Wkładka/igła do Duala CS 750

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Robertson

Post autor: Robertson »

Były tematy przy , których się pomądrzyłem i sam doradzałem ale.....nadszedł czas kiedy sam chciałbym skorzystać z Waszej pomocy,wiedzy i doświadczenia ;) Nic nie jest wieczne...... tym bardziej igła . Mój garniak wyposażony jest we wkładkę Ortofona Omb 20 i igłę Omb 10 . Brzmienie jak najbardziej Ok. Nie ma się do czego przyczepić.Natomiast jeśli przyjdzie czas na igłę jakie mam alternatywy. Interesują mnie dwie opcje.1. Sama igła , którą mogę zaaplikować do tej wkładki poprawiająca ogólnie aspekt brzmienia. 2.Wkładka..... te same oczekiwania.Jeśli orirntujecie się w zakresie cenowym przy propopnowanych zmianach wdzięczny byłbym za informację :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wkładaka/igła do Duala CS 750

Post autor: Wojtek »

Robertson pisze:Mój garniak wyposażony jest we wkładkę Ortofona Omb 20 i igłę Omb 10
Czyli jest to Orfoton OM 10. W wypadku tej wkładki, to igła wyznacza model.
Robertson pisze:1. Sama igła , którą mogę zaaplikować do tej wkładki poprawiająca ogólnie aspekt brzmienia.
Igły 20 i 30. To tyle.
Robertson pisze:2.Wkładka..... te same oczekiwania.
Ortofony innej serii, wkładki Sumiko... ciężko tak dokładnie bo pisanie "poprawiające ogólnie aspekt brzmienia" jest zbyt ogólniackie.
Nie wiem czego słuchasz ani jakiego brzmienia szukasz.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Robertson

Słucham tak na prawdę różnej muzyki.Od hard rocka poprzez metal .pop,jazz, blues aż po elektronikę. Lubię kiedy dżwięk "oddycha" jest przestrzenny szczgółowy i wybrzmiewa ( czego mi brakowało w Shurze ) Tańsze Audiotechniki grały trochę za "sterylne" z małą ilością basu . Wracając do brzmienia....oprócz tych cech średniego i wyższego zakresu ważny jest tez bas. Raczej miękki niż twary i puktowy! Ale schodzący odpowiednio nisko. Rozumiem , że za nie które cechy odpowiada też reszta systemu.Dlatego wybrałem miękkiego i ciepłego Luxmana aniżeli twardszego i chłodniejszego Nada :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Robertson pisze:( czego mi brakowało w Shurze )
Jakim?
Robertson pisze:Tańsze Audiotechniki grały trochę za "sterylne" z małą ilością basu .
Jakie? :D
Robertson pisze:Dlatego wybrałem miękkiego i ciepłego Luxmana aniżeli twardszego i chłodniejszego Nada :)
Chyba nie tak to wyglądało jak pytałeś się nas o sprzęt, ale OK.

Poza tym, ja nie lubię gadać o wkładkach kiedy nie wiadomo o jakich pieniądzach mówimy.
Wsparcie finansowe forum
Robertson

To był Sure M44G natomiast Audiotechnika to AT 91/95 .Zakres cenowy niejako sam szybuje na 400-500zł. Co do pytań o sprzęt....sam nie wiedziałem , że ten Luxman tak fajnie zagra i jego brzmienie przypadnie mi do gustu ;) Być moze bardziej wkomponował się w system , który posiadam ? Na szcęście miałem możliwość udostepnienia sprzętu do odsłuchu i testów . To samo z wyborem końcówki .Już mam obiecane jakieś 3 sztuki na testy :D Ale to już inny temat!

Może , nie którzy z Was moje wywody na temat oczekiwań berzmieniowych odbierają jako "audiofilskie" i w taką szufladke mnie zapoakowali hmm... niech i tak bedzie ;) Nie mam zamiaru toczyć wojenek i co chwile coś dementować. Być moze innymi słowami opisuję w inny sposób ubieram to co większośc z Was chce osiagnąć zmieniając garniak na lepszy czy aplikując mu nowa igłe lub wkładkę :idea:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Robertson pisze:To był Sure M44G natomiast Audiotechnika to AT 91/95 .
No to dosyć "nisko", trzeba przyznać. Radzę "odkryć" przynajmniej Shure M97xE zanim dojdziesz do wniosku, że Shure'om czegoś brakuje :)
Zaproponowałbym również V15tkę, ale te są dostępne tylko z drugiej ręki.
Robertson pisze:Może , nie którzy z Was moje wywody na temat oczekiwań berzmieniowych odbierają jako "audiofilskie" i w taką szufladke mnie zapoakowali hmm... niech i tak bedzie ;) Nie mam zamiaru toczyć wojenek i co chwile coś dementować.
Nie wiem skąd wytrzasnąłeś taką nadinterpretację, szczerze mówiąc. Ja powyżej zadawałem chyba same proste pytania, jak dotąd :)

Hmm hmm hmm... moim zdaniem, biorąc pod uwagę jakich zmian oczekujesz i ramię Twojego gramofonu... proponuję spróbować z Nagaoka MP-110. Powinno Ci się spodobać, choć nie zdziwię się, jeśli ktoś inny zaraz powie, że proponuję jakąś zwariowaną kombinację :)

Ortofona nie wyrzucaj, jeśli ogólnie podoba Ci się jego brzmienie. Przy okazji kup kiedyś igłę 20 i wtedy wyrób sobie o niej zdanie, bo igły 5 i 10 to jeszcze nie są wyżyny.
Wsparcie finansowe forum
Robertson

