viewtopic.php?t=19343#p398808
Buphono 2 OLED, bazuje na tej samej płycie przedwzmacniacza z doczepiona płytka na plecak w miejsce dipswichy nastawy zaś umieszczone sa przy samych przekaźnikach dla zmniejszenia zakłóceń i skrócenia ścieżek, wiec nie ma ich zamontowanych na płycie głównej przedwzmacniacza.
Komunikacja procesora odbywa się miedzy dwoma ekspanderami po i2c, komunikacja w tym wypadku jest jedno kierunkowa, wiec procesor nie odpytuje ekspanderów co chwile tylko wyśle zestaw nastaw i same ekspandery to trzymają do czasu zmiany ich wiec nie słychać tej komunikacji.
Opis Menu
Zrobiłem dwa obrazy menu przewijające się w pętli,
R - oznacza nastawę rezystancji, szuflada dostępnych opcji zmienia się w zależności od wyboru gein (MM/MC), jest zapamiętywana do pamięci eeprom i przy włączeniu ponownym jest ona ustawiona taka jak wcześniej. Oddzielnie jest zapisywana pula nastaw dla MM i dla MC czyli można ustawić sobie oddzielnie nastawy dla MC i MM i będą one pamiętane.
C - zmiana nastaw pojemności wejściowej , dla opcji MC nie ma możliwości zmiany i tak jak w sytuacji Rezystancji wszystko jest zapamiętane
G - gain zmiana opcji Gainu MM, MM+ MC i MC+
Sub - włączenie filtru subsonicznego
Kolejna opcje jest ukryta i nie widoczna jest to zapis nastaw do pamięci i wysłaniu koordynatorów do przekaźników, wyświetli się ona tylko w przypadku zmiany jakiejkolwiek nastawy. Zrobiłem tak żeby nie klikać przekaźnikami podczas odsłuchu nie obciążać wkładki i nie strzelać Gainem podczas odsłuchu. Przedwzmacniacz się wycisza resetuje wszystkie przekaźniki i ustawia zadana wartość wszystkich nastaw i znowu włącza dźwięk.
Przy zmienionej opcji ale nie zapisanej do pamieci i nie ustawionej pojawia sie symbol, oznacza on że po resecie zasilania ta opcja powróci do poprzedniego stanu.
VU meters - wskaźniki wysterowania. Długo nad tym siedziałem ale pomyślałem sobie że kurde... Jak ustawimy wkładkę to wyświetlacz będzie bezużyteczny będzie go można wyłączyć i tyle z tego wiec wpadłem na pomysł zrobienia animacji, 5 rodzaju wskaźników wysterowania, sa one wyskalowane w dB, a zero db jest na poziomie 2V RMS na wyjściu do -50dB minimum. wiele się nie różnią, ale jednak. Opcja jest realizowana za pomocą aktywnego detektora obwiedni zbudowanego na opampie jfet coby nie obciążało wyjścia i nie wpływało na nie w żaden sposób. nie jest to typowy detektor, trochę trzeba było posiedzieć nad tym bo zwykły niestety się nie sprawdzał.
Opcje - Można tutaj ustawić jasność diod frontpanela, jasność ekranu OLED, tryb świecenia diod przycisków menu, czy maja świecić cały czas czy tylko jak jest w menu (w metresach gasną) czy w ogóle nie świecić, czas zaniku kursora w menu, można pozostawić wyświetlacz podczas odsłuchu, w tedy po zadanym czasie zniknie kursor i będą wyświetlać nam się tylko same nastawy, może komuś się to podobać. Czas wyłączenia ekranu, po tym czasie wyłączy sie wyświetlacz a z nim diody od przycisków. Poziom sygnału zmierzony przez procesor sygnał jest wyświetlany z opóźnieniem 0.5sek i wyrażany w dB i Vrms fajna sprawa żeby sobie zobaczyć czy np kanały graja równo, albo na płycie testowej obserwować sobie wyniki.
Wersja firmware trochę ich było ale tu wyświetlona jest aktualnie wgrana w preamp
Reset ustawień resetuje wszystkie ustawienia które można zmienić do tych które ja zaprogramowałem jako początkowe
W przypadku wystąpienia błędu zasilania, uszkodzenia przedwzmacniacza diody na panelu rozjaśnia się do swojej maksymalnej jasności i będą migać każda w innym czasie, na wyświetlaczu pojawi się komunikat o błędzie i prośba wyłączenia zasilania, jeśli się tego nie zrobi zasilanie po 5 sekundach zostanie wyłączone ale komunikat na ekranie zostanie i diody będą migać, oczywiście przekaźniki wyjściowe zostaną wyłączone.
kilka zdjęć owego potworka
Testy pewnie się odbędą jak ktoś będzie chciał. Narazie może trochę dyskusji zobaczymy