Technics SL-Q33 uchwyty pokrywy i inne tematy
-
- Gramofon: Pioneer PL-4, SL-Q33
Re: Technics SL-Q33 uchwyty pokrywy i inne tematy
Płytki do preampa zamówione w Chinach, nieco zmodyfikowane niż ta pokazana wyżej. Docelowo zamontuję go w środku gramofonu, żeby zminimalizować długość przewodów sygnałowych. Mam nadzieję, że takie rozwiązanie zadziała tak jak oczekuję.
Postanowiłem też poprawić wizualnie pokrywę. Na dniach wezmę się za wypolerowanie rysek, ale pokrywa ma niewielkie pęknięcie naroża nad zawiasem, wię zmodyfikowałem uchwyty tak żeby to zamaskować. Tak to teraz wygląda:
Postanowiłem też poprawić wizualnie pokrywę. Na dniach wezmę się za wypolerowanie rysek, ale pokrywa ma niewielkie pęknięcie naroża nad zawiasem, wię zmodyfikowałem uchwyty tak żeby to zamaskować. Tak to teraz wygląda:
Daphile - DSP ADAU1452 - MA12070P - kolumny aktywne DiY na Faitalpro 12PR300 + HF108
- Ukaniu
- Kontakt:
Wkładki MM często mają jeden kołek (minus L lub P) podłączony do metalowej obudowy wkładki, ekranu wewnątrz czy też innego metalu w środku (rdzeń, uchwyt cantilevera). Bez przeróbki wkładki (jeśli się da) nie da się jej podłączyć do wzmacniacza symetrycznego.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
-
Podłączenie ekranu wkładki do któregoś z pinów nie powinno przeszkadzać, póki obudowa wkładki nie będzie podłączona do masy ramienia.
Chińczyk się szybko ogarnął z PCB więc coś tam pomontowałem i pomierzyłem. Pomiary REW plus Motu M2, warunki niesterylne a mimo to całkiem nieźle. Kanał Prawy: Lewy: RIAA
Chińczyk się szybko ogarnął z PCB więc coś tam pomontowałem i pomierzyłem. Pomiary REW plus Motu M2, warunki niesterylne a mimo to całkiem nieźle. Kanał Prawy: Lewy: RIAA
Daphile - DSP ADAU1452 - MA12070P - kolumny aktywne DiY na Faitalpro 12PR300 + HF108
-
Mała zmiana wzmocnienia pierwszego stopnia, zmiana sterowników dla REW i inne podłączenie masy sygnałów interfejsu i od razu lepiej:
Wczoraj podłączyłem na chwilę i jest dobrze, przede wszystkim zero brumu mimo otwartej architektury i zwykłych kablach, przy zmianie kabli na XLR od wkładki do preampa będzie jeszcze lepiej.Daphile - DSP ADAU1452 - MA12070P - kolumny aktywne DiY na Faitalpro 12PR300 + HF108
-
Kabelki do zbalansowania wkładki gotowe, wtyki typu mini XLR, przewód Tasker C286, przewody do ramienia skręcana litza - nie wiem czy będę je wymieniał, ale są. Przy okazji zrobię nową wersję preampa z możliwością zmiany rezystancji i pojemności obciążenia wkładki oraz możliwością zmiany wzmocnienia na bardziej dostępnych i koszernych elementach. Wejście prampa zbalansowane ze względu na znacznie większe CMRR niż klasyczne połączenie.
- Ukaniu
- Kontakt:
Jak ekranowanie wkładki będzie podpięte do jednego sygnału wejścia to z CMRR nie bardzo.
Ja miałem taki sam pomysł tylko to działa w szczególnym przypadku a nie w ogóle i to jest główny problem zbalansowanej nirwany przy wkładkach MM.
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Ale zdajesz sobie sprawę że w sytuacji wkładek MM jest to błąd, a w sytuacji wkładek MC, przerost formy nad treścią? Mówię o połączeniu ramienia z preampem kablem zbalansowanym...
ps. zostałem "ubiegnięty"
ps. zostałem "ubiegnięty"

