Unitra Fonica Fonomaster WG-610f
-
Unitra Fonica Fonomaster WG-610f
W pełni sprawny. Sprzedaję ze względu na przesiadkę na inny model.
Tutaj opis: https://www.facebook.com/NarodoweMuzeum ... 098320989/
Odbiór osobisty we Wrocławiu lub wysyłka na ryzyko kupującego (nie wliczona w cenę).
W 2015 roku gramofon przeszedł renowację u Pana Daniela Tarnowskiego https://phono-lab.blogspot.com/2015/01/ ... -610f.html
Wykonane prace:
- Zastosowana Igła Shure 447 oryginał eliptyczny.
- Renowacja ramienia +re-kalibracja wkładki.
- Odłączenie wzmacniacza + wyprowadzenie kanałów do gniazd RCA + wyciągnięcie masy gramofonu na zewnątrz.
_ Renowacja skrzyni, polerka lakieru, wypoziomowanie, czyszczenie, polerka pokrywy.
- Renowacja napędu, wymiana smarów, napraw mechaniki, nowy paskę napędzający rolki.
Cena 800 zł
Tutaj opis: https://www.facebook.com/NarodoweMuzeum ... 098320989/
Odbiór osobisty we Wrocławiu lub wysyłka na ryzyko kupującego (nie wliczona w cenę).
W 2015 roku gramofon przeszedł renowację u Pana Daniela Tarnowskiego https://phono-lab.blogspot.com/2015/01/ ... -610f.html
Wykonane prace:
- Zastosowana Igła Shure 447 oryginał eliptyczny.
- Renowacja ramienia +re-kalibracja wkładki.
- Odłączenie wzmacniacza + wyprowadzenie kanałów do gniazd RCA + wyciągnięcie masy gramofonu na zewnątrz.
_ Renowacja skrzyni, polerka lakieru, wypoziomowanie, czyszczenie, polerka pokrywy.
- Renowacja napędu, wymiana smarów, napraw mechaniki, nowy paskę napędzający rolki.
Cena 800 zł
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
Re: Unitra Fonica Fonomaster WG-610f
Ale żeś kolego zapodał wspomnienia... Druga połowa lat 70-tych. Pamiętam, jak był ten gramofon na ekspozycji w radomskim Zurcie*. Podłączony. Pamiętam, jak poszedłem ze świeżo zakupioną płytą ABBA - Waterloo, SX1280 (tak, polskie wydanie, mam jak amulet) i zażyczyłem sobie "posłuchanie". Miły pan uprzejmie potraktował młodzieńca i włączył. Wąskie i wysokie kolumny zestawu stały po bokach, idealna scena stereo, sweet-spot po prostu. Słuchałem na pełnym (młodzieńczym!) wzwodzie. "Sitting in the palmtree" - są tam takie krótkie, silne i szybkie niskie rytmiczne szarpnięcia. Ale mi serce szarpało... Poszarpało... Bakcyl dobrego brzmienia - na miarę czasów! - został nieodwracalnie zaszczepiony...
Mam już Adama z tamtej epoki, ale jak bym miał miejsce to bym na Fonomastera - ale w w wersji oryginalnej ze wzmacniaczem i kolumnami - zapolował. Myślę, że nadal stanowi dobre źródło. A jako że Twój egzemplarz zadbany, to nie ma wstydu. Targować się i brać!
*Dla młodzieży - ZURT: "Zakład Usług Radiotechnicznych i Telewizyjnych". Sieć państwowych sklepów, w większych miastach prowadzili pełną gębą salony. Takie "Top-HiFi" za komuny.
Mam już Adama z tamtej epoki, ale jak bym miał miejsce to bym na Fonomastera - ale w w wersji oryginalnej ze wzmacniaczem i kolumnami - zapolował. Myślę, że nadal stanowi dobre źródło. A jako że Twój egzemplarz zadbany, to nie ma wstydu. Targować się i brać!
*Dla młodzieży - ZURT: "Zakład Usług Radiotechnicznych i Telewizyjnych". Sieć państwowych sklepów, w większych miastach prowadzili pełną gębą salony. Takie "Top-HiFi" za komuny.
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Ja również. Fonomaster jest moim drugim ulubionym polskim gramofonem (po Danielu), ale musiałby być oryginał - ze wzmacniaczem, ewentualnie z dorobioną możliwością jego pomijania.
A jeszcze warto zaznaczyć, że jest to jeden z pierwszych egzemplarzy - ma napęd idlerowy i 4 prędkości. Próżniejszy Fonomaster '76 to już paskowiec z dwiema prędkościami.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Ło matko, to przecie kupcie od kolegi i się co kwartał wymieniajcie. Po 4 stówki Wam wyjdzie, to się już opłaca.
Wszedłbym z Wami w ten deal ale nie mam gdzie postawić.. Daniel beee, fonomaster king. Daniel to takie gonienie króliczka, ni to pies ni wydra, miast pracy od podstaw nad jedną, słuszną linią.
No niech tam kupcie, a obiecuję, nie będę darł łacha
.. no tylko w weekendy może trochę dla paddjerżenji razgawora.

