Odtwarzacz sieciowy, pytania, zakup.

ODPOWIEDZ
kuczerawka

Re: Odtwarzacz sieciowy, pytania, zakup.

Post autor: kuczerawka »

No jak nie, jak tak!
W zasadzie to nie wiem czy nie zepsułem sobie suspensu, bo od razu zrobiłem kalibracje i nie słuchałem bez, więc tu nie mam porównania.
Może jest jakieś wytrawne ucho co by chciało wpaść na kawę do Gliwic? Jacki dwa ? Zapraszam, pomożecie? :lol:
Twonk

Post autor: Twonk »

No i szprotify jest we flaku
Zrzut ekranu 2025-10-06 191312.png
WhatsApp Image 2025-10-06 at 19.15.36.jpeg
Metz TX 4963,VM520EB, VM540ML, ZEN Phono 3, NAD C356BEE, KEF iQ9
Dual CS 607, Phono Box S, Cambridge Audio A1, Kef iQ7
Cyfra: Philips CD820, Wiim Pro, Fiio K11 R2R
jajen
Gramofon: KD990, Dual Golden11

Post autor: jajen »

Mam node bluesound za 2k (jako transport używam) i malinę z Hifiberry Digi za 300 zł. Obydwa podłączone do DACa musical fidelity digilog (ze stopniem lampowym kolegi Martynka - PS co u niego?). Większej różnicy nie widzę. Może dźwiękowo niewielki plus w stronę bluesound za to minus z obsługi bo brak możliwości ściszania z poziomu spotify (nie wiem dlaczego). WIęc mając już DACa wystarczy jakikolwiek transport. Malina z volumino działa absolutnie bezproblemowo.
Analog: Dual golden 11+Ortofon 2M Blue & Kenwood kd990+Nagaoka MP200>MaCaBRiaa>MF M6si>Buchardt s400
Cyfr: MF M3Scd, Yamaha WXC-50, DAC MF DIGILOG na 6N16B/6N2P reszta j.w. & Quad Artera Solus Play>MA Gold GX 50
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

Od kilku m-cy przymierzałem się do zakupu streamera. Wybór padł na Wiim Pro Plus, który zastąpił połączenie przez BT. Pierwsze odpalenie i cóż, nie tak małe rozczarowanie. Przez BT muzyka brzmiała nieco gorzej niż z winyla i z CD, tutaj zaczęło to grać gorzej niż pro-jectowski BT box.
Po zastosowaniu funkcji RoomFit brzmienie poprawiło się, zwłaszcza po nałożeniu jeszcze własnej manualnej korekcji. Z pewnością się jeszcze pobawię ustawieniami, kolejnymi kalibracjami RoomFit, ale mam wątpliwość, czy uda się zniwelować opisywaną tu i ówdzie wadę tego streamera polegającą na małej głębokości sceny. Nie wiem jak to możliwe, że nawet w przypadku starego już BT boxa scena była wyraźnie głębsza, gitary wręcz wyłaziły z kolumn a tu jest... dość płasko. W muzyce elektronicznej to tak nie razi, w gitarowej... no przyzwyczaiłem się do czegoś innego. Nic, będę próbował dalej grzebać w EQ, a potem może przyjdzie kolej na inny DAC.
Natomiast jeśli chodzi o instalację Wiim Plus Pro, jak i aplikację Wiim Home, to jest to dopracowane wręcz doskonale.

Uzupełnienie po ponad 2 tygodniach użytkowania: jest całkiem nieźle. Odszedłem od korekcji z użyciem RoomFit na rzecz ustawienia niemal "flat". Natomiast podtrzymuję, że brakuje trochę głębi sceny.
Twonk

Post autor: Twonk »

To mała aktualizacja z mojej strony. Zanabyłem Wiima pro. Nie zależało mi na jakości wbudowanego DACa bo i tak korzystam z zewnętrznego (połączenie coaxial). Wybrałem wersje plus ze względu na opcje chromecast jako że czasami łączę kilka głośników w grupy i odpalam ta sama muzę w całym domu (w sumie 9 urządzeń). No i tu mały zonk.

Jeśli włączę w Wiimie opcje chromecast, to w szprotyfaju nie mam opcji connect i loseless - mogę się łączyć tylko przez chromecast - nie ma wyboru spotify connect.

Jeśli wyłączę w opcjach Wiima chromecast, wszystko wraca do normy - jest loseless no ale brak chromecast.

Jednocześnie coś mnie tknęło i sprawdziłem parę urządzeń Harmana (jedno w sypialni a drugie w pracowni) i tam też taka sama sytuacja - tylko chromecast (a jeszcze niedawno była opcja connect) i brak loseless (a ta też była) :lol:

Trochę cyrk na kółkach - okazuje się, że to przez jakiś nowy ficzer Szprotyfaja (jakis ichni multiroom - nie sprawdzałem tego jeszcze). Przy czym problem tylko przy połączeniu z telefonu Android z najnowszą aktualizacją apki Szprot. Przy sterowaniu z Windowsa, wszystko bangla po staremu - czyli OK. Pono na Jabłku tyż ok, nie sprawdzę bo nie mam.

Ps. Oczywiście można to obejść (trza wyłączyć chromecasta, połączyć się przez connecta do Spotify, odpalić jakiś utwór, dodać do ulubionych w apce Wiim, włączyć ponownie chromecasta. Teraz odpalając wiima z apki Spotify mamy tylko opcję Chromecast ale jeśli wybierzemy ten utwór z ulubionych w apce Wiim to przełącza na connecta loseless. Zawiłe to trochę... :lol:
Metz TX 4963,VM520EB, VM540ML, ZEN Phono 3, NAD C356BEE, KEF iQ9
Dual CS 607, Phono Box S, Cambridge Audio A1, Kef iQ7
Cyfra: Philips CD820, Wiim Pro, Fiio K11 R2R
ODPOWIEDZ