Jakie kolumny do 300 zł?

Tematy związane z zakupem sprzętu nagłaśniającego
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Excalibue

Jakie kolumny do 300zł?

Post autor: Excalibue »

Słuchane gatunki, metraż oraz yamaha prezentująca rozjaśnione brzmienie. Wszystko wskazuje na Tannoy'e M1 tylko budżet lekko nie ten, jednak warto by naciągnąć.. Ogólnie sam za tannoyami nie przepadam, ale w gatunkach typowo akustycznych wypadają dobrze.
Fajne byłby również arcusy as 3 tylko nie wiem czy do końca zgrałyby się z tą yamaszką. Może nie grają jasno ale jednak mają ten żywszy przekaz.. jak kto lubi.

Do 300zł to raczej znajdziesz styrane kolumny z wystawek, choć niekiedy można coś fajnego trafić.
Aktualny ''główny'' system : Kolumny Quadral Montan, Amp : Nakamichi AV-10, DAC DIY.
Gizd

Jakie kolumny do 300zł?

Post autor: Gizd »

Dziękuję za zainteresowanie się tematem. Przypuszczałem że lekko nie będzie z kwotą do 300 zł :)
Po uzgodnieniach z ministrem skarbu (żona) budżet kolumnowy zostanie naciągnięty.
Ponieważ nie mam rozeznania rynkowego czy ceny podane na aukcjach poniżej odzwierciedlają wartość "towaru"?

http://allegro.pl/tannoy-m1-b-eye-legen ... 78818.html

http://allegro.pl/tannoy-m1-shadow-i3403998045.html

Arcusy AS 3 chyba się impedancyjnie nie dogadają z yamahą.
Awatar użytkownika
Winters

Jakie kolumny do 300zł?

Post autor: Winters »

Jak już to te pierwsze M1, bo produkcji angielskiej.

Od serii M za lepszą uważam serie 600. Miałem 631, bardzo dobre monitory.

A za 500 to bym brał to:
http://allegro.pl/celestion-ditton-120- ... 07865.html
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Excalibue

Jakie kolumny do 300zł?

Średnia cena Tannoy M1 na aukcjach typu kup teraz to ok 400zł..
Swoją drogą ta lepszość wyprodukowanych w uk nad tymi w Węgrach jest chyba bujdą
Na tyłach w kinie mam tannyoe produkcji UK, szwagier natomiast ma te wyprodukowane w Węgrzech i wszystko co do joty było identyczne, oprócz okleiny. W brzmieniu także nie zauważyliśmy różnic..
Był nawet kiedyś temat na audiostereo o wyższości jednych nad drugimi i z tego co pamietam różnica polegala tylko na przycięciu kosztów produkcji, w Węgrzech wiadomo, są tańsze..
Nie wiem natomiast jak jest w przypadku made in Europe bo takich nigdy nie spotkałem.
A za 500 to bym brał to:
http://allegro.pl/celestion-ditton-120- ... 07865.html
Być może grają lepiej od tannoy, nie wiem, nie słyszalem ich ale brzydkie są jak noc : ) Nie wyobrażam sobie postawić takich skrzynek jeśli ktoś nie ma dedykowanego pomieszczenia do odsłuchów. Chyba, że ktoś ma baardzo wyrozumiałą żonę i lubi docinki wścibskich gości nie siedzących w audio.
Aktualny ''główny'' system : Kolumny Quadral Montan, Amp : Nakamichi AV-10, DAC DIY.
Awatar użytkownika
Winters

Jakie kolumny do 300zł?

Excalibue pisze:Być może grają lepiej od tannoy, nie wiem, nie słyszalem ich ale brzydkie są jak noc : ) Nie wyobrażam sobie postawić takich skrzynek jeśli ktoś nie ma dedykowanego pomieszczenia do odsłuchów.
Gdzie Ty masz oczy? :shock:

;)
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Excalibue

Jakie kolumny do 300zł?

