Wzmacniacz do gniazdka w ścianie czy do listwy ?
-
Wzmacniacz do gniazdka w ścianie czy do listwy ?
Jaki sposób podłączenia polecacie czy preferujecie ?
Na którymś chyba forum czy w internecie czytałem, że te listwy to placebo i że lepiej wzmacniacz podłączać bezpośrednio do gniazdka w ścianie. Podobno ma to lepszy wpływ na dźwięk wzmacniacza.Pamiętam teraz że był artykuł w internecie, że listwa to placebo.
Mam obecnie u siebie wzmacniacz wpięty do listwy ale dawno temu chyba miałem wpięty bezpośrednio do gniazda w ścianie tylko już nie pamiętam czy to bezpośrednie wpięcie dawało lepszy dźwięk.
No więc czy listwa to placebo (chodzi o jej wpływ na ochronę wzmacniacza) czy też lepiej go dać bezpośrednio do gniazda ?
Na którymś chyba forum czy w internecie czytałem, że te listwy to placebo i że lepiej wzmacniacz podłączać bezpośrednio do gniazdka w ścianie. Podobno ma to lepszy wpływ na dźwięk wzmacniacza.Pamiętam teraz że był artykuł w internecie, że listwa to placebo.
Mam obecnie u siebie wzmacniacz wpięty do listwy ale dawno temu chyba miałem wpięty bezpośrednio do gniazda w ścianie tylko już nie pamiętam czy to bezpośrednie wpięcie dawało lepszy dźwięk.
No więc czy listwa to placebo (chodzi o jej wpływ na ochronę wzmacniacza) czy też lepiej go dać bezpośrednio do gniazda ?
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Wzmacniacz do gniazdka w ścianie czy do listwy ?
Ja mam do listwy bo w w ścianie za mało gniazdek.
Także to nie placebo, listwa naprawdę zwiększa ich ilość
Także to nie placebo, listwa naprawdę zwiększa ich ilość

Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Też mam Tagę, a nawet dwie. Jednak należy pamiętać, że tu wpinamy wzmak do gniazda niezależnego.
Natomiast sama listwa jest przeciwprzepięciowa tak czy siak no i oczywiście zwiększa ilość "oczek". Mam bezpośrednio do ściany wpięty kondycjoner Tomanek, a do niego Tagę PF-500.
Czy kondycjoner coś daje konkretnie? No mnie uspokaja
Natomiast o ile pamiętam dobrze to Blis też miał i wywalił u siebie na "bez", a za to z tzw drogą listwą.
Natomiast sama listwa jest przeciwprzepięciowa tak czy siak no i oczywiście zwiększa ilość "oczek". Mam bezpośrednio do ściany wpięty kondycjoner Tomanek, a do niego Tagę PF-500.
Czy kondycjoner coś daje konkretnie? No mnie uspokaja

