JVC QL-A7 vs KENWOOD KP-9010
-
- Gramofon: Akai AP-306C
JVC QL-A7 vs KENWOOD KP-9010
Hejo,
Chciałbym poznać Wasze opinie na temat gramofonów o których wspominam w temacie. Kuszę mnie "japońce". Aktualnie gram na AKAI AP306C i jestem bardzo zadowolony. Zmieniać nie chcę, bo to naprawdę niezawodny sprzęt, ale myślę o drugim gramku - przynajmniej z poziom wyższej półki.
Może ktoś z Was użytkuje/użytkował w/w modele i może podzielić się opinią na temat wad i zalet. Jakie wkładki/igły polecacie do tych modeli? A może ktoś poleci lub ma na sprzedaż inny sprzęt Made in Japan?
Będę wdzięczny za wszystkie głosy i sugestie.
Chciałbym poznać Wasze opinie na temat gramofonów o których wspominam w temacie. Kuszę mnie "japońce". Aktualnie gram na AKAI AP306C i jestem bardzo zadowolony. Zmieniać nie chcę, bo to naprawdę niezawodny sprzęt, ale myślę o drugim gramku - przynajmniej z poziom wyższej półki.
Może ktoś z Was użytkuje/użytkował w/w modele i może podzielić się opinią na temat wad i zalet. Jakie wkładki/igły polecacie do tych modeli? A może ktoś poleci lub ma na sprzedaż inny sprzęt Made in Japan?
Będę wdzięczny za wszystkie głosy i sugestie.
Ostatnio zmieniony 13 sie 2025, 13:44 przez cadd, łącznie zmieniany 1 raz.
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: PIONEER VICTOR QL-A7 vs KENWOOD KP-9010
KENWOOD KD-990, KD-7010, KD-8030, KP-9010, KP-1100
W zasadzie prawie ten sam gramofon. Ciekawa wewnętrzna budowa na aluminiowym "pająku". Ramię w zasadzie średniej masy. Pointernetach krąży info że 17g przy czym niewygląda to na poparte jakimś jasnym pomiarem (producent nie podaje). Ale nawet jeśli to oryginalny headshell waży 11g więc w sumie masa efektywna w zasadzie taka jak Technics SL-12x0. Wiec wkładki takie same jak i technics łyknie, co najwyżej lżejszy headshell ale też bez nadymania się.
Napęd precyzyjny, ramię bardzo przyzwoite 10 cali (cczyli dłużej niż w większości gramofonów), powiększony talerz. W zasadzie najwyższe modele (pomijając mój) w komercyjnej ofercie Kenwooda.
Najładniesze chyba faktycznie dwa ostatnie ale różnice są raczej kosmetyczne. Do dwóch czy trzech z nich dostępne są serive manuale, ale w zasadzie powinno być to samo ale w manualach można sobie porównać.
Niektórzy rozbierają je i przerabiają na dziwne Frankensteiny. Jeszcze kilka lat temu można było któryś z tych modeli dostać za śmieszne pieniądze. Pewnie dlatego że zewnętrznie jest bardzo stonowany, niektórzy powiedzą że nudny. Mnie się podoba.
W zasadzie wszysko mający (z niezbędnych featurów) model. Na papierze marginalnie lepszy niż A7 ale czy w rzeczywiśtości? Dobrze poszukać po forach najczęstszych usterak i czy z tego co się psuje są dostępne części.
W zasadzie prawie ten sam gramofon. Ciekawa wewnętrzna budowa na aluminiowym "pająku". Ramię w zasadzie średniej masy. Pointernetach krąży info że 17g przy czym niewygląda to na poparte jakimś jasnym pomiarem (producent nie podaje). Ale nawet jeśli to oryginalny headshell waży 11g więc w sumie masa efektywna w zasadzie taka jak Technics SL-12x0. Wiec wkładki takie same jak i technics łyknie, co najwyżej lżejszy headshell ale też bez nadymania się.