Nie podobają mi się i koniec. Wyraziłem swoją opinie od tego jest forum. Myślę, że wiele jest takich osób, którym również wygląd nie podejdzie.
Awatar użytkownika
Winters

Jakie kolumny do 300zł?

Spokojnie, przecież się nie czepiam tylko wyrażam brak zrozumienia dla Twoich gustów ;)
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Excalibue

Jakie kolumny do 300zł?

Zapomniałem dodać buźki na końcu i tak trochę za bardzo stanowczo zabrzmiał mój post, ale teraz jest :)
Gizd

Jakie kolumny do 300zł?

Post autor: Gizd »

Jeszcze raz dziękuję za porady. Zdecydowałem się na kolumny Tannoy M1. Jestem z nich bardzo zadowolony, rewelacja. Na niektórych utworach Hendrixa trochę się gubią np. Crosstown traffic, ale i tak jest nieźle. Miałem możliwość odsłuchu na wzmacniaczach Onkyo i Dual, jednak z Yamahą tworzą naprawdę udany duet. Każdą kolejną płytę odsłuchuję i właściwie poznaję na nowo, niesamowite :) Dziękuje w szczególności Excalibue za podpowiedź z uwzględnieniem rodzaju muzyki oraz wzmacniacza i metrażu pomieszczenia do odsłuchu.
Awatar użytkownika
KasparHauser
Gramofon: Nieinterere2000

Jakie kolumny do 300zł?

Post autor: KasparHauser »

A takie coś? http://allegro.pl/hyundai-2-szt-mega-ce ... 27444.html
Rozglądam się, szukam. Zakupy jeszcze nie teraz. Obecnie posiadam szajsy od Samsunga MAX ZS 530 i jakieś podarowane A580. Wewnątrz są głośniki Samsunga. Google nic innego oprócz takiego modelu telefonu mi nie wyświetla...

Zależy mi na basie, słucham głównie szeroko pojęty rock zahaczając często o Coldplay i Keane :)

//edit

http://allegro.pl/kolumny-glosniki-pion ... 73849.html

A to podobno niegodna uwagi firma:
http://allegro.pl/2-kolumny-podlogowe-v ... 67538.html

Myślę, że raczej lepiej by to zagrało niż obecny zastaw :/ .
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jakie kolumny do 300zł?

Post autor: Wojtek »

KasparHauserPL pisze:Myślę, że raczej lepiej by to zagrało niż obecny zastaw :/ .
Warto jednak wydać te pieniądze jak najlepiej, zamiast kupować coś podobnego. Z tego względu, nowe kolumny za 300 złotych możesz sobie z automatu darować.

Znajdziesz miejsce na podłogówki?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
KasparHauser
Gramofon: Nieinterere2000

Jakie kolumny do 300zł?

Post autor: KasparHauser »

Jak najbardziej :).
Awatar użytkownika
rafikdm
Gramofon: Sony ps x65c

Re: Jakie kolumny do 300zł?

Post autor: rafikdm »

czy yamaha cr-820 dogada się :) z arcusami ts100?
brzmieniowo i parametrowo?
Sony PS-X65
AT- OC9MLII
AT 630
MaCaBRiaa
Proton D1200
Yamaha CX2
Dac (mod by Martynka)
Theta Carmen II
Sonus Faber Grand Piano Home

Yamaha CR 820
Arcam Alpha 5 Plus (mod by Martynka)
Toshiba SS 810
Awatar użytkownika
Excalibue

Re: Jakie kolumny do 300zł?

Wzmacniacz nie może eksponować góry, ani średnicy - wtedy będzie ok.
bombardiero1

Jakie kolumny do 300zł?

Post autor: bombardiero1 »

Witam:)

poszukuje głosników, będę na nich słuchać głównie rocka z lat 70-90, z winyli oraz z komputera. Amp jaki posiadam to a800mk2, z góry dziękuje za rady.
ODPOWIEDZ