Witam! świeżo upieczony fan "winili" na forum.
-
- Gramofon: Technics sl-d2
Witam! świeżo upieczony fan "winili" na forum.
Witam się ze wszystkimi fanami winili i pozdrawiam.
W przeszłości nabyłem wieżę Unitra D WS 502. Zawsze była, ta chęć kupna gramofonu, ale ziściło się dopiero kiedy syn, dorósł do słuchania muzyki.
Dołożony do tego, trochę z przypadku, ale sprawny Technics sl-D2 z wkładką Philips 400. Jestem pozytywnie zaskoczony jakością dźwięku, nie trzeszczy.
W przeszłości nabyłem wieżę Unitra D WS 502. Zawsze była, ta chęć kupna gramofonu, ale ziściło się dopiero kiedy syn, dorósł do słuchania muzyki.
Dołożony do tego, trochę z przypadku, ale sprawny Technics sl-D2 z wkładką Philips 400. Jestem pozytywnie zaskoczony jakością dźwięku, nie trzeszczy.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2025, 10:16 przez Roberto66, łącznie zmieniany 2 razy.
Dobre czasy tworzą słabych ludzi, słabi ludzie tworzą złe czasy, złe czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy.
- darksome
- Gramofon: Audio Linear td 4001
Re: Witam! świeżo upieczony fan winili na forum.
Cześć 

Dawid Szydełko
Cyt. "Kto walczy z potworami, Ten niechaj baczy, by sam przytem nie stał się potworem. Gdy zaś długo spoglądasz w bezdeń, spogląda bezdeń także w Ciebie." - F. Nietzsche
Cyt. "Kto walczy z potworami, Ten niechaj baczy, by sam przytem nie stał się potworem. Gdy zaś długo spoglądasz w bezdeń, spogląda bezdeń także w Ciebie." - F. Nietzsche
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Sie masz 

JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Witam 

analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Cześć i powodzenia na nowej droodze życia.
1. Dobry karp, nie śmierdzi mułem
2. Dobry tort, bo nie słodki
To kolejna Polska pochwałą do listy.
1. Dobry karp, nie śmierdzi mułem
2. Dobry tort, bo nie słodki
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- konrads0
- Gramofon: Technics SL 1200Mk2
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
Dzień dobry! 

Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 

- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Fajna wieża (jaki to był dla mnie kosmos i niedoścignione marzenie w latach '90), dobry gramofon z dobrą wkładką. Mało kto tak dobrze zaczyna i to z przypadku 

Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
Fajna wieża (jaki to był dla mnie kosmos i niedoścignione marzenie w latach '90), dobry gramofon z dobrą wkładką. Mało kto tak dobrze zaczyna i to z przypadku
(jeszcze nie wiem jak fachowo sie tu cytuje)
Dzięki.
Zdaniem mojej żony czasami trzeba się zdać na szczęście. Nie wiedziałem że ta wieża diorowska ma tak dobre notowania. Były produkowane jeszcze to tego zestawu gramofony Foniki sw500/700 i nawet w latach dziewięćdziesiątych taki oglądałem. Doszedłem do wniosku że nie będę miał czego na nim słuchać. Jak strasznie się myliłem... Zawsze marzyłem o wieży Techniks. A umówiony byłem na oglądanie Telefunkena c20, ale się sprzedał. A ten był na wolumenie . Fajny był jeszcze Cec z kwarcową kontrolą obrotów, ale strasznie wyglądał.
A tak przy okazji możesz mi powiedzieć na jakim stopniu drabiny eskalacyjnej obecnie stoję z tą moją wkładką .

Dzięki.
Zdaniem mojej żony czasami trzeba się zdać na szczęście. Nie wiedziałem że ta wieża diorowska ma tak dobre notowania. Były produkowane jeszcze to tego zestawu gramofony Foniki sw500/700 i nawet w latach dziewięćdziesiątych taki oglądałem. Doszedłem do wniosku że nie będę miał czego na nim słuchać. Jak strasznie się myliłem... Zawsze marzyłem o wieży Techniks. A umówiony byłem na oglądanie Telefunkena c20, ale się sprzedał. A ten był na wolumenie . Fajny był jeszcze Cec z kwarcową kontrolą obrotów, ale strasznie wyglądał.
A tak przy okazji możesz mi powiedzieć na jakim stopniu drabiny eskalacyjnej obecnie stoję z tą moją wkładką .
Dobre czasy tworzą słabych ludzi, słabi ludzie tworzą złe czasy, złe czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy.
- JootWoo
- Gramofon: TOSHIBA SR 255
Wkładka fajna nawet bardzo, ale igła "owłosiona trochę"
.
To jest Philips GP 400 MKI.
A igła to się pewnie doświadczeni koledzy wypowiedzą czy to oryginał czy zamiennik (igły zamienniki z JICO do tej wkładki też podobnie wyglądają i sferyki i te "najznamienitsze").
Jaka by to nie była igła warto ją wyczyścić.

To jest Philips GP 400 MKI.
A igła to się pewnie doświadczeni koledzy wypowiedzą czy to oryginał czy zamiennik (igły zamienniki z JICO do tej wkładki też podobnie wyglądają i sferyki i te "najznamienitsze").
Jaka by to nie była igła warto ją wyczyścić.
TOSHIBA SR 255/JVC L F41
Pickering XUV 4500Q, Empire 4000D/I, ADC XML Mk3, Victor Z1EB, ADC VML Mk2,Grace F8
Schit Mani MkI/DIY CS Blue VI Preamp/Musical Fidelity V90-LPS --> TOSHIBA SA 500/DENON DRA 345R
METZ 4635/CANTON Karat 200
Pickering XUV 4500Q, Empire 4000D/I, ADC XML Mk3, Victor Z1EB, ADC VML Mk2,Grace F8
Schit Mani MkI/DIY CS Blue VI Preamp/Musical Fidelity V90-LPS --> TOSHIBA SA 500/DENON DRA 345R
METZ 4635/CANTON Karat 200
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
To bardzo dobra wkładka. Dostępność igieł jest średnia, ale da się coś znaleźć:Roberto66 pisze: ↑11 wrz 2025, 15:09A tak przy okazji możesz mi powiedzieć na jakim stopniu drabiny eskalacyjnej obecnie stoję z tą moją wkładką .
https://www.dacapoaudio.com/2898-philip ... tylus.html
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
-
zgadza się, tak wygląda po odsłuchu jednej strony płyty. Dire Staits kupionej na wolumenie razem z gramofonem. Muszę je wszystkie umyć, i zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria.
ok dzieki, ale w co dalej iść- vintage- shure v15,philips422,czy technics 270c jab było w oryginalnej kompletacji, czy coś całkiem nowego? na pewno na razie zostanę przy MM.
dodam ze głośniki New Mildton 150 po wymianie pianek na gumki,(wydaje mi się ze trochę gorzej?
-