Napęd precyzyjny, ramię bardzo przyzwoite 10 cali (cczyli dłużej niż w większości gramofonów), powiększony talerz. W zasadzie najwyższe modele (pomijając mój) w komercyjnej ofercie Kenwooda.
Najładniesze chyba faktycznie dwa ostatnie ale różnice są raczej kosmetyczne. Do dwóch czy trzech z nich dostępne są serive manuale, ale w zasadzie powinno być to samo ale w manualach można sobie porównać.
Niektórzy rozbierają je i przerabiają na dziwne Frankensteiny. Jeszcze kilka lat temu można było któryś z tych modeli dostać za śmieszne pieniądze. Pewnie dlatego że zewnętrznie jest bardzo stonowany, niektórzy powiedzą że nudny. Mnie się podoba.
W zasadzie wszysko mający (z niezbędnych featurów) model. Na papierze marginalnie lepszy niż A7 ale czy w rzeczywiśtości? Dobrze poszukać po forach najczęstszych usterak i czy z tego co się psuje są dostępne części.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Re: PIONEER VICTOR QL-A7 vs KENWOOD KP-9010
Tytuł wątku możesz sobie zmienić poprzez edycje pierwszego postu.
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
-
Re: JVC QL-A7 vs KENWOOD KP-9010
Czy dobre info wygrzebałem w sieci, że ten KENWOOD KP-9010 to manual z opcją uniesienia ramienia na końcu płyty i zatrzymania obrotów?
- Bacek
Czyli tak zwany semi-automatic.
-
- Bacek
A jak tylko podnosi i się nie wyłącza to jaka to nazwa 
QL-A7 to chyba pełny manual.

QL-A7 to chyba pełny manual.
-
Wg youtuba QL-A7 też podnosi i wyłącza silnik.
Metz TX 4963,VM520EB, ZEN Phono 3, NAD C356BEE, KEF iQ9, Denon X2700H, Kef iQ3, Kef iQ2c
Dual CS 607, chiński hebel, Cambridge Audio A1, Kef iQ7
Dual CS 607, chiński hebel, Cambridge Audio A1, Kef iQ7
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Semi auto nie przesuwa ramienia do pozycji startowej ("wyjściowej"). I to jest constans.
L w tym symbolu to od 'lift' - podnoszenie ramienia na końcu.
QL7 to półautomat.
Bardzo fajny gramofon, ale szedłbym w Kena, moim zdaniem fajniejszy i nieco wyższa klasa, choć tylko minimalnie.
JVC to Victor Comapany of Japan.
Nazwy JVC solo używa się wymiennie by odróżnić JVC USA. JVC Victor to sprzęt w tym gramofony z rynku japońskiego.
L w tym symbolu to od 'lift' - podnoszenie ramienia na końcu.
QL7 to półautomat.
Bardzo fajny gramofon, ale szedłbym w Kena, moim zdaniem fajniejszy i nieco wyższa klasa, choć tylko minimalnie.
JVC to Victor Comapany of Japan.
Nazwy JVC solo używa się wymiennie by odróżnić JVC USA. JVC Victor to sprzęt w tym gramofony z rynku japońskiego.
- Pawelec
- Gramofon: Składak
pogubiliście się troszkę w tych rozważaniach.
QL-7 to manual
QL-A7 to półautomat (podnosi ramię na końcu płyty i wyłącza obroty silnika)
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
No dobra, a czy półautomat, który jeszcze na koniec parkuje ramię to jakiś pół-prawie-pełny-automat?
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Można bardzo długo dywagować gdzie jest granica ćwierć, pół, pełny .... Czy pełny to dopiero taki, który obsługuje się pilotem czy ten, który przyciskiem start uruchamia talerz, podnosi ramię z podpórki przesuwa na początek płyty opuszcza i rozpoczyna odtwarzanie ........ itd.
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post