Dual na pierwszy gramofon

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Xatrox

Dual na pierwszy gramofon

Post autor: Xatrox »

Cześć wszystkim,

Przymierzam się do zakupu pierwszego gramofonu. Ostatni tydzień spędzałem trochę czasu każdego dnia po pracy żeby się zorientować co i jak, jednak temat jest bardzo zawiły i wolałbym się poradzić opinii ludzi ogarniętych.

Widzę, że na forum jest wielu wielbicieli gramofonów Dual, ale nie wiem czy jest to tak samo polecana marka dla początkujących. Nie znam się na konserwacji sprzętu i chciałbym wkładać zdecydowanie mniej niż więcej czasu w gramofon. Mimo to, widzę że gramofony tworzone współcześnie, przynajmniej w niższej półce cenowej, nie umywają się do gramofonów starszej daty.

Nie jestem audiofilem, po prostu bardzo lubię słuchać muzykę, i chciałbym doświadczyć słuchania jej na winylu. Nie chce płacić kilku tysięcy, ale nie szukam najtańszej opcji. Bardziej zależy mi na tym, żebym mógł kolekcjonować płyty winylowe i mieć solidny sprzęt na którym mógłbym je odtwarzać, w przyzwoitej jakości.

Szukam czegoś do max. 1000zł.

Znalazłem ofertę sprzedaży Duala 521 na OLX, opis mówi że przeszedł on dość solidny przegląd i wygląda to obiecująco. Jak myślicie, byłby to dobry wybór dla moich potrzeb, czy powinienem znaleźć coś innego? https://www.olx.pl/991068087/

Druga oferta jaką znalazłem to ten Dual 601, ale sprzedawca poinformował mnie, że nie robił mu przeglądu, a igła najpewniej niedługo będzie do wymiany.
https://allegro.pl/oferta/gramofon-dual ... c8e4b7a690
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Re: Dual na pierwszy gramofon

Post autor: Ukaniu »

Nie ma gramofonów polecanych dla początkujących. No może to, że we wspomnianych Dualach nie ustawia się wkładki.
Istotą jest stan sprzętu bo serwis jest kosztowny i nie jest tak, że im gramofon tańszy tym naprawa proporcjonalnie też. Szczególnie tyczy się to skomplikowanych automatów. Z takiej perspektywy trzeba kupować sprawne modele podstawowe bez udogodnień i pełnej automatyki.
W sporej części gramofonów na sprzedaż przegląd sprowadza się do zalania wszystkiego olejem. Nie ma szans na demontaż, mycie, właściwe smarowanie, regulację by zmieścić się z zarobkiem i sprzętem w sensownej końcowej cenie.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

Xatrox pisze:
wczoraj, 15:15
sprzęt na którym mógłbym je odtwarzać, w przyzwoitej jakości
Ukaniu pisze:
wczoraj, 15:48
we wspomnianych Dualach nie ustawia się wkładki
A to ogranicza ewentualne próby użycia ostrzejszych szlifów, jak microline czy shibata.
Tu bez regulacji wkładki jest ryzyko, że nie zagra właściwie.
Czyli skazanie na stożki, ewentualnie niezbyt spłaszczone eliptyki.
Trudniej o przyzwoitą jakość odtwarzania.
Xatrox

Rozumiem że głównym wyznacznikiem tego, aby gramofon był jak najbardziej bezawaryjny to to, aby miał jak najmniej automatyki, najlepiej żeby był manualny.

W "dla początkujących" nie chodzi mi o to, żeby wszystko działało od razu z pudełka. Jestem gotowy na kalibracje odważnika, antiskatingu, potencjalnego ustawiania wkładki, jeśli byłby to model z taką potrzebą itp itd. Bardziej chodzi o to, aby był relatywnie bezawaryjny z natury, tj. model znany z tego że nie wymaga częstego serwisowania.

Plus czy ceny gramofonów z podanych ogłoszeń są w ogóle warte uwagi? Cięzko mi znaleźć jakieś aktualne posty, aby móc porównać co jest dobrą, a co złą ceną.
Awatar użytkownika
pavlos

