To mała aktualizacja z mojej strony. Zanabyłem Wiima pro. Nie zależało mi na jakości wbudowanego DACa bo i tak korzystam z zewnętrznego (połączenie coaxial). Wybrałem wersje plus ze względu na opcje chromecast jako że czasami łączę kilka głośników w grupy i odpalam ta sama muzę w całym domu (w sumie 9 urządzeń). No i tu mały zonk.
Jeśli włączę w Wiimie opcje chromecast, to w szprotyfaju nie mam opcji connect i loseless - mogę się łączyć tylko przez chromecast - nie ma wyboru spotify connect.
Jeśli wyłączę w opcjach Wiima chromecast, wszystko wraca do normy - jest loseless no ale brak chromecast.
Jednocześnie coś mnie tknęło i sprawdziłem parę urządzeń Harmana (jedno w sypialni a drugie w pracowni) i tam też taka sama sytuacja - tylko chromecast (a jeszcze niedawno była opcja connect) i brak loseless (a ta też była)
Trochę cyrk na kółkach - okazuje się, że to przez jakiś nowy ficzer Szprotyfaja (jakis ichni multiroom - nie sprawdzałem tego jeszcze). Przy czym problem tylko przy połączeniu z telefonu Android z najnowszą aktualizacją apki Szprot. Przy sterowaniu z Windowsa, wszystko bangla po staremu - czyli OK. Pono na Jabłku tyż ok, nie sprawdzę bo nie mam.
Ps. Oczywiście można to obejść (trza wyłączyć chromecasta, połączyć się przez connecta do Spotify, odpalić jakiś utwór, dodać do ulubionych w apce Wiim, włączyć ponownie chromecasta. Teraz odpalając wiima z apki Spotify mamy tylko opcję Chromecast ale jeśli wybierzemy ten utwór z ulubionych w apce Wiim to przełącza na connecta loseless. Zawiłe to trochę...