Legendarna Shure V15 III

Tematy poświęcone konkretnym modelom i seriom wkładek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jaculek
Gramofon: Dual 704, 721

Re: Legendarna Shure V15 III

Post autor: Jaculek »

kylson pisze:
23 wrz 2025, 15:04
ma też jakiś dziwny dopisek S-Oval
Bo to jest igła sferyczna.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP DP > DH-101 > DH-220 > Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17>Fiio K11 R2R/Yamaha WXAD-10
32lysy
Gramofon: Technics D202, Q202

Post autor: 32lysy »

pewnie od stylus oval
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

"Ovalny" "HE" to oksymoron.
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Post autor: winylowy_luke »

Bart_S pisze:
16 wrz 2025, 08:08
no i czekamy na Łukasza…
Ale Panowie na co czekacie?:)
Na ASR V15 "trójek" jest już pomierzonych sporo:
https://www.audiosciencereview.com/foru ... ary.46108/

U mnie SAS/B od Jico najlepiej się sprawuje przy pojemności łącznej w okolicach 100pF - czyli w praktyce przewody phono + okablowanie w gramofonie a pre ustawiony na 0pF.
Ale do 250pF nie powinno być problemów. Więcej jednak bym już nie ładował ;) Obciążenie można zostawić na 47kΩ ja ustawiłem 42kΩ aby bardziej wyrównać pasmo.

Shure V15 III + Jico SAS-B_42kΩ_95pF_1.25g_LR_norm1_CA-TRS-1007.png
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
Schiit Kara F pre / HusaRIAA v2 phono / Topping E50 DAC
Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

pierwszy raz to forum widzę, dzięki. czyli z pojemnością Kol. Jaculek miał więcej racji niż ja (fabryka).
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + ATL 304 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Ehhh Wy to zawsze człowieka zmusicie do zdejmowania pokrywy z Nudy. Dobra skoro tak to sprawdzę co mi na ucho najlepiej funguje.
winylowy_luke pisze:
23 wrz 2025, 22:28
No na Ciebie,
bo
winylowy_luke pisze:
23 wrz 2025, 22:28
Na ASR
tam się nie znają :mrgreen:

a ja mam nowiutką wszystko mającą i piękną SASkę w pudełeczku, to sobie nie bede łoił w ciemno :D
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Temat nastaw preampa pod konkretną wkładkę czy kombinację wkładka + igła była omawiana na forum jeszcze długo zanim koledzy z ASR zaczęli swój zbiorek analiz, z przykładami itd. "Fabryka" to dobra opcja wyjściowa, ale te zalecenia zwykle mają się nijak do tego co się dzieje kiedy zastosujemy zamiennik igły (obojętnie jakiej klasy), choć często odstępstwa nie muszą być jakieś znaczne.

Na koniec dnia to i tak jest bardzo indywidualna sprawa, czy takie czy inne ustawienie nam bardziej odpowiada :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Post autor: winylowy_luke »

To wszytko prawda oczywiście.
Po prostu kiedyś w złotych czasach analogu firmy prześcigały się w osiągnięciu w pełni równego pasma przenoszenia. Stąd to dążenie to płaskiej linii w zakresie 20Hz-20kHz na odpowiednio przeprowadzonym teście. Ale nie wszystkim takie brzmienie musi odpowiadać.

Warto kombinować po swojemu, a te pomiary uznać za dobry punkt wyjścia.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
Schiit Kara F pre / HusaRIAA v2 phono / Topping E50 DAC
Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
Fidel_2006

Post autor: Fidel_2006 »

Wojtek pisze:
09 wrz 2025, 13:24
Dark dopiero wybiera się do Japonii
Hej. Z racji na to, że kilka odpowiedzi do tyłu rozmawialiśmy na temat zakupu igieł na terenie Japonii, a kolega Darkman podobno w najbliższym czasie się wybiera, to podzielę się moim know how, bo właśnie z niej wróciłem.

Na dostępność igieł w sklepach/punktach, które pojawiają się w komunikacji JICO bym nie liczył, bo to będzie raczej rosyjska ruletka. Podobnie z kupnem tego typu akcesoriów w sklepach audio w momencie, gdy wchodzimy tam prosto z ulicy. Po bezpośrednim kontakcie ze sklepami za pomocą maila pracownicy/właściciele twierdzą, że produkt może być dostępny, ale sugerują rezerwację i mam przypuszczenie graniczące z pewnością, że rezerwacja jest jedyną formą umożliwiającą zakup, a reszta to zwroty grzecznościowe, w których Japończycy się lubują.

Osobiście udało mi się dogadać z właścicielem sklepu w Kioto: https://feelrecords.jp/kyoto-hanare-en/. Wysłałem mu dokładny model igły wraz z oznaczeniami ze strony JICO i poprosiłem o jej sprowadzenie na umówiony termin. Gdy dotarłem na miejsce i spytałem o igłę, to powiedział, że nie ma jej na stanie i nie jest możliwy zakup od ręki. Dopiero, gdy z pomocą Chata GPT i zdjęć wytłumaczyłem mu, że rozmawiał ze mną mailowo, to zorientował się, że ma dwie igły, o które prosiłem zarezerwowane i czekające na odbiór. Potem poszło już z górki :)

Przy zakupie dwóch sztuk dostałem rabat i za VN-35HE skasował mnie ostatecznie 12.000 jenów za sztukę, czyli około 285 złotych, a zatem pięknie sobie przepłacamy w Europie ;)
Dual 704 + Shure V15 III / Yamaha AX-570 / Waxwing / Yamaha CDX,KX,TX 580 / Indiana Line Diva 5 / Beyerdynamic DT 700 PRO X
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dzięki za raport.

