Ortofon sl15de/Philips412ve
-
- Gramofon: Technics sl-d2
Ortofon sl15de/Philips412ve
Witam. Proszę o ocenę wkładek jak w tytule, która ciekawsza?
Ortofon sl 15 diamond eliptyk wygląd od czoła rustykalny napis po przekątnej nazwy marki cena, 1500-czy to jest wkładka MM ?
Philips 412 igła ve prawdopodobnie zamiennik z przyłbicą cena560 .
Morze ktoś widział, słyszał i coś morze powiedzieć.
Ortofon sl 15 diamond eliptyk wygląd od czoła rustykalny napis po przekątnej nazwy marki cena, 1500-czy to jest wkładka MM ?
Philips 412 igła ve prawdopodobnie zamiennik z przyłbicą cena560 .
Morze ktoś widział, słyszał i coś morze powiedzieć.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2025, 15:02 przez Roberto66, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobre czasy tworzą słabych ludzi, słabi ludzie tworzą złe czasy, złe czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy.
-
Re: Ortofon sl15de/philops412ve
Cześć, Ortofon SL 15 E to wkładka MC, czyli potrzebuje przedwzmacniacza z sekcją do takich wkładek.
Philips gp 412 to bardzo solidna wkładka MM. Co do igły się nie wypowiem. Cena Philipsa w zasadzie zależna od tego co to za igła w niej siedzi. Bo jak igła szrot to cena dość wysoka
Philips gp 412 to bardzo solidna wkładka MM. Co do igły się nie wypowiem. Cena Philipsa w zasadzie zależna od tego co to za igła w niej siedzi. Bo jak igła szrot to cena dość wysoka
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Re: Ortofon sl15de/Philips412ve
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
-
Dzieki. Różnie te wkładki ortofona wyglądają, jak się kliknie po samej nazwie. Mam fotkę ale po skompensowaniu jeszcze nie przechodzi. Od czoła napis Ortofon umieszczony pod skosem, od dołu do góry. Na prawym boku drukiem pionowo napis diamond eliptyk.
Może masz ,lub wiesz gdzie można wejść w posiadanie jakiś danych na temat seri wkładek Philips 400.Chodzi o różnice między poszczególnymi wkładkami i oznaczenia igieł oryginalnych.
w końcu się udało
Może masz ,lub wiesz gdzie można wejść w posiadanie jakiś danych na temat seri wkładek Philips 400.Chodzi o różnice między poszczególnymi wkładkami i oznaczenia igieł oryginalnych.
w końcu się udało
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2025, 15:32 przez Roberto66, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobre czasy tworzą słabych ludzi, słabi ludzie tworzą złe czasy, złe czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy.
-
Nie to nie ta, moja jest na zagranicznym portalu ale i tak nie wiem czy jeszcze będzie do kupienia ponieważ ktoś już ja wrzucił do koszyka.
Pytanie- czy słychać różnice pomiędzy poszczególnymi rodzajami wkładek rodziny P400.Może masz jakieś dane?
-
-
Tu masz trochę info i jeszcze w różnych miejscach na forum. Wpisz w wyszukiwarce Philips gp i trochę informacji jest.
Ja mam i korzystam z gp 412 i bardzo sobie cenię.
Jakbyś chciał to samo body w szufladach znajdę.
Igłę możesz dokupić tu https://www.dacapoaudio.com/1183-847067 ... -origin-jp
Ja mam i korzystam z gp 412 i bardzo sobie cenię.
Jakbyś chciał to samo body w szufladach znajdę.
Igłę możesz dokupić tu https://www.dacapoaudio.com/1183-847067 ... -origin-jp
-
-
Masz taką ? morze się jeszcze znajdzie 422
- Załączniki
-
- s-l1600.jpg (21.25 KiB) Przejrzano 123 razy
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
OK ale powiedz może czemu akurat te? Bo przypadkiem zauważone na eBay?

A zależy Ci?
Wszystkie Philipsy mk1 i mk2 od 400 po 412 mają te same parametry generatora. Różniły się igłami, ale to tylko w oryginale.
Jaki zamiennik wsadzimy to tak nam zagra.
Jedynie 422 się tutaj wyróżnia jako wyższy model pod kwadrofonię CD4.
Polujesz za czymś konkretnym może?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
zgadza się te ceny są w Belgi na eBay. Nie wiem czy są atrakcyjne czy przesadzone?
sam nie wiem, na razie mam P400 prawdopodobnie sferyk i cos by trzeba kupić na wypadek "w" żeby mieć w zapasie.
Tak pomyślałem jak bym kupił P422 i igłę shibate lub sas to bym miał kilka kombinacji.
P422 z wkładka q jakie wrażenia z odsłuchu.
Ale inne rozwiązania są możliwe. Nowak poleca goldring e3, jest ostatnio w dobrej cenie, ale nie wiem czy to warte uwagi.
Mówią też że AT440ml też nie jest zła, podobno ma brzmieć jak shure v15 albo miała tak brzmieć w zamyśle projektantów.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Oczywiście. Wkładek jest pierdyliard. Dobieramy do SL-D2 ?Roberto66 pisze: ↑wczoraj, 17:06Ale inne rozwiązania są możliwe.
Jest tak samo warte uwagi co AT-VM95. Czyli - już masz coś lepszego.Roberto66 pisze: ↑wczoraj, 17:06Nowak poleca goldring e3, jest ostatnio w dobrej cenie, ale nie wiem czy to warte uwagi.
Bo nie jest, ale trzeba się trochę napolować za egzemplarzem z dobrą igłą + wiele zależy od tego czy lubimy bardzo ostrą górę pasma albo mamy jak ją poskromić (np. preampem albo ciemnym torem).Roberto66 pisze: ↑wczoraj, 17:06Mówią też że AT440ml też nie jest zła
Nie wiem kto tak mówi albo co czytałeś, ale jest to bzdura epickich rozmiarów.Roberto66 pisze: ↑wczoraj, 17:06podobno ma brzmieć jak shure v15 albo miała tak brzmieć w zamyśle projektantów
Kompletnie różne sygnatury dźwiękowe.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Przy przeglądaniu neta mignęła mi reklamówka firmy AT, ale jej nie czytałem i wysnułem jak się okazuje pośpieszne wnioski.
pre ampem to wiemI ,a co to jest ciemny tor?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przewaga basu i średnicy. Przy takim torze jasna wkładka pomaga zbalansować całość.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Pytanie, czy lepiej pod kątem przyszłych modyfikacji z igłami zainwestować w filipka gp500 z nieznanym zamiennikiem igły o nieznanym przebiegu, czy gp401Mk2 z oryginalną igłą eliptyczną ?nos? biała naklejka na obudowie igły.