Lista nieuczciwych sprzedawców online

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Re: Lista nieuczciwych sprzedawców online

Post autor: MaciejT »

Towar niezgodny z ofertą, zakup przez internet, nie upoważnia Ciebie to przypadkiem do ustawowego prawa do zwrotu? Odeślij płytę i wystaw żądanie przelewu na podany numer rachunku.
Awatar użytkownika
MacPhisto
Gramofon: Victor QL-A7

Post autor: MacPhisto »

Lukas8 pisze:
27 sty 2025, 21:57
o żadnej wymianie ani zwrotu kasy nie było mowy.
Przecież masz 14 dni na zwrot, OnVinylStore nigdy nie robił problemów z wymianą / zwrotem. Trochę dziwna sytuacja :think:
JVC QL-A7, pre CAT, Yamaha HTR 6130, Dali Zensor 7
bartiss

Post autor: bartiss »

Zamówiłem u tego "sprzedawcy": https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/qvd5A/ gramofon blaunpunkt s-2300, pokrywa na zdjęciach stan bdb, po otwarciu paczki zdemolowana, pomyślałem, że to kurier jednak brakujących części w paczce nie było, sprzedający taki spakował u siebie, gramofon obrócił talerzem tylko przy pomocy "ręcznej" dalej nie testowałem, kontaktu na olx po otrzymaniu sprzętu zero. Telefonu z mojego numeru nie odbierał, z innego po wytłumaczeniu o co chodzi usłyszałem, żebym mu "possał" + po rozmowie taki sms: "zamiast go wyjebać na śmieci to znalazł się frajer".
Sprzedawca wystawia sprzęty bez wysyłki OLX i kusi darmową wysyłką na swój koszt, oczywiście warunkiem jest blik lub pobranie czyli finalnie po zapłacie ma Cię gdzieś, przy pobraniu też należy najpierw zapłacić, zresztą nie sprawdzisz czy sprzęt gra przy kurierze. Wpłaciłem tylko 120zł, ale ostrzegam innych bo ma dużo droższe sprzęty.
Taki był na aukcji:
download/file.php?id=152285&mode=view
Otrzymałem taki:
download/file.php?id=152284&mode=view
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Ile razy było na forum pisane, że jak OLX to tylko odbiór osobisty albo zakup z pakietem ochronnym. W innym przypadku kupujący bardziej lub mniej świadomie podejmuje ryzyko, i jak to w życiu, raz do przodu, raz do tyłu.

Jeśli masz korespondencję z OLX i porobione SS-y oferty, to je drukuj, wyciąg z konta o przelewie (mam nadzieję że w tytule wpisałeś co należy), zrzut z ekranu telefonu z sms-em o którym pisałeś i zgłaszasz na Policję oszustwo. Albo nie chce Ci się ruszyć z domu, olewasz straconą kwotę ograniczając się do postu wyżej i gość będzie czesać dalej. Mnie kiedyś gość skroił na śmieszne doładowanie telefonu na kartę, i wylądował na sali sądowej. Nie szło o parę groszy tylko zasadę i próbę wyprostowania złodzieja.
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

No i? Będzie jakiś dalszy ciąg tej gry wstępnej? Czy tylko chciałeś się wypłakać?
Nie pisz tylko że chciałeś nas przestrzec przed oszustem. Człowiek myślący nie poleci na "okazję" z wpłatą, bez żadnego zabezpieczenia, natomiast chytry, będzie liczył na to że się uda... naiwność nie jest grzechem, ale bywa droga.

A tutaj nie dość że gość Ciebie oszukał, to jeszcze opluł.
Piłka po Twojej stronie.
bartiss

Post autor: bartiss »

A Ty z choinki się urwałeś? Wiesz co to niska szkodliwość czynu? Nikt nawet sprawy nie założy. Mi te 120zl różnicy nie robi, nie chciałem żeby ktoś utopił więcej, post mogę skasować i po temacie. Kiedyś włóczyłem się po komisariatach jak mnie zrobili na laptopa za 1500zl, program ochrony kupujących zdał egzamin i kasę odzyskałem, ale sprawa umorzona i miałem polecone przez pół roku, że prokuratura wojskowa sprawdzała, moja korespondencję mailową...
Awatar użytkownika
zelazny