Dzięki :) Sporo mi to rozjaśniło :idea: Zamierzałem spróbować Ortofona "20" .To naj mniej inwazyjna zmiana i chyba najprzyjażniejsza dla kiszeni . Właściwie ostatnią częścią wypowiedzi wyprzedziłeś moje następne pytanie :clap: Domyślam sie , żę większy postep wykonam zmieniając cała wkładkę natomiast póki co mogę posiłkować się samą igłą.Tym bardziej ,że ten Ortofon mi "leży". O Nagaoce tylko słyszałem .Shura miałem ...jak zdązyłeś zauważyć niski pułap - tak jak i garniak , do którego go aplikowałem.O wyższych modelach czytałem na forum przy okazji podobnych dyskusji domyślam się , ze potrafią super zagrać .Ramię w gramofonie faktycznie mam lekkie ale to już zdążyłeś zauważyć ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Cenowo to wygląda tak, że zakup igły 20 wyjdzie drożej od zakupu wkładki Nagaoka MP-110 o jakieś 20%.
Wsparcie finansowe forum
Robertson

He he to chyba nie ma się nad czym rozwodzić.Chyba ,że Nagaoka czy Shure ?
ahaja
Re: Wkładaka/igła do Duala CS 750

Post autor: ahaja »

Raczej Ortofon produkuje to co lubisz. Poza tym ich wkładki pasują do ramienia - podatność.
Nagaoka nie pasuje do lekkich ramion Duala.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Za bardzo generalizujesz ahaja. Nie każdy Dual ma tak lekkie ramię, że jest praktycznie ograniczony do Ortofonów/wkładek o bardzo wysokiej podatności. Nagaoka faktycznie bardziej pasuje do ramion średniej masy, ale z tym Dualem nie powinno być tragedii (bo ramię OPS to nie ULM, na szczęście).
ahaja pisze:Raczej Ortofon produkuje to co lubisz.
To który model byś doradził koledze, biorąc pod uwagę opisane doświadczenia i zachcianki?
Igła 20 czy inna wkładka Ortofona?
Wsparcie finansowe forum
Robertson

Biorąc pod uwagę design to wkładki OM Ortofona smukłe i cienkie bardziej pasują do Duala.Choć pamiętam moje pierwsze zetknięcie z Dualem i model CS 5000 gdzie przy podobnym ramieniu główka była dosyć sporych rozmiarów ! Gdyby jeszcze cena samej igły była konkurencyjna. Nawet nie jest łatwo ją znależć .Na allegro nie ma ( chyba , ze to http://allegro.pl/igla-gramofonowa-orto ... 75109.html) a Shura i Nagaokę bez problemu wyszukałem. Rodzi się też pytanie czy faktyczne trafne jest stwierdzenie, którego użyłem , że większego postępu dokonam zmieniając całą wkładkę na Shura Lub Nagaokę aniżeli samą igłe na 20 OMB . Idąc wyżej w Ortofona mamy Red , Blue , Bronze i Black ale te wkałdki są także dość dużych rozmiarów i nie wiem czy nie za ciężkie ? Nie wiem tez ile prawdy jest w stwierdzeniu , że zestaw wkładka igła , który w tej chwili mam zamontowany odpowiada mniej więcej Ortofonowi Blue :doh: Przypmniała mi sie recenzja Pro Jeta Carbon gdzie Oryginalnie montują Ortofona OM 5 a opcjonalnie za dopłatą Reda , który tak radykalnie poprawia jakość . Tylko czy mozna to odnieśc do mojego Duala i "pismaki" rózne rzeczy wypisują :naughty:

Znalazłem coś takiego : http://www.audiostereo.pl/ortofon_om-20 ... 57-18.html
ahaja
Re: Wkładka/igła do Duala CS 750

Post autor: ahaja »

Wojtek
Jak sam napisałeś wyższe modele OM albo seria 500. Podatne, sprawdzone, przystępne cenowo, dostępne.

Red ...Black to nie wyższe wkładki tylko nowsze. Duuuuużo lepsza niż przereklamowany Goldring 1042 etc.
Best buy z tej serii to Bronze.

Największą zaletą Ortofona jest muzykalność.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Przytoczony zamiennik igły D20 to zupełnie inny diabeł, do innej wkładki.
Igła 20: http://www.zum-shop.de/Ortofon-Nadel-20 ... 337_x2.htm
Wsparcie finansowe forum
Robertson

Re: Wkładka/igła do Duala CS 750

ahaja pisze:Wojtek

Największą zaletą Ortofona jest muzykalność.

To właśnie "uderzyło " mnie w Ortofonie ! Muzykalność!!! Poszczególne podzakresy, szczgólowość dobrze oddana przestrzeń ..wszytsko skałada się w jeden plastyczny muzylany obraz . Nie mam takiego doświadczenia we wkładkach i igłach ale odniosę się do innych kompenetów systemu , które kiesdyś słyszałem.Grały fajnie .Szczególowo i detalicznie ale....nie było tej spójności. Dobrze by było zapuscić na chwilę Nagaokę , o której Wojtek pisze.Zna ją , wię czego ja oczekuję i nie bez powodu ją poleca :) Cena jest ważna ale nie do końca .Nagaokę mozna kupić w granicach 400-500zł a samą igłę OM 20 ponad 600 zł i to ciężko !
ODPOWIEDZ