Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Wszystko razem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
konrads0
Gramofon: Technics SL 1200Mk2

Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Post autor: konrads0 »

Braun SK 2/2 - prosto z Bonn

Zniewalająca prostota, jak to u Brauna...
Załączniki
20250502_162214.jpg
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Jakie to lata produkcji? 60s?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Quarter
Gramofon: Thorens TD-125

Post autor: Quarter »

Oczywiście, zwariowałem. No, ale to już wiecie przecież :lol: :lol: :lol:

Kombinowałem z tymi kolumnami, kombinowałem i w końcu zrobiłem jak za dawnych czasów - kupiłem sercem ;)

Mam słabość do rzeczy rzadkich, unikalnych, nieoczywistych. W "lepszych czasach" psim swędem stałem się właścicielem Fendera Stratocastera MIM Chris Rea Signature. To niby jedna z wielu wersji Strata sygnowanych nazwiskiem znanego gitarzysty, ale...Fenderów Chris Rea jest na świecie 500 sztuk. Tylko. Całość dochodu Chris przeznaczył na wsparcie jakiejś fundacji na rzecz przeciwdziałania molestowaniu dzieci czy coś podobnego. To była bardzo dobrze brzmiąca gitara, która dodatkowo miała ten element unikalności, który lubię. Niestety, w ciężkich czasach musiałem ją sprzedać, na szczęście w dobre ręce.

Ale limitowane serie 500 sztuk jakoś nie chcą mnie opuścić. Zostałem zatem opiekunem (bo w przypadku takich rzadkich przedmiotów lubię myśleć, że po prostu jest mi dane opiekować się nimi przez jakiś czas) jednego z 500 wyprodukowanych zestawów (nr 440) limitowanej serii....

VIENNA ACOUSTICS 30TH JUBILEE HAYDN

Napiszę więcej jak ochłonę, ale takich wokali jeszcze nie słyszalem u siebie w domu :dance: :dance: :dance:

Obrazek

Obrazek

Na leczenie już za późno. Trzeba w to brnąć....

PS 1. Po wyjęciu z pudełka basu było...aż za dużo i to dość dudniącego, za to góra z kolei taka jakaś przytłumiona... Zaczęłem szukać po domu gąbki, żeby trochę uspokoić bass-reflex. A jednak...po 3-4 godzinach grania bas się uspokoił, a wysokie otworzyły. Nie bardzo mogę się oderwać :) Z początku aż zapytałem AI, czy używany sprzęt, który poleżał trochę w pudle, może potrzebować re-break-in. Okazuje się, że...tak! Niniejszym zaświadczam, że to prawda! Grają ciepło, bardzo melodyjnie, można dłuuugo słuchać. Mam kilka utworów do testowania sceny i wszystko się odnalazło po bokach i na górze, tam gdzie powinno być. Za wcześnie jeszcze na euforię, ale...wydaje się, że warto było, niezależnie od wspomnianej "unikalności" produktu, która dla jednych może stanowić dodatkowy bonus (jak dla mnie), a innych kompletnie nie obchodzić. Podobnie wygląd - Haydny przy RA Labs wyglądają jak Bentley przy Polonezie. Takie małe wiedeńskie czekoladki w piano black. No, chłopcy i dziewczynki z Vienna Acoustics przyłożyli się na swoją 30 rocznicę :clap:

PS. 2. Z ciekawostek - woofer jest...półprzezroczysty :o
Ostatnio zmieniony 04 maja 2025, 21:10 przez Quarter, łącznie zmieniany 3 razy.
Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki, Arcam FMJ CD23, Scott 480A, Vienna Acoustics Haydn 30th Jubilee, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
Awatar użytkownika
konrads0
Gramofon: Technics SL 1200Mk2

Post autor: konrads0 »

Wojtek pisze:
02 maja 2025, 19:15
lata
58-61 model był produkowany, ale tego nie otwierałem...
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Najlepsze w tej firmie (jeszcze kilka lat temu) było i może nadal jest że cały czas mają głośniki do serwisu swoich kolumn.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Post autor: pavlos »

