Homogenix - wkładki MC made in Poland

Tematy poświęcone konkretnym modelom i seriom wkładek
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Re: Homogenix - wkładki MC made in Poland

Post autor: Myszor »

Wpływ mieć może ale charakter nadaje generator.
Poza tym ja się nie nabijam z wkładki tylko z marketingowego bełkotu o drzewie Stradivariusa.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Marcinus

Post autor: Marcinus »

Myszor pisze:
13 paź 2025, 20:46
marketingowego bełkotu o drzewie Stradivariusa
Nawet nie czytałem.
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

Jaka sosna?
"Najpiękniej brzmią ponoć świerki ścięte w grudniowy dzień. Tuż przed zimowym przesileniem lub wkrótce po nim, gdy księżyc znajduje się w nowiu i nie srebrzy regli najbledszą nawet poświatą. Jego przyciąganie, a więc i wpływ na rośliny, jest wtedy najsłabsze. Drzewa ścina się tak, by upadły w dół stoku, i zostawia w lesie, pozwalając żywicy i sokom spłynąć z pnia do gałęzi. Na ich drewno mawiają w Dolomitach Mondholz – drewno księżycowe. Podobno właśnie tę odmianę najwyżej cenił Antonio Stradivari. Koniecznie z lasu Paneveggio. Wysoko na stokach Val di Fiemme szukamy korzeni brzmienia wykonanych przez niego instrumentów."
https://www.polityka.pl/fotoreportaze/1 ... riusy.read
Ostatnio zmieniony 14 paź 2025, 00:04 przez Dario Antonio, łącznie zmieniany 1 raz.
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

i jeszcze źródełko, skoro cytat: https://www.polityka.pl/fotoreportaze/1 ... riusy.read
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Jodła zaliczana jest do drewna rezonansowego o raczej twardej strukturze po sezonowaniu. Buduje się z niej np gitary, jak również czasem gryfy czasem nawet podstrunnice. Akustyczna to taka, którą się sezonuje minimum 5 lat, a pochodzi z obszarów powyżej 1000 m.n.p.m.
Dobry materiał lutniczy tego typu jest równie ceniony jak amerykański Adirondack (zwykle świerk czerwony).
Czy taki materiał może mieć wpływ na brzmienie wzmiankowanych konstrukcji?
Niekoniecznie, ale raczej tak.

Pytanie czy owa jodła z 1512 to z kolby arkebuza z bitwy pod Rawenną czy też Łopuszną?
Jak wyrób polski, to stawiam na Łopuszną. Zwłaszcza, że bitwa wygrana. Nasi zbili dupska Tatarom.

A wkładek pewnie warto posłuchać. Tak czy siak.
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

darkman pisze:
14 paź 2025, 09:59
Niekoniecznie, ale raczej tak.
Jeżeli mówimy o rezonansie, w kontekście instrumentu muzycznego, to istotne są wymiary produktu. Wiesz, długość fali, węzły i takie tam. Nie sądzę aby tutaj brano to pod uwagę. Także usłojenie. Dodatkowo sprawę komplikuje ażur z metalu, na powierzchni.
Dlatego uważam że jest to jedynie chwyt marketingowy, nie spotkałem się również z kolbami wykonanymi z drewna iglastego (zarówno w okresie działania w grupie rekonstrukcyjnej -XIII-XVII w, jak i zainteresowania bronią czarnoprochową czy wiatrówkami) Prędzej jakiś przedmiot użytkowy, czy nawet zachowany fragment konstrukcji.
Ciekaw jestem do jakich innych wkładek, patrząc na parametry są one zbliżone. Nie przemawia do mnie również "tajemniczość" - czyli żadnych danych firmy sprzedającej je.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