Jeszcze dla ustalenia uwagi: budżet 1000 zł jest za sam gramofon, czy za komplet, tj. gramofon + wkładka (z koszykiem) + przedwzmacniacz gramofonowy?
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Post autor: Ukaniu »

pavlos pisze:
wczoraj, 16:02
Ukaniu pisze:
we wspomnianych Dualach nie ustawia się wkładki
A to ogranicza ewentualne próby użycia ostrzejszych szlifów, jak microline czy shibata.
Tu bez regulacji wkładki jest ryzyko, że nie zagra właściwie.
Czyli skazanie na stożki, ewentualnie niezbyt spłaszczone eliptyki.
Trudniej o przyzwoitą jakość odtwarzania.
Trochę źle może się wyraziłem, istnieje szansa montażu wkładek poza fabrycznymi i ich regulacji. Tyle, że z dedykowaną np. Shure V15 III LM wkładasz i działa. A Igły do V15 III są dostępne fajne a nawet bardzo fajne ;-) To samo z ortofonami VMS
Xatrox pisze:
wczoraj, 16:06
Rozumiem że głównym wyznacznikiem tego, aby gramofon był jak najbardziej bezawaryjny to to, aby miał jak najmniej automatyki, najlepiej żeby był manualny.
Im prostszy tym się mniej może popsuć to jasne. Tyle, że prawie wszyscy chcą automaty z najwyższej półki w najniższej cenie. Z pewnego punktu widzenia to ma sens i nie jest dziwne. Bo może lepiej jeździć starym Mercedesem S niż starym Polo bez wspomagania kierownicy, a jak zadbany to bardziej cieszy i łatwiej sprzedać. Tyle, że serwis będzie droższy być może nawet niż sam gramofon, no ale coś za coś.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Ukaniu pisze:
No może to, że we wspomnianych Dualach nie ustawia się wkładki.
Jak nie jak tak? 521 i 621 mają normalne podkoszyki z montażem na 1/2'' i regulacją przesięgu.

Już nie róbmy jaj że na dzień dobry trzeba mieć gramofon z wbudowaną regulacją VTA :)

Automatyka w Dualach jest zwykle w pełni mechaniczna i "prosta jak budowa cepa", nie to co w konstrukcjach japońskich, a jak padnie to nadal mamy gramofon manualny :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Xatrox

pavlos pisze:
wczoraj, 16:31
Jeszcze dla ustalenia uwagi: budżet 1000 zł jest za sam gramofon, czy za komplet, tj. gramofon + wkładka (z koszykiem) + przedwzmacniacz gramofonowy?
Sam gramofon. Mam świadomość że będę również potrzebował przedwzmacniacza i w zależności od typu głośników potencjalnie wzmacniacz. Nie przewiduję wkładki na ten moment, bo oferty jakie biorę pod uwagę mają wkładki na miejscu.

Aktualnie nastawiałem się, że na preamp wydam ~300. W ogóle nie wczytywałem się w temat preampów, więc nastawiam się na cenę tego o którym najwięcej słyszałem tj. ART DJPRE II

Wydaje mi się, że całość zamknąłbym w 2000. Kupiłbym aktywne głośniki, tak abym mógł je podłączyć również do telewizora. W aktualnej sytuacji też nie widzę jakiegoś wielkiego sensu na wydawanie kupy pieniędzy, bo dopiero zaczynam.
Awatar użytkownika
pavlos

,,,czyli tysiąc za gramofon z wkładką.

Czy coś Cię może już zainspirowało z kilkuset stron dyskusji forumowych ?
viewforum.php?f=46
aldek

Post autor: aldek »

No niestety, stary gramofon = serwis. Nawet jak kupisz działający, to i tak należy to zrobić. Jeśli masz smykałę albo kończyłeś technikum (no może nie gastronomiczne), to akurat prostego Duala powinieneś spokojnie taki podstawowy serwis ogarnąć sam.
Jeśli nie – zapytaj na tym forum, są tu świetni fachowcy. Pomogą.
Duale z drugiej połowy lat 70 są świetne na początek. Ja mogę polecić model 491, bom zreanimował już dwa. Są tanie, a mają direct drive i full automat.
https://www.olx.pl/d/oferta/dual-491-sp ... 6eYBZ.html
Aha, i nie jest prawdą jutubowe bajanie, że do zreanimowania duala wystarczy zestrugać kawałek izolacji i włożyć go tam do środka. To bardziej złożona sprawa, ale nie jest to żaden raketsajens.
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

Xatrox pisze:
wczoraj, 15:15
wolałbym się poradzić opinii ludzi ogarniętych
:D
Xatrox pisze:
wczoraj, 17:26
Kupiłbym aktywne głośniki
No i radio, to będą radioaktywne. :D Moim zdaniem, to szkoda kasy.
Piecyk(z pre gramofonowym) + pudełka pasywne i zagra przyzwoicie, na początek.
Tutaj masz tematy w podobnym budżecie, żeby się nie powtarzać:
viewtopic.php?f=49&p=498933#p498933
viewtopic.php?f=56&t=22999
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
Jaculek
Gramofon: Dual 704, 721

Post autor: Jaculek »

Moim zdaniem to jest dobry Dual na początek:
viewtopic.php?p=495582#p495582
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
ODPOWIEDZ