Te pierwsze kilka tracków (do 9 bodajże) to do ustawiania pomiarowego raczej a nie nausznego. Nie chce mi się sprawdzać w historii wątku ale jedna z płyt testowych ma sporo tracków do nausznego, naocznego ustawiania/testowania.
Te pierwsze kilka tracków (do 9 bodajże) to do ustawiania pomiarowego raczej a nie nausznego. Nie chce mi się sprawdzać w historii wątku ale jedna z płyt testowych ma sporo tracków do nausznego, naocznego ustawiania/testowania.
Dokładnie tak,
1-4 to pomiar odpowiedzi częstotliwościowej wkładki do 50kHz - ale w praktyce nieprzydatne bo ta krzywa jest źle przygotowana przez Ortofon. CBS STR-100 czy CA TRS-1007 są o wiele lepsze.
5-8 to 1kHz Lewy i Prawy kanał przydatne do ustawienia azymutu za pomocą komputera czy oscyloskopu.
9-15 to test trackingu - do sprawdzenia na ucho.
Robert daj znać jaką wkładkę testujesz i którą ścieżkę na czysto przechodzi na tym teście
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
Akustyka w pomieszczeniu nie jest idealna, mam tego świadomość ale zastanawiam się w którym miejscu się znajdować aby przesłuchać testowo płytę i wyciągnąć odpowiednie wnioski.
Słuchawki.
Płyta testowa nie jest od poprawy akustyki pomieszczenia tylko od prawidłowego ustawienia ramienia i wkładki.
Tzn. przesunę np. głowę do przodu i dźwięk jest bardziej czysty lub bardziej donośny nawet świdrujący. (oczywiście nie na każdym sygnale to występuje)
Efekty, które opisałeś, moim zdaniem sugerują zamienione fazy w jednym z kanałow.
Mogłeś pomylić przewody we wkładce, albo w głośnikach.
Zakładam, że z innych źródeł brzmienie jest ok, więc sugeruję zerknąć do headshella i zamienić podłączenie jednego z kanałów.
Jak używać płyty testowej.
No dobra, pytania dyletanta.
Jestem w posiadaniu płyty Hi FI i Tacet.
Wytłumaczcie proszę jak używać płyty Tacet.
Część 7 na stronie A to test rezonansu.
Nagaoka MP110 lata jak potłuczona przy 5, 6, 7 Hz i przestaje. Dalej do końca idzie bez widocznych drgań czyli do 15 Hz. Mam rozumieć że jest ok?
Ortoon MC20 Super w koszyku 10 gram lata od 5 do 11 Hz, przy 9 nawet wyleciała z rowka. Jak odczytać ten pomiar? Jeśli jest źle to ma za letko czy za ciężko (mogę pokombinować z koszykami)
Test antyskatingu polega u mnie na tym, że do pewnego momentu sygnał jest czysty, później pojawia się przester na jednym kanale a po 2 sekundach trzeszczą już oba. Jak to interpretować?
Nie wstyd pytać mądrzejszych od siebie, liczę na lekcję jak interpretować odczyty. Wierzę że poza mną otrzymane wskazówki jeszcze się przydadzą innym użytkownikom.
Na mojej płycie testowej (Vinyl Essentials) test rezonansu to próbki:
16 Hz
14 Hz
12 Hz
10 Hz
8 Hz
6 Hz
Instrukcja podaje, że drgania wkładki w przedziale 12-8Hz wszystko jest w porządku.
14 Hz masa ramienia jest zbyt mała dla wkładki , natomiast 6 Hz masa ramienia jest zbyt duża dla wkładki.
Napisałem, co instrukcja podaje.
U mnie Philips Gp 112, Ortofon 2M Blue, Ortofon Quintet red, Ortofon MC15 super( retip), AT20sla (kupina od Ciebie-chyba) zaczynają drgać właśnie przy 12 Hz i przestają przy 8 Hz, no może MC 15 zaczyna przy 10 Hz i na 6 Hz już nie drga.
Wszystkie wkładki podwieszone pod
Victor-a QL-A7
Czy ktoś używał tego skryptu https://github.com/FidelisAnalog/SJPlot/ wraz z płytą testową Ortofon ?
Zastanawiam się czy byłaby możliwość stwierdzenia zużycia igły na podstawie tych wykresów ?
czyli jak MP110 drga od minimalnych 5 Hz i przestaje na 8 to coś nie teges?
Nie patrzysz gdzie drga ale gdzie telepie najmocniej. Jak poniżej 8hz to żeby podnieść do góry na tym samym ramieniu można zastosować lżejszy headshell. Przy czym żeby faktycznie skutecznie coś podeszło dla góry to musi być sporo gramów mniej.
Czy będzie przeszkadzało to już zależy jak nisko i od jakości gramofonu.
Jak poniżej 8hz to żeby podnieść do góry na tym samym ramieniu można zastosować lżejszy headshell
Nagaoka lata najbardziej przy 6 Hz, przy 8 w zasadzie jest już normalnie.
Gra na koszyku 10,5 gr, zamiana na lżejszy o 3 gramy nie przyniosło efektów. Nie wiem czy jest się czym martwić, bo podczas normalnych odsłuchów nie zarejestrowałem niczego niepokojącego Wkładka niby dosyć sztywna, nie spodziewałem się takiego efektu, nie powinna mieć za ciężko.