży wkładki o tej samej charakterystyce. Czy to wystarczy?pavlos pisze: ↑28 paź 2025, 22:32No to muszę dokonać autokorekty: są wzmacniacze, które spełniłyby potrzeby Roberta - zamiast WS-502 - w budżecie < 500 zeta.
Na potwierdzenie:
https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz- ... derIndex=5
https://www.olx.pl/d/oferta/stereo-wzma ... 7LUjg.html
W tym budżecie praktycznie nie znajdziesz wbudowanego w integrę preampa MM/MC jeszcze z dodatkową regulacją. To robią preampy zewnętrzne.
- Bacek
Wspomniany wcześniej Onkyo miał dwa różne ustawienia obciążenia dla wkładek MC. Przy czym nie zawsze jest to must. Taki Phonoclone sam dostosowuje się odpowiednio.
-
Roberto66
- Gramofon: Technics sl-d2
Ok-rozumiem co miałeś na myśli fr4 jeszcze lepszy. Szkoda że sut-y mają rozwiązania regulacji tylko na wkładki MC. Chociaż może jakieś mają nie znam całej oferty.
A co sadzisz o takim. https://stereonomono.blogspot.com/2013/ ... -c-50.html.
Też mi się podoba, łatwiej trafić RS-a,GTR-a na razie nie widziałem w sprzedaży.
Chodziło mi o regulacje, czyli dostosowanie do pojemności i impedancji
Dobrze o nim piszą. Też szkoda że tylko MC.
Dobre czasy tworzą słabych ludzi, słabi ludzie tworzą złe czasy, złe czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy.
- Bacek
Do MC pojemność nie jest potrzebna.
Yamaha C-50, fajny pre. W dzisiejszych czasach raczej nie tani. Dodatkowo niemłody więc pewnie przydał by mu się serwis. Na szczęście instrukcja serwisowa jest.
Ustawień różnych dla MC nie ma ale w sumie jak ktoś się uprze to można sobie przelutować dwa rezystory na wejściu, albo wstawić piny przecyzyjne i rezysory podmieniać.
Yamaha C-50, fajny pre. W dzisiejszych czasach raczej nie tani. Dodatkowo niemłody więc pewnie przydał by mu się serwis. Na szczęście instrukcja serwisowa jest.
Ustawień różnych dla MC nie ma ale w sumie jak ktoś się uprze to można sobie przelutować dwa rezystory na wejściu, albo wstawić piny przecyzyjne i rezysory podmieniać.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dla mnie jedno się kłóci z tymi założeniami.
Z jednej strony kolega chce mieć góra 1-2 wkładki, czyli nie chce nimi żonglować, a z drugiej chciałby w miarę tanio mieć możliwość maksymalnych regulacji po stronie amplifikacji wkładki
Tak się chyba nie da.
Poluj za Nudą, Husarią albo macaBRIAA to będziesz miał pełen wachlarz, ale też ceny nieco inne.
SUTy - fajna sprawa, tak na prawdę do szczęścia wystarczy jeden z opcjami 3 ohm i 40 ohm by pokryć większość popularnych wkładek MC.
W połączeniu z preampem który ma szerokie nastawy MM (np. buphono) już mamy sporo ograniczeń z głowy.
Ale też to już są detale i wysoki poziom tego hobby. Nie są to rzeczy nieodzowne.
Właśnie dlatego w wielu tych preampach z epoki jest po prostu jedno wejście MC LO i koniec.
Z jednej strony kolega chce mieć góra 1-2 wkładki, czyli nie chce nimi żonglować, a z drugiej chciałby w miarę tanio mieć możliwość maksymalnych regulacji po stronie amplifikacji wkładki
Tak się chyba nie da.
Poluj za Nudą, Husarią albo macaBRIAA to będziesz miał pełen wachlarz, ale też ceny nieco inne.
SUTy - fajna sprawa, tak na prawdę do szczęścia wystarczy jeden z opcjami 3 ohm i 40 ohm by pokryć większość popularnych wkładek MC.
W połączeniu z preampem który ma szerokie nastawy MM (np. buphono) już mamy sporo ograniczeń z głowy.
Ale też to już są detale i wysoki poziom tego hobby. Nie są to rzeczy nieodzowne.
Właśnie dlatego w wielu tych preampach z epoki jest po prostu jedno wejście MC LO i koniec.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Roberto66
Tak nawet są zestawy naprawcze.
No dlaczego nie rozumiem. Jak bym miał powiedzmy 4 MM i 2MC to bym mógł nimi żonglować, nieprawdaż. No takiej kolekcji jak Twoja to się pewnie nie zdążę już dorobić.
Tanio -czy to źle? Może lepiej powiedzieć w cenie adekwatnej do jakości. No ale jak się zorientowałem w obecnych cenach to przeżyłem szok. Powiem tak w dzisiejszych czasach nie jest ważne jak się zarabia pieniądze, ważne byle je mieć. Ale nie ciągnijmy tego dalej. W każdym razie 50k nie wydałbym np. na głośniki nawet gdybym na to miał.
W końcu konkret.
To można SUT z preampem połączyć?
Wiem ze masz lub miałeś pre Kenwood basic c2. Możesz powiedzieć co on obsłuży.
Dobre czasy tworzą słabych ludzi, słabi ludzie tworzą złe czasy, złe czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy.
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
A nawet cztery
Analog: Dual 704&721+DenonDL301&305/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP>PreamPDP>DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17/Malinka>Fiio K11 R2R
Cyfra: Arcam FMJ CD17/Malinka>Fiio K11 R2R
-
Roberto66
Coś takiego
http://www.thevintageknob.org/luxman-CX-1.html
A oświeć mię proszę jeszcze w takim temacie.
Wojtek powiedział ze wystarcza 2-wa ustawienia dla większości wkładek MC 3 i 40ohm.A ile ustawień jest potrzebnych aby obsłużyć większość wkładek MM. Łącznie z tymi uznawanymi za vintage. Chodzi mi o to żeby nie ograniczać się tylko do pojemności danego systemu.
- pavlos
Przecież napisałem, tylko źle nazwałem i nie policzyłem...
- pavlos
Proponuję ćwiczenie: wypożycz wypasiony phonostage z milionem ustawień i podepnij u siebie. Potem żongluj ustawieniami. Na jednej i tej samej wkładce MM, potem MC. Nie obawiaj się, nic nie popsujesz.
Potem odpowiedz sobie czy i jakie słyszysz różnice.
A jeśli w ogóle usłyszysz przy reszcie toru, to dopiero wtedy wróć do nas i szukaj kombajna. Wcześniej to raczej czcza gadanina.
Elementy audio kupuje się "uszami". Swoimi, w dodatku, bo każdy ma swoje gusta.
-
Roberto66
Dobry pomysł.
A tym czasem dziękuje wszystkim którzy zabierali głos w dyskusji.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Brawo, w końcu załapałeś na czym to polega.
Tylko nie pisz "w końcu konkret" bo się odechciewa pisać, tym bardziej że dopiero się uczysz tematu.
Nie miałem.
Popatrz na ustawienia dostępne w BuPhono - pomagałem to wykoncypować i wg mnie to co jest w BuPhono reprezentuje "optymalną ilość" by pokryć dość szerokie spektrum potrzeb nastawowych.
Możliwe że inne konstrukcje DIY też mają co najmniej te same zakresy (Dyskretniok Jaculka?), ale nie wiem, bo nie wczytywałem się.
- Bacek
Szczególnie że 3x wcześniej w tym wątku było napisane że dzięki sut można mc podłączyć do pre mm.