Też mam Wiedeńczyki, pierwszą wersję Beethovenów. Tajemnicze i przeźroczyste membrany średnio- i niskotonowców to patent firmowy. Wokale wychodzą bardzo przekonujące. Produkowane na specjalne zamówienie ScanSpeaki wysokotonowe brzmią cudownie jedwabiście, żadana krew z uszu.
Uwaga, kolumny te chętnie poddają się upgrade zwrotnic. Szczególnie po wymianie cewek z cienkiego drucika na taśmowe. Mogę z czystym sercem i w pełni bezinteresownie polecić usługę pana Janusza Molędy w Warszawie - trzeba na OLX poszukać hasła "vienna acoustics upgrade" z lokalizacją Warszawa. Sam upgrade'owałem tam zwrotnice w moich Beethovenach, przy okazji minimalnie dociążając najniższe rejestry. Ale największa zmiana - na korzyść - nastąpiła właśnie w średnicy i sopranach. Dźwięk się otworzył, doświetlił i doszczegółowił.

A tak BTW - już chyba pisano tutaj, że właśnie polski Pylon Audio stał się większościowym udziałowcem Vienna Acoustics.
Więc - dobre, bo polskie. :D
Tylko patrzeć jak patent na plastikowe membrany przejdzie do innych linii produktowych...
Awatar użytkownika
piotrjazz

Post autor: piotrjazz »

Quarter pisze:
04 maja 2025, 14:07
Kombinowałem
:clap: :clap: :clap: Gratki, najlepiej kupuję się sercem.
To jednak do odtwarzania muzyki służy, a muzyka to w końcu emocje. ;)
Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Post autor: Ukaniu »

pavlos pisze:
05 maja 2025, 11:28
Tylko patrzeć jak patent na plastikowe membrany przejdzie do innych linii produktowych...
Plastikowe membrany są stosowane od lat. Przeźroczyste materiały rzadziej bo dodatki (często nieprzeźroczyste) stanowią istotną część modyfikacji własności mechanicznych. Polipropylen, Baxtren itd itp.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Post autor: pavlos »

Tak, właśnie mi chodziło o patent na te charakterystyczne dla VA plastiki - przeźroczyste.
W wooferach są zupełnie gładkie i przeźroczyste (nie licząc usztywniającego ożebrowania, jak w pajęczynie), ale w średniotonowcach są lekko chropowate. Z pewnością nie przypadek.
Akurat nie mam na podorędziu zdjęcia moich własnych kolumn (jestem w robocie :cry: ), chodzi mi o ten model, a fotka pochodzi stąd: https://kahlaudio.com/product/vienna-ac ... 4500-msrp/.
DSC06825.jpg
A poza tym, moje kolumny nie są tak zdemolowane jak te na fotce: nie miałem i nie mam kotów, a gdy moje pociechy raczkowały, to kolumny poszły wysoko na regał :lol:
Awatar użytkownika
flytier

Post autor: flytier »

Piterski pisze:
05 maja 2025, 09:40
Najlepsze w tej firmie (jeszcze kilka lat temu) było i może nadal jest że cały czas mają głośniki do serwisu swoich kolumn.

Audio Physic również mają na stanie stare głośniki do swoich kolumn. Co prawda numer seryjny na etykiecie jest inny niż ori, ale wyglądowo i brzmieniowo , to to samo.
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

pavlos pisze:
05 maja 2025, 15:19
[...]
Akurat nie mam na podorędziu zdjęcia moich własnych kolumn (jestem w robocie :cry: ), chodzi mi o ten model, a fotka pochodzi stąd: https://kahlaudio.com/product/vienna-ac ... 4500-msrp/.
DSC06825.jpg
[...]
One są wymagające pod względem doboru wzmacniacza. Słuchałem ich u kolegi i jednak nie z każdym wzmacniaczem zagrają na miarę swoich możliwości.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
Quarter

pavlos pisze:
05 maja 2025, 11:28
Mogę z czystym sercem i w pełni bezinteresownie polecić usługę pana Janusza Molędy w Warszawie - trzeba na OLX poszukać hasła "vienna acoustics upgrade" z lokalizacją Warszawa. Sam upgrade'owałem tam zwrotnice w moich Beethovenach, przy okazji minimalnie dociążając najniższe rejestry. Ale największa zmiana - na korzyść - nastąpiła właśnie w średnicy i sopranach. Dźwięk się otworzył, doświetlił i doszczegółowił.

