Kolumny do 700 zł

Tematy związane z zakupem sprzętu nagłaśniającego
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Kolumny do 700 zł

Post autor: darkman »

TheLonelyStagg pisze:
18 lip 2025, 23:32
zobaczymy jak będą służyć :D
Kolego, no nie będą. To kiepski sprzęt... do garażu zwłaszcza gdy uruchomisz kosiarkę spalinową to jako tako brzmią. Przykro mi, że muszę to napisać, ale nie ma sensu robić się samemu w konia.
Witamy na forum. Pytaj i słuchaj ludzi, którzy się znają..po to są te wątki. W opisach handlarzy znajdziesz wszystko co chciałbyś usłyszeć.

Może da się zwrócić tę kupę i zabrać coś brandowego?
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

TheLonelyStagg pisze:
18 lip 2025, 23:32
zobaczymy jak będą służyć
Tylko za sprawą opinii szanownych kolegów nie wynoś tych kolumn od razu na śmietnik :) Podłącz, ustaw, daj pograć, wyrób sobie własne zdanie. W międzyczasie korzystaj z okazji, żeby posłuchać innych zestawów i mieć porównanie. Na temat tych kolumn istnieją sprzeczne opinie w internecie. Czasami bywa też tak, że obiektywnie przeciętne głośniki dobrze współpracują z konkretnym wzmacniaczem i dobrze wpisują się w pomieszczenie i koniec końców brzmią poprawnie.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

Obywatel pisze:
19 lip 2025, 20:57
nie wynoś tych kolumn od razu na śmietnik
:laughing-rolling:
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Dario Antonio pisze:
20 lip 2025, 18:33
Obywatel pisze:
19 lip 2025, 20:57
nie wynoś tych kolumn od razu na śmietnik
:laughing-rolling:
Po prostu najpierw zadzwoń na pogotowie, bo krew z uszu warto od razu zatamować :doh: :D
999 :auto-ambulance:
Awatar użytkownika
Dario Antonio

darkman pisze:
20 lip 2025, 20:25
najpierw zadzwoń
Darku, no weź ;) kolega świeżak musi uszy wyszlifować. :lol:
Miał propozycje, sam wybrał, to co nikt z nas by nie polecił.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

To mnie właśnie zadziwia, kolega dostał bardzo fajne propozycje jak na zakładany budżet, a wybrał i tak po swojemu - miało być dobrze "wyszło jak zwykle". Normalnie jak bym słyszał swoją Teściową :D
TheLonelyStagg

Post autor: TheLonelyStagg »

Nie spodziewałem się, że to wywoła taką dyskusję :shock: :)

Cantonów nie dało się posłuchać, bo sprzedawca nagle zaczął mnie ghostować. W ostatnich wiadomościach sugerował (z tego co zrozumiałem), że odsłuchać to mogę, ale dopiero jak kupię - nazwał to trochę inaczej, ale takie było tego meritum. A gdy próbowałem to jeszcze dopytać i przegadać, to temat się całkiem urwał.
Druga zaproponowana para zniknęła zanim zdążyłem w ogóle napisać do sprzedawcy. Omni były podane jako trzecia sensowna opcja do sprawdzenia w mojej okolicy (jeszcze o to dopytywałem, czy dobrze rozumiem, że też warto) i miałem je dosłownie za rogiem. Wziąłem więc wzmak, przesłuchałem na miejscu i w godzinę byłem z powrotem w domu. Wygrała logistyka + moja niecierpliwość, przyznaję się bez bicia.

Tak, zapłaciłem 500 zł, czyli według części z Was 200–300 za dużo. Trudno – pierwszy raz zawsze trochę boli, traktuję to jako podatek od świeżaka :lol: Budżet miałem jeszcze sporo wyższy, a zagrały dla mnie satysfakcjonująco, więc zamknąłem temat, zanim znów kolejna oferta by mi przepadła. Podkreślam – myślałem, że to dobra opcja. Może nie na równi z najlepszą z zaproponowanych, ale przynajmniej porównywalna i do tego jakby nie patrzeć sporo tańsza – tutaj rozumiem, że to był ten mój gruby błąd i należało jeszcze zweryfikować dokładniej propozycje jakie dostałem :lol:

Co do brzmienia – Darkman, spokojnie, krew z uszu się nie leje ;) Po latach, kojarzenia głośników głównie z miniwież i głośniczków komputerowych przeskok jest naprawdę spory. Mam świadomość, że te kolumny to nie high-end, ale na start pewnie będzie OK – mam wreszcie jakiś sensowniejszy jakkolwiek punkt odniesienia i od tego mogę się odbijać. Też wiem, że kolejny zakup będzie inaczej motywowany, bo będę miał już coś, co pozwala mi się normalnie cieszyć muzyką w salonie, więc na spokojnie dam sobie czas i więcej potestuję.
Na razie daję Omni pograć, żeby wyrobić sobie własne zdanie, a jednocześnie przeglądam okazje, żeby posłuchać czegoś lepszego i mieć porównanie.

