Przedwzmacniacz AVT2680

Żeby nie było za cicho
Roberto66
Gramofon: Technics sl-d2

Re: Przedwzmacniacz AVT2680

Post autor: Roberto66 »

Mawis pisze:
28 paź 2025, 19:50
Ja, tak jak Bacek, pogubilem sie juz. Ty masz wzmacniacz ale bez phono, tak? I szukasz przedwzmacniacza zewnetrznego? Albo drugiego wzmaka juz z sekcją phono?
A jaki budzet?
Nie- mam wzmacniacz z phono, Diora WS502. Do swojego wzmacniacza mogę podłączyć zewnętrzny przedwzmacniacz np. jak wspomniany wcześniej Pro-jekt ale musze dzielić port z radiem lub innym odbiornikiem bo nie mogę podłączyć do sekcji phono (chyba że jestem w błędzie) co mi nie bardzo pasuje, ale jest to rozwiązanie najtańsze.
Więc myślałem najpierw o wymianie wzmacniacza na taki jak jak np. Onkio Integra A820RS/820GTR,itp,ale nie wiem czy do tak starego wzmacniacza da się podłączyć korektor graficzny. Jest jeszcze aspekt braku miejsca na tak durzy sprzęt.
Następny pomysł to przedwzmacniacz z selekcją wkładek taki jak np. Kenwood basic c2,Onkiop3030/3060/3090,HitahiHCA7500,itp https://www.subito.it/audio-video/pream ... 543838.htm. Da się zmieścić w szafce. Cena max z tej aukcji 220E.
Czy teraz rozwiałem wątpliwości.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2025, 21:30 przez Roberto66, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobre czasy tworzą słabych ludzi, słabi ludzie tworzą złe czasy, złe czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy.
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

Roberto66 pisze:
28 paź 2025, 21:03
dzielić port z radiem lub innym odbiornikiem
A co masz podpięte? Tuner, magnetofon,cd, korektor, coś jeszcze?
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Roberto66

Dario Antonio pisze:
28 paź 2025, 21:15
A co masz podpięte?
Wszystko co było w opcji na ten czas, czyli :Tuner, korektor, magnetofon, CD.
Dobre czasy tworzą słabych ludzi, słabi ludzie tworzą złe czasy, złe czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

Czy masz już jakąś wkładkę MC? Albo masz mieć, np. w prezencie lub w spadku? Jaką konkretnie?

Zauważ, że jeśli jest to standardowa niskonapięciowa MC, to musisz dodatkowo zainwestować, żeby z niej skorzystać. Opisy powyżej.

Czy wymienić WS-502 na integrę, która obsłuży MM/MC, do tego będzie miała co najmniej trzy wejścia liniowe, wyjście/wejście dla korektora i jeszcze przy okazji podwójne wyjścia głośnikowe? Najpierw poszukaj, czy w ogóle takie zwierzę istnieje. Raczej trzeba będzie kombinować inaczej.
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

Ten temat skończył się na drugim poście, reszta to jeden wielki chaos i off-top.
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

No to muszę dokonać autokorekty: są wzmacniacze, które spełniłyby potrzeby Roberta - zamiast WS-502 - w budżecie < 500 zeta.
Na potwierdzenie:
https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz- ... derIndex=5
https://www.olx.pl/d/oferta/stereo-wzma ... 7LUjg.html
Nie znaczy, że którykolwiek polecam, bo to wiekowe sprzęty i stan do weryfikacji na miejscu.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Roberto66 pisze:
28 paź 2025, 21:03
jak wspomniany wcześniej Pro-jekt ale musze dzielić port z radiem lub innym odbiornikiem bo nie mogę podłączyć do sekcji phono (chyba że jestem w błędzie) co mi nie bardzo pasuje, ale jest to rozwiązanie najtańsze.
Wspomnianego Projekta do wejścia phono w WS502 nie podłączysz oczywiście, ale już step up transformer właśnie tak, do tego on dokładnie służy i wtedy drugie wejście Ci zostaje na radio.

