Dzień dobry
Od roku jestem w posiadaniu gramofonu ONKYO CP-1046F, dostałem go w rozliczeniu (według poprzedniego właściciela wymieniona została jakieś kółeczko zębate, przełączniki i wymieniony kabel z rca na gniazda rca ). Jest to mój pierwszy gramofon.
Do niedawna wszystko było ok ze 3 tyg zauważyłem że czasami po naciśnięciu play talerz zaczyna się kręcić ale winda/ramie nie reaguje tylko słychać "pykanie". po wyłączeniu gramofonu i poruszaniu windą góra dół zaczyna działać, zwykle dzieje sie tak jak nie włączam gramofony kilka dni
Jest to dla mnie jednak jak narazie mniejszy problem
Ostatnio sie moim zdaniem coś gorszego tj. w trakcie słuchania/działania muzyka przyspiesz/zwalnia na sekundę czy dwie i zapala się czerwona lampka Quartz zamiast zielonej (czerwona lampka świeci się w momencie kiedy talerz stoi)
Dzwoniłem do 2 serwisów w Radomiu ale nie zajmą się gramofonami i to jeszcze tak starymi
Czy jest co mogę zrobić sam? Sprawdzić coś? Przesmarować?
Ewentualnie czy jest w okolicach Radomia specjalista od gramofonów który może pomóc?
ONKYO CP-1046F - problem z obrotami i podnoszeniem ramienia
-
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: ONKYO CP-1046F - problem z obrotami i podnoszeniem ramienia
Przesmarować na pewno można łożysko talerza. Na schemacie nie widać potencjometrów w układzie regulacji prędkości, więc może wymagać na początek przyjrzenia się/wymiany kondensatorów elektrolitycznych. Jak nie to to może być gorzej i potrzeba fachowca znającego się na rzeczy.
Co do windy to zawsze warto odpowiednio przesmarować wszystkie mechanizmy. W serwisówce masz opis regulacji lead in i lead out, może to coś pomoże. Nie wiem ew czym łączone są płytki miedzy sobą. Można popróbować porozłączać i na nowo połączyć jeżeli są na wtyczkach a nie lutowane, może gdzieś na pinach pada styk.
Co do windy to zawsze warto odpowiednio przesmarować wszystkie mechanizmy. W serwisówce masz opis regulacji lead in i lead out, może to coś pomoże. Nie wiem ew czym łączone są płytki miedzy sobą. Można popróbować porozłączać i na nowo połączyć jeżeli są na wtyczkach a nie lutowane, może gdzieś na pinach pada styk.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.