Na pewno będę wypatrywał tych, które były mi tu sugerowane, czyli Cantony Quinto 520 i Klipsch Synergy F-10. Sam jakieś tam oferty na start podrzucałem, ale nic z tego się nawet nie pokryło z tym, co Dario Antonio polecił, więc widzę, że jeszcze sporo nauki przede mną, żeby umieć odróżnić co faktycznie jest warte zachodu, a co nie, nawet poglądowo.
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

TheLonelyStagg pisze:
20 lip 2025, 23:03
Na pewno będę wypatrywał
dodał bym do listy Namco czy Universum Hi fi 6000
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Dario Antonio

TheLonelyStagg pisze:
Cantony Quinto 520 i Klipsch Synergy F-10
To akurat sugerowane było wtedy i z Twojej okolicy. Przy ewentualnej wymianie może coś ciekawszego się trafi. Może budżet będzie większy, ;) to poszukamy. :) Musisz osłuchać się trochę, żebyś sam wiedział, czego będzie Ci brakować. W większości przypadków przesiadający się z komputerowych pierdziawek są zadowoleni z kolumn, mocno przerysowanych dołem i górą. Z czasem szukają, równo grających całym pasmem. Ale do tego trzeba, dojrzeć, jak do Whisky. ;) Te Cantony 520, 530, czy te co @amrowek sugeruje, Namco, Uniwersum itp. to inne granie, takie bardziej. ;)
U Ciebie trudny temat, bo sala 35 m², a wzmacniacz mało wydajny.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Wszystkie Cantony to fajne chłopaki. To się bierze w ciemno, bo jak nie tu to tam obsłużą.
Dario Antonio pisze:
21 lip 2025, 18:19
W większości przypadków przesiadający się z komputerowych pierdziawek są zadowoleni z kolumn, mocno przerysowanych dołem i górą.
Tak właśnie. To normalne, coś jak niezadowolenie starych użytkowników Altusów po przejściu na brandowe i dobre kolumny. Na początku, zaskoczenie, niedowiara i niezby fajnie grają.. bo ucho się degraduje i przyzwyczaja do bylejakości.

W tym kontekście raczej obawiałbym się, że u kolegi miały by te "Omni czy coś tam" pełnić rolę punktu odniesienia.. niech kobiety mi wybaczą, ale litości pse. :)
Osobiście stoję na stanowisku, że w audio nie ma za bardzo kategorii "na start" czy na "początek" i nie ma się co samemu oszukiwać, bo w takiej opcji czy okresie drogi audio kupujemy po prostu jak budżet puszcza. No ale to nie ma oznaczać, że regułą będzie: kupujemy źle. Wystarczy popytać, poczytać, poprosić o pomoc i.. już ;)

Po prostu się zatrzymałem tu w tym wątku, bo mi kolegi normalnie żal. Przyszedł na forum i od razu się wpier.. po szyję, bo mu nie pomogliście Gamonie! I taka prawda Panowie. Co z tego, że się pospieszył? Wy jesteście od tego by nie popełnił takich czy innych błędów, skoro już brylujecie w tych wątkach zakupowych. Oskarżam Was o tumiwisizm i brak empati.
Aha.. i
żegnam ozięble, proszę mi się nie kłaniać na ulicy! :snooty:
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Darku , w tym temacie było tyle polecajek juz, że nawet najstarsi górale nie pamiętają wszystkiego, czytać pytać i nie nastawiać się że blisko i że, .... Jak ma garaż to będzie jak znalazł😁. Posadzasz o brak empatii zaraz , wakacje to i może sianokosy , a za nim człowiek odpisze , to już kupione.. No jak by nie patrzył to na start płyty na kole już coś jest. Ja kiedyś wtopiłem na Dualu CR1730 . I puściłem go dalej bo kawy pić nie mogłem. Do tej pory żałuję że go pogoniłem, bo do muzyki garażowej byłby jak znalazł.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Dario Antonio

darkman pisze:
21 lip 2025, 22:11
Oskarżam Was o tumiwisizm i brak empati.
Nas biedniusieńkich o marazm i tumiwisizm :?: :shock:
To my, z całego serca i doświadczenia wyszukujemy, analizujemy, chcemy i poświęcamy czas (bo to lubiemy? ;) ), a tutaj :
darkman pisze:
nie pomogliście
:!:
darkman pisze:
Wy jesteście od tego by nie
darkman pisze:
od razu się wpier.. po szyję
:D
W toku postępowania poszkodowany przyznaje:
TheLonelyStagg pisze:
to był ten mój gruby błąd i należało jeszcze zweryfikować dokładniej propozycje jakie dostałem
W związku z powyższym oświadczeniem, proszę tutejszy sąd o uniewinnienie. :roll:
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