A tak BTW - już chyba pisano tutaj, że właśnie polski Pylon Audio stał się większościowym udziałowcem Vienna Acoustics.
Więc - dobre, bo polskie. :D
Dzięki za polecenie. Widziałem te oferty (on chyba oferuje upgrade'y do kolumn różnych marek). Na razie posłucham "as is", ale może to dobry pomysł? A o przejęciu pakiety kontrolnego VA przez Pylona gdzieś czytałem - dobra wiadomość, o ile nie popsują marki VA.
piotrjazz pisze:
05 maja 2025, 11:47
:clap: :clap: :clap: Gratki, najlepiej kupuję się sercem.
To jednak do odtwarzania muzyki służy, a muzyka to w końcu emocje. ;)
Dzięki! Jak wiadomo, to nie koniec drogi :) Po pierwsze, potrzebuję cięższych standów, bo mi koty poprzewracają te maleństwa. Po drugie - może lepsze kable głośnikowe. Po trzecie - z trójcy wzmacniacz-CD-kolumny najsłabszym ogniwem jest (niestety, z racji na jego estetykę, którą uwielbiam) Scott. No, i czas na poważnie ożywić winyl. I tak dalej, i tak dalej... :lol: :lol: :lol:
Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki, Arcam FMJ CD23, Scott 480A, Vienna Acoustics Haydn 30th Jubilee, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Quarter pisze:
06 maja 2025, 09:28
najsłabszym
:naughty: :naughty: o no no no! Jest piękny! Dopiero go przyjąles pod dach i już marudzisz :lol: Nieładnie :lol:
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Quarter

Mawis pisze:
06 maja 2025, 09:41
Quarter pisze:
06 maja 2025, 09:28
najsłabszym
:naughty: :naughty: o no no no! Jest piękny! Dopiero go przyjąles pod dach i już marudzisz :lol: Nieładnie :lol:
E tam, jeszcze się z nim nie rostaję :) Na razie standy i kabelki pewnie. Poza tym muszę wymienić pianki w RA Labs, a to też kilka złotych kosztuje. No i igła do EPC-207C. Poza tym, żeby coś odczuć in plus na poziomie wzmacniacza, to muszę co najmniej wrócić na poziom Luxman L-435, a raczej go przeskoczyć. Jak mawiał Ferdek Kiepski, "Panie Boczek, to nie są tanie rzeczy" ;)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Quarter pisze:
04 maja 2025, 14:07
ale...Fenderów Chris Rea jest na świecie 500 sztuk. Tylko. Całość dochodu Chris przeznaczył na wsparcie jakiejś fundacji na rzecz przeciwdziałania molestowaniu dzieci czy coś podobnego.
Standard w modelach sygnowanych, mniej więcej tyle się tego wypuszcza lub mniej czasem. Chris dochodu nie wziął, bo mu się nie należał. To produkt komercyjny, kolekcjonerski. Choć być może kontrakt jakieś drobne tantiemy przewidywał, nie o taką tu jednak kasę idzie. Taki chłyt marketingowy PR. Decyduje o tym centrala Fender US, a nie dedykant sygnatury. Tak czy siak Chris zapewne skasował za zgodę na sygnowanie Strata made in Mexico i to nie mało.
Ale Strat bardzo kolekcjonerski. Ból, że się pozbyłeś. Wiem, bo kiedyś opyliłem klasycznego Strata US Blue Metal Gun z 1989 roku (jak sama nazwa wskazuje :) jest zielony.. metalic, coś jak magpull do M16), a wcale nie byłem zmuszony, ot głupota sytuacyjna.
ODPOWIEDZ