Denon DP-400 vs Music Hall Classic
-
Denon DP-400 vs Music Hall Classic
HEj mam pytanie. Chce kupić sobie nowy gramofon półautomatyczny. Najlepiej bez bluetooth, wzmacniacza i jak by się udało z ramieniem S. Od dłuższego czasu używam Technics SL 3210 i 3310 ale w podobny sposób mi się zużyły. Serwisowanie ich już mnie trochę kosztowało a ciągła kupowanie i sprawdzanie trochę mnie "zmęczyło". Słyszałem dobre opinie o Music Hall i się nad nim zastanawiam ale mam sentyment do ramiennie S które ma DP 400. Czy może mi doradzić lub podpowiedzieć jaki wybrać. Mam wzmacniacz Stereo DENON DRA-900H i kolumny Wharfedale Evo 4.4 Będe wdzięczny za pomoc. Budżet do 3500zł.
- pablos
- Gramofon: Technics SL-100c
Re: Denon DP-400 vs Music Hall Classic
Jak nowy to w tylko trochę ponad budżet masz Technicsa sl100c
https://www.amazon.pl/Technics-gramofon ... 221NX79QZP

https://www.amazon.pl/Technics-gramofon ... 221NX79QZP

Technics SL-100C, Luxman PD-444, Audio Craft AC-400, Audio Craft AC-3000, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
W podobny czyli jaki? I przy okazji gdzie serwisowałeś?
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Praga i Bródno. To były drobne naprawy ale cały czas trzeba było je robić jak w startym Fiacie

- Bacek
Drobne ale jakie? Ciekawi mnie jakie to drobne "zużycia" uniemożliwiają dalsze ich używanie.
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
Różnice między Denonem DP-400 a Technicsem sl-100 są zasadnicze, technicznie i zwłaszcza cenowo (Tech ponad dwukrotnie droższy).
Z kolei MHC jest w tych droższych, ale ma ramię proste, a jak rozumiem chcesz S, żeby móc żonglować koszykami typu SME.
Trochę brak w tym wszystkim spójności, ale sam jestem ciekaw opinii i porad Forumowiczów.
Z kolei MHC jest w tych droższych, ale ma ramię proste, a jak rozumiem chcesz S, żeby móc żonglować koszykami typu SME.
Trochę brak w tym wszystkim spójności, ale sam jestem ciekaw opinii i porad Forumowiczów.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Skoro tak to jeszcze nie stać Ciebie na nowy gramofon godny polecenia.Dodoni pisze: ↑19 maja 2025, 11:45Budżet do 3500zł
Aha. Ursynów i Mokotów.Dodoni pisze: ↑19 maja 2025, 14:16Praga i Bródno.
Można konkretniej o tych serwisach? Czy może były to jakieś budy RTV?

Jak mechanik wujowy to i nowego Mercedesa będziesz serwisował co chwila. O niczym to nie świadczy.Dodoni pisze: ↑19 maja 2025, 14:16To były drobne naprawy ale cały czas trzeba było je robić jak w startym Fiacie
Też jestem ciekaw.Bacek pisze: ↑19 maja 2025, 14:24Drobne ale jakie? Ciekawi mnie jakie to drobne "zużycia" uniemożliwiają dalsze ich używanie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
Dokładnie o to mi chodzi .To nie są zupełnie śmieciowe gramofony. Zakładał bym że każdy z nich po sensownym serwisie co najmniej kilka lat a może i kilkanaście powinien działać.
-
Dzięki wszystkim za komentarze – ale temat starych gramofonów uważam za zamknięty, nie ma sensu się nad tym rozwodzić. Obecnie rozważam trzy zakup nowego gramofonu półautomatycznego z ramieniem S.
Dodam jeszcze, że preferuję ramiona typu S – według mnie lepiej wybaczają nieidealną kalibrację, a poza tym po prostu lubię ich charakter. Trochę jak z samochodami – każdy ma swoje ulubione detale w konkretnych modelach. To jest mój wybór.
Będę wdzięczny za rzeczowe opinie, szczególnie jeśli ktoś miał bezpośrednie doświadczenie z półautomatem z ramieniem S do 3500zł Dzięki!
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
Sam mocno drążę rynek, w podobnym przedziale cenowym.
W moim rankingu na liście nowych na pozycji 1. jest Technics SL-100c.
Czemu?
- jedyny z tak solidną i masywną obudową / plintą
- sprawdzony napęd bezpośredni
- ramię S
- pełna regulacja, VTA jest ewenementem w tej cenie
- minimalistyczny design
Jest też obecny w podpisach forumowiczów, więc mogliby się wypowiedzieć, czy kupiliby ponownie. Bo - jak czytam - kontrola jakości kuleje i trafiają się egzemplarze z wadliwymi talerzami.
-
Dzięki Pavlos! Konkretne informację. Faktycznie sprawdziłem i Platinum Automatic EAS i Technics SL-100C mają klasyczne S-ramię. To chyba pozostaje pozbierać do Technicsa i pozostać przy tej marcepavlos pisze: ↑20 maja 2025, 12:42Sam mocno drążę rynek, w podobnym przedziale cenowym.
W moim rankingu na liście nowych na pozycji 1. jest Technics SL-100c.
Czemu?
- jedyny z tak solidną i masywną obudową / plintą
- sprawdzony napęd bezpośredni
- ramię S
- pełna regulacja, VTA jest ewenementem w tej cenie
- minimalistyczny design
Jest też obecny w podpisach forumowiczów, więc mogliby się wypowiedzieć, czy kupiliby ponownie. Bo - jak czytam - kontrola jakości kuleje i trafiają się egzemplarze z wadliwymi talerzami.

- pablos
mam i nie narzekam - fajny gramiak.Zero problemów. Dokupiłem tłumienie olejowe i dodatkowe przeciwwagi, co umożliwia montaż dość szeroki zakres wkładek. I tutaj trafiasz na kolejny pozytywny aspekt Technicsa , sporo dodatkowych akcesoriów. Praca napędu - rewelacja. Sam talerz prosty nie faluje, ale też widziałem lepiej odlane talerze

Nie jest idealny, winda mogłaby lepiej/płynniej pracować. VTA regulowane, ale nie tak fajnie jak w 1200 (pokrętło) .
Kup online - 14 dni na sprawdzenie czy nie ma żadnych wad itd.
Technics SL-100C, Luxman PD-444, Audio Craft AC-400, Audio Craft AC-3000, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Koledzy ale przecież to są "nierzeczowe" porady dla kolegi pytającego 
Skupmy się na tych rzeczowych (cokolwiek miałoby to znaczyć tutaj).

Skupmy się na tych rzeczowych (cokolwiek miałoby to znaczyć tutaj).
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- pablos
Tak z ciekawości, które porady uważasz za nierzeczowe? Kolega dostał konkretne informacje odnośnie różnic i funkcji w tym wątku...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Oj tam to taki żarcik. Dla mnie wszystko co tutaj zostało napisane jest rzeczowe, ale komentarz pytającego mnie szczerze rozbawił.
Niefajne też jest odcinanie się od kwestii serwisów RTV co potencjalnie zrobiły kolegę w balona.
No bo po co przestrzegać innych? Lepiej dać mordę w kubeł.
Totalne zaskoczenie.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum