Dynavector DV-10X5 mk2 w wersji HO.
HO to tutaj mocny ogranicznik. Może jednak trzymaj się MM/MI ?
Dynavector DV-10X5 mk2 w wersji HO.
Powiem tak, wkręcanie się w gramofoniarstwo bez chłodnego spojrzenia często prowadzi do drenażu kieszeni bez uzyskania pożądanego efektu. Masz dobry gramofon lecz wkładkę, która nie spełnia oczekiwań - generuje sybilanty. Zamiast po prostu zmienić wkładkę, idziesz w kolejne koszty kupując drogi przedwzmacniacz. A teraz masz ochotę iść w kolejne koszty kupując wkładkę MC? Podziwiambumbum pisze: ↑03 lip 2025, 14:22No w sumie to samo zauwazyłem na mojej Hana EH. Nie są mega dokuczliwe ale jednak gdy się wie o nich to zwracam coraz częściej na to uwagę. Znacznie wyeliminowałem problem przez wymianę preampa na Macabriaa który pozwala na zmniejszenie impedancji wejściowej na 6k i ustawienia VTA w Pioneer Pl30LII, ale będę się rozglądał za wkładką MC z lepszym szlifem, najlepiej wysokopoziomową. Jaką polecacie tak do 3500pln maximum?

To może Wojtek doprecyzuje bo ja z kolei zrozumuałem że ogranicznik bo mniejszy wybór.
To też miałem na myśli

Przedwzmacniacz i tak był w planach, a czy drogi,no nie bardzo. 3200 to niewielka kwota jak na przedwzmacniacz. Oczywiście mam wybór MC LO jak i MI. Pytam tylko co będzie lepsze bo o Hana EH czytałem kilka opinii o sybilantach. Chcę się ich pozbyc do minimum .

Gwarantujesz? Bo ja nie
 Szacunek do pieniędzy kolegi wypadałoby mieć.
 Szacunek do pieniędzy kolegi wypadałoby mieć.Nie, tylko gdybam, ale z dużą dozą prawdopodobieństwa

Kalibrację wykonywałem kilkukrotnie , azymut, VTA, przesięg i kąt. Jak na zwykły szlif sferyczny, przyłozyłem się bardzo dokładnie. Ustawiana na płycie testowej i na szablonach Baerwalda. Przesięg i kąt zawsze ustawiam według tej metody:
Z Ortofonem byłbym ostrożny, bo jego dźwięk nie każdemu pasuje. Jest taki mało analogowy. Oraz jest bardzo wybredny w ustawieniu i kalibracji.

Czyli na dwukropkowym. Generalnie jestem wrogiem. Cieżej zweryfikować poprawność overhang. Poza tym ustawileś inna geometrię niż fabryczna czyli wkładka raczej nie będzie się pokrywała z headshellem (osią).Generalnie nie jest to oczywiście błąd. Ale łatwiej precyzyjnie ustawić i zweryfikować wszystko szablonem z łukiem. Także spróbuj. Wydrukowanie prawie nic nie kosztuje.
Można prosić o link do takiego szablonu? Byc może mam taki bo mam wiele ich ale chciałbym wiedzieć który to właściwy.