2 x HP ThinClient t610 Win7ES

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

2 x HP ThinClient t610 Win7ES

Post autor: pavlos »

Sprzedam parkę komputerków-terminali HP ThinClient t610:

1)
CPU: AMD G-T56N, 2x 1.65 GHz
RAM: 3GB DDR3
SSD: 4GB PATA
OS: Windows 7 Embedded Standard (licencja zapisana w BIOS)
GPU: AMD Radeon HD 6320
Przód: 2x USB 2.0, 2x Audio
Tył: 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, DisplayPort, DVI, 2x PS/2, COM, Ethernet 10/100/1000
wyposażenie: zasilacz z przewodem oraz podstawka

2)
CPU: AMD G-T56N, 2x 1.65 GHz
RAM: 4GB DDR3
SSD: 16GB FLASH SATA
OS: Windows 7 Embedded Standard (licencja zapisana w BIOS)
GPU: AMD Radeon HD 6320
Przód: 2x USB 2.0, 2x Audio
Tył: 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, DisplayPort, DVI, 2x PS/2, COM, Ethernet 10/100/1000
na płycie jest dodatkowo wpięta karta PCIe WiFi+BT
wyposażenie: zasilacz z przewodem oraz podstawka

Oczywiście obydwa komputerki w pełni sprawne.

Na dyskach jest postawiony od nowa fabryczny system operacyjny, z domyślną konfiguracją.
System automatycznie uruchamia się na użytkowniku "User", bez hasła, użytkownik nie ma żadnych praw modyfikacji.
Trzeba wykonać "Log out", wtedy można się zalogować jako "Administrator". Hasło fabrycznie też brzmi "Administraror".
Wtedy można zdjąć blokady modyfikacji i w ogóle wszystko instalować/odinstalować wedle potrzeb.
Jeśli ktoś chce eksploatować dalej te Windowsy, to jedynym przeciwwskazaniem jest konieczność wystawienia komputera do Internetu, z publicznym adresem IP. Z racji na przestarzały system komputerki są bezbronne. Natomiast w sieci domowej, za domowym routerem i firewallem wszelkie zabezpieczenia nie mają sensu. No może przed kotami ;)
Windows zawiera sporo narzędzi klasy korporacyjnej, do centralnego zarządzania - normalni ludzie z tego w domu nie korzystają. Do deinstalacji, bo zapychają skromny dysk i zajmują procesor.

Gorąco rekomenduję, żeby przed rozpoczęciem konfigurowania zrzucić sobie obrazy binarne dysków, gdyż HP wycofało wsparcie dla Win 7 i już nie udostępnia obrazów instalacyjnych, trzeba dobrze wiedzieć czego szukać w necie i jak się zabierać za instalację.

Komputerki są pochodzenia poleasingowego. Obydwa służyły u mnie przez wiele lat jako serwery NAS, gdyż terminal w tej wersji ma na płycie dwa pełnowymiarowe standardowe porty SATA. To unikatowa cecha tego modelu! Wystarczy system postawić na szybkim pendrive USB 3.0 i dokupić kabelki przedłużające SATA, żeby dyski położyć obok na zewnątrz.
U mnie każdy z nich ciągnął po dwa HDD 3,5" WD Red, nie potrzeba dodatkowego zasilania dysków. Bardzo ekonomiczne rozwiązanie do zbudowania domowego NAS. U mnie działały na Linuksie, bo szybciej i łatwiej się tym zarządza.

Podstawka w jednym z komputerków ma wyłamane kilka ząbków, ale trzyma się na pozostałych i komputer stoi stabilnie.

Sprzedaję, bo wymieniłem platformę domowego NAS na coś bogatszego, wspierającego RAID i sieć Ethernet 2,5Gbps.

Cena? Na prawdę symboliczna. Najchętniej sprzedam obydwa łącznie za 100zł + paczkomat.
Jeśli pojedynczo, to nr 1 za 50zł + paczkomat, a nr 2 za 70zł + paczkomat.
Ewentualnie do umówienia się na terenie W-wy.
01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
4a.jpg
4b.jpg
4c.jpg
16a.jpg
16b.jpg
16c.jpg
Awatar użytkownika
pavlos

Re: 2 x HP ThinClient t610 Win7ES

Cena do negocjacji. Może też być zapłata w naturze - winylem. Byle nie w wykładzinie podłogowej. ;)
Proszę proponować na PW.
Awatar użytkownika
pavlos

Re: 2 x HP ThinClient t610 Win7ES

Podbijam.

Może ktoś coś, zaproponuje?
Wyrzucenie do elektrośmieci nie mieści mi się w głowie...
ODPOWIEDZ