Post autor: zelazny »

bartiss pisze:
12 maja 2025, 11:13
Zamówiłem u tego "sprzedawcy": https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/qvd5A/ gramofon blaunpunkt s-2300, pokrywa na zdjęciach stan bdb, po otwarciu paczki zdemolowana, pomyślałem, że to kurier jednak brakujących części w paczce nie było, sprzedający taki spakował u siebie, gramofon obrócił talerzem tylko przy pomocy "ręcznej" dalej nie testowałem, kontaktu na olx po otrzymaniu sprzętu zero. Telefonu z mojego numeru nie odbierał, z innego po wytłumaczeniu o co chodzi usłyszałem, żebym mu "possał" + po rozmowie taki sms: "zamiast go wyjebać na śmieci to znalazł się frajer".
Sprzedawca wystawia sprzęty bez wysyłki OLX i kusi darmową wysyłką na swój koszt, oczywiście warunkiem jest blik lub pobranie czyli finalnie po zapłacie ma Cię gdzieś, przy pobraniu też należy najpierw zapłacić, zresztą nie sprawdzisz czy sprzęt gra przy kurierze. Wpłaciłem tylko 120zł, ale ostrzegam innych bo ma dużo droższe sprzęty.
Taki był na aukcji:
download/file.php?id=152285&mode=view
Otrzymałem taki:
download/file.php?id=152284&mode=view
A to chujek j...y.
Awatar użytkownika
dale

bartiss pisze:
12 maja 2025, 17:50
A Ty z choinki się urwałeś?
Poszukaj mojej historii. Opisanej po wyroku sądowym. Kwota niewiele większa, z tym że ja od razu szedłem w oszustwo. I wykazałem je. Policja i prokuratura nie miała wiele do roboty. A co lepsze, przy okazji ujawnili kilkanaście innych, podobnych wypadków - za które tamta para dostała kolejne wyroki.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

dale pisze:
12 maja 2025, 16:16
Czy tylko chciałeś się wypłakać?
Ej dale bez przesady. Rozumiem że oczekiwałbyś dalszego ciągu, ale to już prerogatywa autora.
Samo ostrzeżenie przed sprzedawcą też jest ważne.

Na forum zdarzają się jednostki co nawet Gramofonikowi świadomie kasę przesyłają licząc na cuda "bo dobry deal był" więc myślę że warto pisać o takich przypadkach nawet jeśli ktoś nie chce się awanturować o 120 zł.

Ja raczej też bym nie odpuścił, szczególnie po takim potraktowaniu, choćby dlatego żeby typ nie czuł się "mocny".
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dale

Wojtku, życie to nie leżanka psychoterapeuty :) Nie głaszcze nas po głowach, a czasem trzeba kubła zimnej wody na głowę żeby zmusić się do opuszczenia strefy komfortu i zacząć działać. Zwłaszcza, jak to zauważyłeś, w sytuacji takiej reakcji.
Ludzie nie znają swoich praw, nie wiedzą że oszustwo jest przestępstwem (nie ma wykroczenia), więc trudno z tego zrobić niską szkodliwość. Zwłaszcza kiedy są przesłanki że gość działa na szeroką skalę.
Ludzie nie wiedzą że składając zawiadomienie mają inicjatywę dowodową, mogą aktywnie włączyć się w proces postępowania, ba w wypadku umorzenia, mogą wnieść sprzeciw...
No, ale to wymaga zaangażowania. Trochę większego niż post na forum. Który i tak, nota bene, raczej nie sprawi że gość będzie zapamiętany i omijany. Najlepszy dowód na to ze jakieś pół roku temu, była podobna sprawa, a dwa dni później, nasz forumowy archeolog olx-owy polecał towar od tego gościa w stosownym wątku :).
Awatar użytkownika
Zaurid
Gramofon: Victor QL A95

Post autor: Zaurid »

Cześć . Znalazłem ofertę na olx z igłą do ultra 500. Czy ktoś kojarzy może tego sprzedawcę? Czy jest ok, albo nie ok.
https://m.olx.pl/d/oferta/igla-do-gramo ... 5WKt8.html

Z góry dziękuję
Victor QL-A95>iFi Audio iPhono 3->AT-33PTG II->JVC Victor MC100IIEB, SHURE ULTRA 500, SHURE V15 type lll, SHURE V15 type IV, Victor X1 II,JVC Z1EB....
Awatar użytkownika
Zaurid
Gramofon: Victor QL A95

Post autor: Zaurid »

Szczecin Czy to nie aby Dariusz Z.?
Victor QL-A95>iFi Audio iPhono 3->AT-33PTG II->JVC Victor MC100IIEB, SHURE ULTRA 500, SHURE V15 type lll, SHURE V15 type IV, Victor X1 II,JVC Z1EB....
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Zaurid pisze:
23 maja 2025, 11:28
Tak, to nasz ulubieniec Grafcio :D
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
trafalgar
Gramofon: Kenwood KP 990

Post autor: trafalgar »

Zaurid pisze:
23 maja 2025, 11:28
Ano łun
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Post autor: winylowy_luke »

Zaurid pisze:
23 maja 2025, 11:27
nie ok
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
ODPOWIEDZ