Nie obraź się, ale ja się absolutnie nie dziwię że właściciel sklepu nie chce mailowo obiecać jakiemuś turyście z dalekiego kraju że będzie dla niego nieodpłatnie trzymał towar aż ten raczy go sobie odebrać lub nie. Za zaliczką? Czemu nie, ale chyba nie było takiej propozycji?
Fidel_2006 pisze:
12 lis 2025, 15:07
a zatem pięknie sobie przepłacamy w Europie ;)
E tam, jak patrzysz na to z perspektywy że JICO nie prowadzi samodzielnie handlu detalicznego w Europie + istnieją u nas VATy i cła (czego w Japonii nie ma, jedynie niski tzw. podatek sprzedażowy), a mówimy jednak o produktach które nie schodzą z półek masowo (bo nisza) to to się wszystko kalkuluje. Poza tym, jak niedajboże okaże się że kupiłeś igłę z defektem to powodzonka z egzekwowaniem gwarancji ;)

Takie dacapo (czy nawet ja np.), bierze takie rzeczy na klatę, bo ma potem jak to rozliczyć z producentem.

Ja większość rzeczy made in Japan staram się sprowadzać bezpośrednio, choć asekuracyjnie też sprawdzam ceny lokalne bo można się zdziwić. Np. długopisy japońskiej marki Zebra często taniej można dostać u nas na amazonie niż przy imporcie własnym, a to dlatego że Zebra ma swój oddział handlowy na Węgrzech :)

Dobijają mnie niekiedy lokalni handlarze nowymi japońskimi płytami gdzie pomimo cen hurtowych (bo sprowadzają X sztuk, na firmę) i doliczeniu VATu i kosztów sprowadzenia to przy cenie końcowej w Polsce wychodzi niekiedy marża 50% czy coś w tym stylu :D

Ale to już dygresja. Niemniej z hasłem "przepłacamy" bym uważam bo jest obwarowane pewnymi "ale" :morda:
Wsparcie finansowe forum
Fidel_2006

Post autor: Fidel_2006 »

Wojtek pisze:
12 lis 2025, 15:37
Nie obraź się, ale ja się absolutnie nie dziwię że właściciel sklepu nie chce mailowo obiecać jakiemuś turyście z dalekiego kraju że będzie dla niego nieodpłatnie trzymał towar aż ten raczy go sobie odebrać lub nie. Za zaliczką? Czemu nie, ale chyba nie było takiej propozycji?
No właśnie intuicja tu zawodzi i jest dokładnie na odwrót ;) Mailowo zapytałem, czy igły są dostępne na miejscu. Odpowiedział, że "może", ale było można wyczuć, że "może" oznacza raczej "nie" i trzeba dokonać rezerwacji. Dokonałem rezerwacji, ale nie wiązała się ona z żadną opłatą/zaliczką. Po prostu facet na moją prośbę mailową ściągnął igły od JICO, a one czekały na mnie po przyjeździe. Całość opłaciłem na miejscu gotówką. Gdybym zrezygnował, to sprzedawca nie miałby żadnej możliwości ściągnięcia ze mnie tych pieniędzy, bo nie miał nic oprócz mojego maila i nazwiska.
Wojtek pisze:
12 lis 2025, 15:37
Niemniej z hasłem "przepłacamy" bym uważam bo jest obwarowane pewnymi "ale"
Jasna sprawa, że to wszystko nie jest takie czarno-białe, ale jednak spawdzenie ceny w jenach na japońskiej stronie i porównanie jej z ceną w dolarach na stronie dla osób spoza Japonii wypada uroczo ;)
Dual 704 + Shure V15 III / Yamaha AX-570 / Waxwing / Yamaha CDX,KX,TX 580 / Indiana Line Diva 5 / Beyerdynamic DT 700 PRO X
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Przypadkiem odkryta zapowiedź/wyciek - https://www.dacapoaudio.com/12524-jico- ... ridge.html
(nie patrzcie na cenę, bo jest specjalnie przesadzona póki pricing się ustala)

W skrócie - po wskrzeszeniu Shure M44, JICO chce jeszcze zaoferować replikę V15 III :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Post autor: mrcnoos »

Pytanie mi się nasuwa do głowy. Dlaczego Shure dziś tego nie umie zrobić? Czy to jest jakieś raket sajens?
Wiem, wiem brak maszyn, technologii... ale pracuję w przemyśle i to do mnie nie przemawia.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Lata temu ogłosili że wycofują się z phono i zamykają oddział fabryki w Meksyku, który jeszcze klepał m.in. wkładki M44.

Wycofali się również z podtrzymywania patentów i znaków towarowych do tych produktów (z tego co rozumiem), co otworzyło drogę JICO i Ortofonowi by uzupełnić lukę replikami. W sensie - nie muszą wykupywać u Shure żadnej licencji by to zrobić i legalnie oferować produkt.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Post autor: mrcnoos »

Trochę to dziwne jest. Szczególnie w dobie bumu na gramofony i płyty itd.
Masz pożądane przez ludzi gotowce, można by rzec: " pieniądze leżą na ziemi". A tu takie cuda...
ODPOWIEDZ