dale pisze:
14 paź 2025, 11:57
Jeżeli mówimy o rezonansie,
Nie mówimy o rezonanasie lecz o drewnie akustycznym, którego jedną z właściwości jest przenoszenie fali rezonanasowej. Upraszczając, lutniczo jako materiał jedne to mają inne nie.
dale pisze:
w kontekście instrumentu muzycznego, to istotne są wymiary produktu.
Nie są, bowiem każdy de facto instrument ma jakiś kanon budowania, a co za tym idzie wymiary klasyczne, jak np gitara Torresa - kanon dla gitary klasycznej. Zatem pudło, ale przyznam zabrzmiało "uczenie" i technokratycznie jak się okazuje.
dale pisze:
Także usłojenie.
Też nie bowiem ów aspekt był i jest istotny głównie dla estetyki, choć bliźniaczość użytych kawałków drewna ma znaczenie. To akurat rozwiązuje się jego klinowym cięciem. nic tajemnego, a praktyka typowa.
dale pisze:
komplikuje ażur
aaa.. żur powiadasz Pan? Nie skuteczniej barszcz np Sosnowskiego?
dale pisze:
nie spotkałem się również z kolbami wykonanymi z drewna iglastego
I co z tego? Eeeee no na pewno się spotkałeś w gramofonach z PRLu!
Tu poczytaj:
"Do produkcji kolby i łoża arkebuza używano różnych gatunków drewna, często bogato zdobionych, ale konkretne gatunki nie są szczegółowo wymienione w dostępnych źródłach. Arkebuzy były bronią z XVI i XVII wieku, wyposażoną w zamek kołowy lub lontowy."
..bowiem arkebuz właśnie przywołałem, choć tylko jako dykteryjkę. Gościu drogi, to był sarkazm co do daty, nie zaś drewna.
Nie mogę się natomiast oprzeć wrażeniu, że chcesz się na siłę przypierdolić do mnie. Nie będzie to łatwe ani przyjemne. Coś Ci nie przypasowało w innym temacie gdzie oczekiwałeś agresji, a jedynie poległeś z braku konstruktywizmu. Z drugiej strony nie zamierzam prowadzić idiotycznej zupełnie polemiki z Tobą, bo jest dla mnie atematyczna z założenia.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

darkman pisze:
14 paź 2025, 13:08
Nie są, bowiem każdy de facto instrument ma jakiś kanon budowania, a co za tym idzie wymiary klasyczne, jak np gitara Torresa - kanon dla gitary klasycznej. Zatem pudło, ale przyznam zabrzmiało "uczenie" i technokratycznie jak się okazuje.
Wbrew pozorom mówicie o tym samym. To samo drewno które użyto w Stradivariusach w rozmiarze i kształcie skrzypiec nie będzie się tak samo zachowywało w klocku 2x2cm w obudowie wkładki.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
dale

darkman pisze:
14 paź 2025, 13:08
Nie mogę się natomiast oprzeć wrażeniu, że chcesz się na siłę przypierdolić do mnie. Nie będzie to łatwe ani przyjemne.
Wnioski całkowicie błędne i mylne, gdybym cokolwiek miał, czy chciał, nie omieszkał bym tego wyrazić w sposób bardziej konkretny i typowy dla mnie. I na pewno nie w tej, publicznej formie, jest PW i udostępniłeś mi kiedyś swój numer telefonu.
Ale, z mojej strony pełen luz. Nie życzysz sobie, nie będzie więcej okazji. Można, z tego co pamiętam, wyciąć posty danej osoby z widocznych - żeby tego błędu nie powtórzyć. Bo również nie znajduję w tym przyjemności.
Bacek pisze:
14 paź 2025, 14:07
Wbrew pozorom mówicie o tym samym. To samo drewno które użyto w Stradivariusach w rozmiarze i kształcie skrzypiec nie będzie się tak samo zachowywało w klocku 2x2cm w obudowie wkładki.
Backu, nie musisz tego tłumaczyć komuś, kto przez kilka lat próbował zbudować lirę korbową opierając się wyłącznie na publikacjach z biblioteki i dawnego internetu :).
Awatar użytkownika
pavlos

dale pisze:
14 paź 2025, 16:06
dawnego internetu
:think: :?:
Awatar użytkownika
pavlos

dale pisze:
lirę korbową
Aleś mnie zainteresował...
To pięknie gra!

No! Udało się osadzić poprawnie...
Ostatnio zmieniony 14 paź 2025, 17:09 przez pavlos, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dale

pavlos pisze:
14 paź 2025, 16:31
dale pisze:
dawnego internetu
:think: :?:
Czasy kiedy yahoo było nowością, a królował Windows 3.11 :)
Awatar użytkownika
pavlos

dale pisze:
14 paź 2025, 16:44
Czasy kiedy yahoo było nowością, a królował Windows 3.11
Aha, OK. Bo w kontekście tego instrumentu dawnego i manuskryptów z biblioteki zabrzmiało, jakbyś pisał o jakimś innym - dawnym - internecie, a nie o Internecie. Chodziło po prostu o Internet z czasów jego (a pewnie i Twojej) młodości. ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Myślę że trochę za bardzo odjechaliście z gadką o drewienkach :D
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dale

Wojtek pisze:
14 paź 2025, 23:52
Myślę że trochę za bardzo odjechaliście z gadką o drewienkach :D
Bo ładne jest :) A poważniej...
Pytałem, ale pewnie nie zauważyłeś, kojarzysz może inne wkładki o zbliżonych cechach, na bazie których mogły zostać złożone powyższe?
ODPOWIEDZ