-
Racja, ale moja obecna wkładka Elac455 ma to połączenie na zewnątrz, a właściwie to już go nie ma. Każdą wkładkę z takim połączeniem bezboleśnie można przerobić. Po drugie, jeżeli obudowa wkładki nie będzie do niczego więcej podłączona niż jeden z przewodów gorących, to w najgorszym razie mamy niewielką antenę wiszącą na końcu kabla i brak ekranowania obudowy wkładki, nie mam w tej chwili pomysłu jak sprawdzić z jaką to będzie szkodą dla sygnału.
-
No właśnie nie jest to przerost formy nad treścią, z elektrycznego/elektronicznego punktu widzenia to jest najbardziej naturalne połączenie wkładki gramofonowej, podobnie jest z mikrofonem. Wkładka gramofonowa ze swojej natury jest generatorem zbalansowanym, jakoś nikomu nie przychodzi do głowy żeby mikrofon podłączać inaczej niż właśnie w sposób zbalansowany. Pamiętajcie proszę, że te kilkadziesiąt lat temu kiedy ta technika powstawała praktycznie nie było żadnych generatorów zakłóceń w pobliżu, no może najbliższy maszt z nadajnikiem TV i radia, teraz jest totalna masakra.
-
- dale
- Ukaniu
- Kontakt:
Naprawdę myślisz, że jesteś pierwszy z takimi pomysłami ?

Project choćby od dawna piłuje temat "true balanced" ale w przypadku wkładek MM odradzają ten pomysł.
https://pro-jectusa.com/true-balanced-audio-faqs/
To nie wynika z tego, że to jest rozwiązanie gorsze bo jest obiektywnie lepsze i to wiadomo ale nie da się go zastosować z uwagi na taką a nie inną konstrukcję dostępnych wkładek MM. Można odciąć jej obudowę od jednego sygnału ale w środku czasem sam rdzeń generatora jest także do niego osobno podłączony. Elektryczność statyczna z igły musi się gdzieś podziać i Twój układ wejściowy musi być na to gotowy. Co wkładka to trochę inne rozwiązanie.
Jednostkowo dla siebie to dobry projekt. Ja sam mam przerobioną V15 do pracy z torem zbalansowanym (też kiedyś zrobiłem taki układ) ale to zabawa i nie zawsze się udaje i trudno to upowszechnić.
- dale
Sygnał zbalansowany ma sens, np. pomiędzy DAC-em a wzmakiem, Nawet jeśli uda Ci się ten projekt to pomiędzy Twoim preampem a wzmakiem... Pod warunkiem dwóch równoległych przetworników. A jak chcesz najmniejsze straty i zakłócenia, to pomyśl o wmontowaniu go bezpośrednio pod ramię gramofonu 

- Ukaniu
- Kontakt:
Szkoda, że większość wzmacniaczy mocy jest niesymetryczna.dale pisze: ↑dzisiaj, 15:10Sygnał zbalansowany ma sens, np. pomiędzy DAC-em a wzmakiem, Nawet jeśli uda Ci się ten projekt to pomiędzy Twoim preampem a wzmakiem... Pod warunkiem dwóch równoległych przetworników. A jak chcesz najmniejsze straty i zakłócenia, to pomyśl o wmontowaniu go bezpośrednio pod ramię gramofonu![]()
Choć jeśli tak jak piszesz przetworniki czy AD czy DA mają wejścia/wyjścia symetryczne to jednak boli by z tego nie korzystać i gdzieś ten sym/desym trzeba i tak zrobić, to może być we wzmacniaczu. (choć znów są tacy co twierdzą, że nawet jeśli sam przetwornik we/wy jest różnicowy to trzeba go i tak przerobić na sygnał odniesiony do masy zaraz obok dla najlepszego hajfi a nie tam gdzieś w końcówce mocy)
No chyba, że zapodać sobie taki wzmacniacz jak np Sansui 907 który jest do końca symetryczny (4 końcówki mocy), nawet regulator głośności ma 6 sekcji, 4 w tłumiku dla stereo symetrycznego i dwie dla niesymetrycznego

-
Jest cała masa podobnych projektów. Nawet gdzieś tam wcześniej przywołałem dwa tematy na diyaudio.com.
I o to mi mniej więcej chodzi. Dlatego zapytam przewrotnie, czy warto było przejść na zbalansowane, czy szkoda zachodu.
Co do upowszechniania, to jest tak dużo świetnych projektów DIY, że kolejny raczej nie wniesie nic nowego. Moja jedyna innowacja, jeśli tak to to można nazwać, to super niskoszumowy zasilacz zresztą zgodnie z dataszitem od TI. , reszta to oklepane rozwiązania.
No chyba że jest zapotrzebowanie na kolejny preamp to można spróbować coś zrobić dla ludzi. Już normalnie