Opiszę tu moją przygodę z nowym/starym gramofonem
Kilka dni temu kupiłem na aukcji Technicsa SL-Q33, być może niektórzy śledzili aukcję albo nawet licytowali. Finalnie kosztował 910PLN, jak dla mnie cena akceptowalna. Oczywiście mimo opisu nie wszystko jest idealnie.
1. Uszkodzony był kabelek RCA, trzeba było wymienić wtyk.
2. Pasek napędu ramienia spadł z rolki silnika, ale poza tym sprzęt działa

3. Podmieniłem stabilizator 12V na przetwornicę impulsową bo poprzednik IMHO za bardzo się grzał.
3. Uchwyty pokrywy pokruszone, więc na wzór znalezionych w necie zaprojektowałem "plombę" i po wydruku spróbuję zamontować. Jak będzie ok. to udostępnię pro bono pliki do samodzielnego wydruku.
Coś jak to:
https://cults3d.com/en/3d-model/art/cov ... 33-sl-bd20
Tyle, że tu Typ chce za projekt kasę.
Będę też chciał podłączyć go do mojego, całkowicie cyfrowego, toru kanałem SPDiF. W planie jest budowa preampa z procesorem DSP, gdzie będzie zrealizowana korekcja RIAA i wyjściem SPDiF podłączenie do reszty systemu. Dlatego tak, bo na DSP mam zrobioną cyfrową zwrotnicę do kolumn aktywnych oraz ekualizacja i korekcja pomieszczenia. Taki eksperyment. Do tego czasu będzie, jak Pan Bóg przykazał, analogowo.
BTW, to moja pierwsza przygoda z gramofonem nie licząc drobnych napraw Pioneera mojego syna.