Jak czyścić płyty winylowe?

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Jak czyścić płyty winylowe?

Post autor: Bacek »

Tak ze trzy sesje czyszczenia temu wyszła mi mikstura forumowa. Nie chciało mi szukać gdzie wścibiłem izopropanol i mirasol więc stwierdziłem że rozrobię pro-ject'owy koncentrat dostarczony z myjką. A co będzie stał i się marnował. Wczoraj jednak dogrzebałem się do składników i rozrobiłem forumową. No i wnioski
1. Forumowa skuteczniej myje.
2. Jeżeli rozleje się w okolice labeli, czego odkurzacz w całości nie ściągnie, nie zostawia zacieków. Po pro-ject zostawały i to takie "tłuste" rozkazujące się.
3. Jeżeli gdzieś zostały małe resztki mikstury to zdecydowanie szybciej odparowuje.

Także jedyna przewaga pro-jecta to to że nie śmierdzi. Ale u mnie stanowisko czyszczenia rozbijam przy otwartym oknie, w zasadzie w przeciągu więc da się żyć.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
JootWoo
Gramofon: TOSHIBA SR 255

Post autor: JootWoo »

Ja myję płyty forumową miksturą w myjce Analogisa i sprawdza się super. Używam jako dodatek Fotonal.
Siadamy z Synem wieczorem gadamy o muzie i myjemy płyty.
Nawet nam ten charakterystyczny zapach izo :D nie przeszkadza.
TOSHIBA SR 255/JVC L F41
P XUV 4500Q, E 4000D/I, ADC XLM Mk3, V Z1EB, ADC VLM Mk2,G F8, Elac ESG 796, Elac STS 455, Elac STS 344,
Schit Mani MkI/DIY CS Blue VI Preamp/Musical Fidelity V90-LPS --> TOSHIBA SA 500/Luxman L30
METZ 4635
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

JootWoo pisze:
13 wrz 2025, 13:57
Nawet nam ten charakterystyczny zapach izo :D nie przeszkadza.
Jak to powiedział aktor Witold Dębicki ustami któregoś ze swoich bohaterów: "Każdy alkohol jest bardzo dobry, z wyjątkiem denaturatu, który jest dobry" :lol:

Polakowi żaden alkohol nie powinien przeszkadzać, a skoro nie można wypić, to przynajmniej można powdychać :D
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
thenew

Post autor: thenew »

blispx pisze:
26 wrz 2019, 17:04
mycie w izopropanolu jest potencjalnie niebezpieczne- kawitacja podnosi znacznie temperaturę która jest i tak wysoka po powiedzmy 10-15min na płytę, generalnie producenci myjek nie zalecają tego choćby ci KL Audio, jeżeli już musisz to zmniejsz program na 5min

do myjni ultra najlepiej stosować środki dla takich myjni, przykład to odtłuszczacz Biomex hdi tyle że trzeba później go zmyć i tu robi się problem- ja realizuję to później na Okki
a czym można zmyć Biomex? Nie mam Okki. Tylko myjkę ultradzwiękową. Dziękuję
Awatar użytkownika
Avarice
Gramofon: WG-402

Post autor: Avarice »

Bacek pisze:
08 wrz 2025, 11:06
Dostałem ostatnio paczkę płyt z Japonii. Pięknie umyte, w nowych koszulkach do których zaraz po umyciu były wpakowane, bo nie ma na nich ani paproszka, no i po wyjęciu ciągną kurz jak głupie. Także i tak będę musiał je umyć w swoim zakresie i przepakować do nowych koszulek bo nie wiem kto winny.
Transport?
ODPOWIEDZ