amrowek pisze:
22 lip 2025, 10:35
Darku , w tym temacie było tyle polecajek juz, że nawet najstarsi górale nie pamiętają wszystkiego, czytać pytać i nie nastawiać się że blisko i że, .... Jak ma garaż to będzie jak znalazł😁. Posadzasz o brak empatii zaraz , wakacje to i może sianokosy , a za nim człowiek odpisze , to już kupione.. No jak by nie patrzył to na start płyty na kole już coś jest. Ja kiedyś wtopiłem na Dualu CR1730 . I puściłem go dalej bo kawy pić nie mogłem. Do tej pory żałuję że go pogoniłem, bo do muzyki garażowej byłby jak znalazł.
No dokładnie, tez mam "zapas" starych amplitunerów i ostatnio rozmawiam z wnuczką, która mówi gra nam telefunken ale na jeden głośnik, więc przy najbliższych odwiedzinach zmienię telefunkiena na kenwooda, niech słucha winyla.
Kiedyś odziedziczy po dziadku płytotekę.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-(Analog)]
[ Tidal Hifi, Wiim Pro Plus, Onkyo 7030C-(Cyfra)] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
Frey
Gramofon: Dual 604

Post autor: Frey »

Z tego co widzę to Dario Antonio polecił te Omni, a TheLonelyStagg je kupił. Jakby pierwszy nie wrzucił linka to drugi nie dokonałby zakupu :lol:
Jak kupującemu kolumny pasują to nie ma co rozwlekać tematu, a na drugi raz trzeba lepsze linki wklejać. Na status amrowka wrzucającego co papadnie prosto z niemieckiej wystawki trzeba sobie zapracować :lol: :lol: :lol:
Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

Frey pisze:
22 lip 2025, 14:03
Z tego co widzę to Dario Antonio polecił te Omni, a TheLonelyStagg je kupił. Jakby pierwszy nie wrzucił linka to drugi nie dokonałby zakupu
:lol:
lepiej niech u siebie dobrze sprawdzi - wrzucam alfabetycznie listę "białego kruka" znaczy "białego busa" może kto popatrzy u siebie i się zdziwi jak znajdzie "Epicki dźwięk", "Krainę snów" czy "Objawienie Audio" :shock: - więc tak z grubsza:

- Accusound (nie dotyczy Accusound Australia ani głośników Accusound produkowanych przez Audiosphere w Kanadzie)
- Acoustic Monitor, Acoustic Studio Monitor 3311/3312, Acoustic Response, Acoustic Image,Acoustic Lab Technology, Acoustic Reference
- Advanced Sound Technologies (AST)
- Afinity
- Ashton, Ashton Home Theater Systems
- Audio Resource
- Audio-Tech, Audio Tech Pro
- Audiofile
- BSS – Brendle Sound Systems (brak związku z BSS Audio, częścią Harman Pro Group)
- BTS System BTS-Innovative Sound and Bass
- Bjorn and Wielder
- Camelot Audio
- Carlson Audio
- Cerwin Vega (podróbka)
- Cleo Acoustics (Singapore)
- Columbia Audio
- Crystal Home Theater (brak związku z Crystal Home Audio)​
- Definitive Sound Technology (brak związku z Definitive Technology )
- Denmark, Denmark Audio, Denmark Optics
- Deutsch Akustik
- Dogg Digital , Digital Dogg Audio
- DanWave , Dan Wave
- Dahlton
- Digital Pro Audio, Pro Audio, Digital Audio,Digital Galaxy, Digital Audio Professional Speaker Systems, Digital Audio Skyline, Digital Research
- DiVinci
- Dreamland, Dream Land
- Dynalab
- Elite Audio
- EDS , Elite Digital Sound
- EKO
- Eurosound
- Epic Sound
- Epiphany Audio
- Fleetwood Audio
- Genesis Media Labs , Genisis Media Labs (bez związku z Genesis Technologies)
- Glatten Audio
- Grafdale
- Hauffman
- Hy – line Sound Electronics
- I-Cinema
- Icon MediaLab , Icon Media Lab Digital Fusion (brak związku z LBi Ltd., zarejestrowanym właścicielem znaku towarowego Icon MediaLab)​
- Image Audio Concepts
- Image Reference
- JBL (podróbka)
- Jannsonn & Fynn
- Kauffman
- Kevlar
- Kinetic
- Kirsch
- Klinsmann
- Linear Acoustik
- Linear Phase
- London
- Matrix Audio
- Mantooth Audio
- Marc Vincent Audio
- McLaren
- Millennium Theater Systems  (MTS)
- Norway Audio
- Olin Ross
- Omni Audio
- Optamax,Optimax
- Optavision , Optivision
- Oracle Projector
- Orix
- Palermo
- Paradyme (bez związku z Paradigm ani Paradyme sprzedawcą głośników z Kalifornii)​
- Paramax
- Proline Acoustic
- Pro-Optics , 3D Optics , 3D Optiks
- Protechnik
- Protecsound (PTS)
- PSD
- PurTone
- RDX
- Rothdale
- Samaurai
- Sondergaard
- Skyline
- Sutherland Technology (brak związku z Sutherland Engineering)
- Theater Logic
- Theater Research, Theatre Research, Theater Innovations
- US Acoustics
- VAV
- VisionMax
- Vokl Audio
- Volk Audio
- Wahldorf Home Theater

- miłej lektury Dario Antonio i dla FORUM oczywiście :D
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
ODPOWIEDZ