1. Katowice - ul. 3 Maja 19, RECORD STORE, znany też jako Komis Płytowy. Tysiące płyt używanych i trochę nowych. Winyle i CD Na parterze masówka winylowa używek za grosze - rzadko można znaleźć coś wyjątkowego. Na piętrze już większy wybór lepszych, ale już droższych płyt. Można odsłuchać winyla na próbę - jest gramofon Dual ze słuchawkami. Można odsłuchać CDka (na czym to się nie przyglądałem, bo nie korzystałem). Można też kupić jakieś akcesoria (np. kupiłem szczotkę do płyt).
2. Katowice - ul. Mielęckiego, 12 cali. Sklep z płytami nowymi. Tylko płyty z hip-hopem, rapem, R&B.
3. Sosnowiec - ul. Dekerta 2, Antykwariat OMNIBUS. Antykywariat oferuje przede wszystkim książki, ale ma też półkę, a właściwie parapet z winylami.
4. Dąbrowa Górnicza - ul. Górników Redenu 2, Antykwariat Argos. Antykwariat oferuje przede wszystkim książki, ale ma niemały regał z winylami.
5. Sosnowiec - ul. Targowa 5, Komis płytowy BLACK LABEL. Dedykowany płytom używanym. Głównie winyle, jest trochę CD. Szacuję, że jest tam około 1000-2000 płyt winylowych na dziś dzień. Ceny od 5 PLN (masówka) wzwyż. Czynne 10-17 pn-pt. W soboty są na giełdzie elektronicznej w Milowicach.
6. Katowice - ul. Mickiewicza 14, Sklep muzyczny ALL. Sklep muzyczny, który również oferuje skup-sprzedaż używanych płyt winylowych. Jest ich kilkaset - głównie produkcja ze ściany wschodniej, aczkolwiek jest kilka pozycji zachodnich bardzo wartych uwagi.