Co do korektora to prędzej podłączysz do starego ampa niż do nowego, a ten Onkyo specjalnie stary nie jest. Ma dwie pętle magnetofonowe więc do którejś spokojnie korektor podłączysz.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Roberto66

Wczoraj przeoczyłem kilka postów albo doszły z opóźnieniem.
postaram się odpowiedzieć po kolei.
Roberto66

pavlos pisze:
28 paź 2025, 20:40
c) zewnętrzny przedwzmacniacz gramofonowy obsługujący obydwa typy wkładek, tylko, że do WS-502 podłączony do wejścia innego niż "phono", co zajmie Robertowi jedno wejście liniowe uniwersalne. Padły propozycje takich przedwzmacniaczy: za tysiaka - brak odzewu. Za 500 zeta - też brak odzewu.

Roberto, jaki masz budżet i co w przedstawionych opcjach Ci nie pasuje?

Niezależnie - wkładki MC też nie kupisz za "kilkadziesiąt".
W przedstawionych propozycjach nie pasuje mi to że będę musiał dzielić się jednym portem z przedwzmacniaczem.
Budżet nie jest aż tak wąskim gardłem .Zgodnie z zasadą max korzyści za min nakładów.
Nie mam zamiaru kolekcjonować wkładek mc. Jedna czy dwie to max , na to jest jeszcze czas.
Brak odzewu podyktowany jest delikatnością materii i skromnym zasobem mojej wiedzy na ten temat.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2025, 16:49 przez Roberto66, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS-X65

Post autor: domibobi »

Wydaje mi się , że tak jak pisze Bacek, rozwiązaniem dla Ciebie idealnym będzie SUT. Jak sam użytkowałem akurat Fidelity Research FRT-3 i FRT-3G. Wybór jest natomiast znacznie wiekszy. Te wskazane przeze mnie są dość uniwersalne. Urządzenie wpisami pomiędzy gramofon a wejście phono, wiec nie tracisz żadnego wejścia liniowego we wzmacniaczu.
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Roberto66

pavlos pisze:
28 paź 2025, 21:50
Czy masz już jakąś wkładkę MC? Albo masz mieć, np. w prezencie lub w spadku? Jaką konkretnie?
Nie jeszcze nic nie mam.
Chcę usprawnić swój system abym mógł jedna czy dwie wkładki obsłużyć. Mam na myśli jakieś wkładki charakterystyczne dla rodziny MC. I lepiej się dopasować do MM.
Roberto66

pavlos pisze:
28 paź 2025, 22:32
No to muszę dokonać autokorekty: są wzmacniacze, które spełniłyby potrzeby Roberta - zamiast WS-502 - w budżecie < 500 zeta.
Na potwierdzenie:
https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz- ... derIndex=5
https://www.olx.pl/d/oferta/stereo-wzma ... 7LUjg.html
To są wzmacniacze z podziałem na wkładki mm/mc, ale bez regulacji parametrów. Czyli obsłuży wkładki o tej samej charakterystyce. Czy to wystarczy?
Roberto66

Bacek pisze:
28 paź 2025, 23:34
Wspomnianego Projekta do wejścia phono w WS502 nie podłączysz oczywiście, ale już step up transformer właśnie tak, do tego on dokładnie służy i wtedy drugie wejście Ci zostaje na radio.
A no właśnie. Morze to jest klucz do rozwiązania problemu. Możesz podać propozycje.
Roberto66

Dario Antonio pisze:
28 paź 2025, 22:29
Ten temat skończył się na drugim poście, reszta to jeden wielki chaos i off-top.
Why ?
Roberto66

domibobi pisze:
29 paź 2025, 13:42
Wydaje mi się , że tak jak pisze Bacek, rozwiązaniem dla Ciebie idealnym będzie SUT. Jak sam użytkowałem akurat Fidelity Research FRT-3 i FRT-3G. Wybór jest natomiast znacznie wiekszy. Te wskazane przeze mnie są dość uniwersalne.
OK. Pierwsza zaleta to łatwość podłączenia, jak będzie miał więcej regulacji niż 4-5 to druga. A o reszcie to Ty mi powiedz. A przede wszystkim w czym będzie lepszy od preampa np. Kenwood basic c2 czy hitach7500(to mój ulubieniec)ale tylko po opisie i wyglądzie.
ODPOWIEDZ