- Bacek
Prosta, przystosowaną do obudów rack z ośmioma gniazdami, bardzo kompaktową, za cenę poniżej 100pln, może nawet nie ma żadnych filtrów w środku nie pamiętam.
Większość z tych listw raczej przed uderzeniem błyskawicy w linie nie pomoże. Też pewnie mógł bym w ścianę coś podpiąć ale tak mogę wyłączyć całość przez wifi lub pilota na raz co sobie chwalę bo choćby suba trudno dostępny power. Ale ja nie jestem audiofilski.
Większość z tych listw raczej przed uderzeniem błyskawicy w linie nie pomoże. Też pewnie mógł bym w ścianę coś podpiąć ale tak mogę wyłączyć całość przez wifi lub pilota na raz co sobie chwalę bo choćby suba trudno dostępny power. Ale ja nie jestem audiofilski.
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
Mam dwa gniazdka w ścianie, ale jedno bezpośrednio zasila tylko wzmacniacz. Chodzi o ograniczenie liczby styków, na których jest ryzyko iskrzenia. A mocny wzmacniacz może powodować silne impulsy prądowe, choćby przy załączaniu i wyłączaniu, gdzie trafo ma z 10 kilogramów.
Na drugim gniazdku przez listwy i filtry zasila się reszta systemu.
Do obydwu gniazdek mam dedykowany przewód z dedykowanym bezpiecznikiem na domowej tablicy rozdzielczej.
Na drugim gniazdku przez listwy i filtry zasila się reszta systemu.
Do obydwu gniazdek mam dedykowany przewód z dedykowanym bezpiecznikiem na domowej tablicy rozdzielczej.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2025, 10:47 przez pavlos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Czyli jak ta twoja listwa nie ma wewnątrz żadnych zabezpieczeń to tak jakbyś wpiął bezpośrednio w gniazdo ścienne ? No ale faktycznie czy takie zabezpieczenia cokolwiek chronią czy to tylko dla lepszego samopoczucia ?Bacek pisze: ↑12 paź 2025, 10:39Prosta, przystosowaną do obudów rack z ośmioma gniazdami, bardzo kompaktową, za cenę poniżej 100pln, może nawet nie ma żadnych filtrów w środku nie pamiętam.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Gdyby nie chroniły, to nie miałyby bezpiecznika z kneflem jak sądzę. Mam też taką listwę rackową jak Bacek. U mnie to Quoltec "6" z bezpiecznikiem i nie wiem czy ma coś z filtrów tak samo jak Bacek. (na tej listwie nie mam wzmaka)
-
Poszukam tego artykułu, że listwa to placebo. Jak znajdę to wkleję.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Chyba mylisz listwę z kondycjonerem.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Bacek
Generalnie nawet jak są jakieś filtry to i tak zazwyczaj jest placebo bo zasilacze lepiej sobie z tym radzą. Generalnie po stronie zmiennego zasilania nie jest prosto coś zrobić.
Z ochroną przed wyładowaniami to jest ten problem ze jak coś tam chronią i w części przypadków może i pomogą ale jak blisko o mocno walnie to pójdzie i po izolacji.
Z ochroną przed wyładowaniami to jest ten problem ze jak coś tam chronią i w części przypadków może i pomogą ale jak blisko o mocno walnie to pójdzie i po izolacji.
-
Ta było napisane głównie, a może tylko w temacie przepięć i ochrony przed nimi więc to raczej było o listwach. Kilka lat temu czytałem ten artykuł w internecie. Postaram się go znaleźć.
Ps. Może macie jakieś doświadczenia z tym związane ?
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Dokładnie.Bacek pisze: ↑12 paź 2025, 12:49Generalnie nawet jak są jakieś filtry to i tak zazwyczaj jest placebo bo zasilacze lepiej sobie z tym radzą. Generalnie po stronie zmiennego zasilania nie jest prosto coś zrobić.
Poza tym, jeśli są jakieś zakłócenia, wtedy je likwidujemy. Na zapas, to nawet niezdrowo się najadać.
Drogi Autorze, wydasz kupę kasy na kolejne elementy toru, a to są minusy, a to wzrost poboru energii (może i8 śladowy, ale rocznie na "piwko" się uzbiera), a to zwiększenie awaryjności układu (ta rośnie wraz z ilością elementów)...
Jak potrzebujesz, weź sobie listwę komputerową z racka, ma zabezpieczenia, solidne kable i dobre styki.
Ja osobiście dołożyłem jedynie dc blocker - żeby transformatory zdrowsze były

-
To nie ten artykuł , o którym pisałem w pierwszym poście ale też ciekawa dyskusja chyba szczególnie post nr 4.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3679100.html
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3679100.html
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
Polecam bloga audiofanatyk.pl. Z uporem godnym lepszej sprawy tropi... a zresztą sprawdźcie sami.
Już był tutaj cytowany, bodajże w dziale "ale jaja".
https://audiofanatyk.pl/czy-kable-zasil ... na-dzwiek/
Jest o kablach zasilających, o gniazdkach, no i o filtrach.
Odrębnej uwadze polecam spór blogera z producentem konkretnego urządzenia. W dwóch odcinkach.
https://audiofanatyk.pl/echo-sound-powe ... hilosophy/
https://audiofanatyk.pl/echo-sound-stud ... -etycznej/
Warto poczytać. Przywraca ufność we własny słuch i zdrowy rozsądek.
Już był tutaj cytowany, bodajże w dziale "ale jaja".
https://audiofanatyk.pl/czy-kable-zasil ... na-dzwiek/
Jest o kablach zasilających, o gniazdkach, no i o filtrach.
Odrębnej uwadze polecam spór blogera z producentem konkretnego urządzenia. W dwóch odcinkach.
https://audiofanatyk.pl/echo-sound-powe ... hilosophy/
https://audiofanatyk.pl/echo-sound-stud ... -etycznej/
Warto poczytać. Przywraca ufność we własny słuch i zdrowy rozsądek.