Technics SL-Q33 uchwyty pokrywy i inne tematy
-
- Gramofon: Pioneer PL-4, SL-Q33
Re: Technics SL-Q33 uchwyty pokrywy i inne tematy
Wkładka przerobiona, połączenie obudowy z pinem - lewego kanału usunięte, teraz czas na kabelki. Wie ktoś może, czy w ramieniu Technicsa SL-Q33 oryginalne kabelki są skręcane parami czy luzem i czy da się je ew. wymienić bez demontażu całego mechanizmu ramienia. Jeżeli są skręcane to nie ma tematu, zostają oryginalne, wymienię tylko kable zewnętrzne na wersję XLR. W między czasie odrobinę zmodyfikowałem elementy w korektorze RIAA i obsadziłem wszystko w prowizorycznej obudowie. Pomiar zniekształceń:
Co do brzmienia, to coraz bardziej mi się podoba. A preampa zrobić musiałem, bo mój tymczasowy tor analogowy takowego nie miał. Wyszło też, że będę projektował nowego preampa z aktywnym fitrem RIAA, DC serwem i przełącznikami do dopasowania obciążenia wkładki. Ten może będzie szerzej rozpowszechniony ze względu na uniwersalność. A dzięki zastosowaniu takiego jak wyżej układu zasilania plus przetwornica DC/DC można to wszystko zasilić np. z akumulatora 20V od narzędzi warsztatowych, całkowicie pozbywając się wpływu sieci 230V.Daphile - DSP ADAU1452 - MA12070P - kolumny aktywne DiY na Faitalpro 12PR300 + HF108
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Albo zwykły pakiet aku 18650.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Akumulatory od "wkrętarki" mają tę zaletę, że są powszechnie dostępne, mają gotową ładowarkę i są stosunkowo tanie. Ale oczywiście można taki pakiet samemu poskładać z ogniw 18650, dla mojej "chińskiej" przetwornicy DC-DC potrzeba 5-6 w szeregu (18-25V), do tego balanser i ładowarka CC/CV oraz jakaś obudowa.
Daphile - DSP ADAU1452 - MA12070P - kolumny aktywne DiY na Faitalpro 12PR300 + HF108
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Są też całkiem spore w porównaniu do pakietu 5-6 ogniw.
Jacek z projektu prepre Hiraga też poszedł w zasilanie bateryjne 18650 i bardzo dobrze.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Kable RCA zamienione na XLR, ale w taki sposób że w każdej chwili stosując dwie przejściówki można gramofon podłączyć do RCA z zachowaniem dobrej praktyki inżynierskiej, która mówi że ekran ma nie przewodzić sygnału. Przy okazji wywaliłem transformator i zrobiłem zasilanie zewnętrzne na solidnym zasilaczu impulsowym 24V. Wiem, że zaraz będzie krytyka, ale ten pracuje na 150kHz i pochodzi ze sprzętu medycznego, w sumie to zwykły od laptopa też byłby ok.
Daphile - DSP ADAU1452 - MA12070P - kolumny aktywne DiY na Faitalpro 12PR300 + HF108