Wszedłbym z Wami w ten deal ale nie mam gdzie postawić.. Daniel beee, fonomaster king. Daniel to takie gonienie króliczka, ni to pies ni wydra, miast pracy od podstaw nad jedną, słuszną linią.
No niech tam kupcie, a obiecuję, nie będę darł łacha

- Obywatel

Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Jeszcze taka uwaga/pytanie do kolegi - jak chodzi zawias pokrywy? (nie wiem Obi czy miałeś podobnie, ale chyba w Danielu już tego nie było), ale w moim G601A (prosto od krowy miałem, nowy w latach 70tych, wysoka plinta) - zawiasy pokrywy chodziły ciężko i jakby stopniowo, to powodowało przełożenie drgań na płynne zawieszenie plinty i przeskoki płyty w razie próby jazdy pokrywą w trakcie grania (a płyty już wtedy mieliśmy z Westu).
Trzeba sobie to/ dla potencjalnego nabywcy/ dopracować jakimś "lubrykantem" uprzednio przepolerować zawias po rozebraniu i ustawić.
U nas był to nieznośny problem zanim tego nie zrobiliśmy po kryjomu by nie usłyszeć "że znowu coś grzebiemy i poprawiamy fabrykę), bo dodatkowo w głębokim PRLu to sobie zrobiliśmy półkę z desek, które były w piwnicy.. no i troszkę był chwiejny jakby
.. a płyt szkoda. Nasza ciotka z Belgii przysyłała SP i 4ki Beatlesów i Stones, a nawet dostaliśmy wkładkę Shure pewnego razu, choć nasz G601A był już z tej serii z M44, potem mieliśmy już kilka Shure ale tylko jeden headshell. U kumpli opad szczęki, no i stonka bo brat zaczął sprowadzać gówniarzy ze swojej klasy, co by sprzęt zaprezentować..(przynosili swoje pocztówki dźwiękowe - wtedy nauczyłem się przeklinać siarczyście, a stonkę goniłem jak szatańskie zło z tymi plastikami); Półkę zabejcowaliśmy na kał_brown z połyskiem i plakaty PSJtu na ścianie pieca kaflowego wisiały. To był loft rock jazz classic room.
Fonomaster rządzi!
Trzeba sobie to/ dla potencjalnego nabywcy/ dopracować jakimś "lubrykantem" uprzednio przepolerować zawias po rozebraniu i ustawić.
U nas był to nieznośny problem zanim tego nie zrobiliśmy po kryjomu by nie usłyszeć "że znowu coś grzebiemy i poprawiamy fabrykę), bo dodatkowo w głębokim PRLu to sobie zrobiliśmy półkę z desek, które były w piwnicy.. no i troszkę był chwiejny jakby

Fonomaster rządzi!
- Obywatel
Zgadza się - w Fonomasterach i wczesnych Danielach były te skrzypiące zawiasy w kształcie wałków. Daniel, z którego korzystałem miał właśnie jeszcze takie zawiasy.darkman pisze: ↑04 wrz 2025, 08:23(nie wiem Obi czy miałeś podobnie, ale chyba w Danielu już tego nie było), ale w moim G601A (prosto od krowy miałem, nowy w latach 70tych, wysoka plinta) - zawiasy pokrywy chodziły ciężko i jakby stopniowo, to powodowało przełożenie drgań na płynne zawieszenie plinty i przeskoki płyty w razie próby jazdy pokrywą w trakcie grania
Musiały one stawiać opór bo inaczej by pokrywa opadała, ale był to taki opór skokowy i powodujący charakterystyczne skrzypienie / trzaski.
W późniejszych Danielach były już zawiasy z Bernarda - takie bolce na które się nasadzało pokrywę:
W Fonomasterach chyba do końca był ten starszy typ zawiasów.
-
Ja tylko zaznaczę, że wzmacniacz tam jest tylko odłączony (nie został zdemontowany). Natomiast stan nieznany bo nie podlegał serwisowi (pewnie wymaga przeglądu) i można dodać przełącznik z tyłu lub przywrócić do oryginału.