To że przy ramieniu SME jest koszyk SME i że ramię SME reguluje się nieco inaczej - to są znane rzeczy. Niektórzy niepotrzebnie podbijali tą kwestię chyba nie wiedząc jak wygląda ramię SME.
Ale to nic - mnie bardziej szokuje że ktoś ma gramofon z ramieniem SME i nie wie jak je ustawić tudzież jak użytkować własny gramofon.
Niemniej nic straconego - na naukę nigdy nie jest za późno, paczka wiedzy już została przekazana, można zweryfikować ustawienie.
Ja jednak jestem skory przyjąć tezę że to nie jest kwestia źle ustawionej geometrii ramienia.
Obstawiam że może gramofon był już ustawiany przez kogoś. Prawidłowo.
Kabel - nie wiem jaki, zakładam że pewnie oryginalny SME, więc nie ma co ruszać ani tutaj szukać przyczyny.
Kolumny - faktycznie dobrze by było wiedzieć o czym rozmawiamy. Póki co tajemnica.
Ogólnie rzecz biorąc na razie nie mam zbyt mocnych inklinacji by szukać przyczyny gdzie indziej więc przychyliłbym się do oryginalnej tezy autora że 2M Bronze ma nie do końca pasującą sygnaturę dźwiękową do "kolumn B".
Seria Ortofon 2M nie gra neutralnie (to nie OM). Ma m.in. podbitą górę.
Na kierunek MC bym tak szybko nie porywał, bo to też jednak trzeba dobrać do ramienia (a niektóre 3009 są mocno lekkie jednak).
Ja już mogę coś proponować jeśli chodzi o alternatywne wkładki, ale na razie się wstrzymam bo skoro możemy dostać dodatkowe info pomocne w diagnozie to lepiej je otrzymać