yahoo.co.jp

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
xyz
Gramofon: Sony PS X-50
Kontakt:

yahoo.co.jp

Post autor: xyz »

na yahoo.co.jp znalazłem nd-45x-sas-b (wg opisu https://www.jico-stylus.com/product/nd-45x-sas-b/) za równowartość ~715PLN i teraz zastanawiam się czy warto ryzykować. pisząc wprost obawiam się scamu. korzystał któryś z was? jakieś doświadczenia którymi można się podzielić?
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Re: yahoo.co.jp

Post autor: Jozi »

xyz pisze:
21 kwie 2025, 23:22
na yahoo.co.jp znalazłem nd-45x-sas-b (wg opisu https://www.jico-stylus.com/product/nd-45x-sas-b/) za równowartość ~715PLN i teraz zastanawiam się czy warto ryzykować. pisząc wprost obawiam się scamu. korzystał któryś z was? jakieś doświadczenia którymi można się podzielić?
Wchodząc w link jest 282 USD czyli szału nie ma, a z Japonii jeszcze cło wchodzi w rachubę.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Jozi pisze:
22 kwie 2025, 07:25
a z Japonii jeszcze cło wchodzi w rachubę.
Raczej vat, cło jeżeli jest to symboliczne. Plus prowizja jakiejś firmy pośredniczącej bo yahoo do Polski nie wysyła.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
xyz
Kontakt:

precyzując pytanie, bo nie o podatki pytam, a czy spodziewać się oryginalnego produktu za tę kwotę, czy jednak "cegłówki"? w końcu to kilkaset złotych mniej od tego co woła jico.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

xyz, ciężko odpowiadać na Twoje pytanie o scam skoro nawet nie podzieliłeś się linkiem do oferty.
Nie wiemy co za oferta, co za sprzedawca, jaką ma historię, jak wyglądają zdjęcia i opis towaru itp. itd. więc o czym mamy rozmawiać?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Wojtek pisze:
23 kwie 2025, 10:16
xyz, ciężko odpowiadać na Twoje pytanie o scam skoro nawet nie podzieliłeś się linkiem do oferty.
Nie wiemy co za oferta, co za sprzedawca, jaką ma historię, jak wyglądają zdjęcia i opis towaru itp. itd. więc o czym mamy rozmawiać?
Wojtek nie bądź nieużytek. Poleruj tą swoją szklaną kulę i pisz.
xyz pisze:
22 kwie 2025, 09:00
precyzując pytanie, bo nie o podatki pytam,
Tylko że jeżeli w Thankkerze tą igłę masz za 282 EUR, to te podatki mają znaczenie, bo jak je dodasz do tych Twoich 715PLN to się zrobi prawie tysiąc i różnica między nową igła z pewnego źródła będzie niewielka.

A jednak w Thankerze out of stock.

Tak czy siak. Nówka z Japoni 1kPLN + te same cła, podatki i przesyłki. Mieć 300 pln i nie mieć 300 PLN to już razem 600 PLN ale ryzyko jak zawsze każdy musi sobie sam skalkulować. Ale jak do nówki to ta różnica też nie jest powalająca.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

xyz pisze:
22 kwie 2025, 09:00
w końcu to kilkaset złotych mniej od tego co woła jico
No jak ?
https://jico.online/product/nd-45x-sas/
Dla siebie mają taniej ;)
https://www.jico-stylus.com/product/nd-45x-sas-b/
A dla Ciebie drożej :(
Najbardziej boję się whisky , bo po niej , nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
xyz
Kontakt:

Wojtek pisze:
23 kwie 2025, 10:16
linkiem
z premedytacją ^^ chciałem poznać ogólne doświadczenia forumowiczów korzystania z yahoo. obstawiam, że można przyjąć podobne założenia jak np z olx, chyba że ściemnianie to jedynie domena "polaczków", a nie prostolinijnych Japończyków ;) ale wówczas też można się takim doświadczeniem podzielić.

niemniej poradziłem sobie w ten sposób, że sprawdziłem lokalny sklep tego jahuwicza i wyszło że w nim też wystawia ten produkt, ergo aukcja legitna:
https://store.shopping.yahoo.co.jp/shim ... 84297.html

poza tym zwróciłem uwagę na to o czym pisze Dario Antonio
Dario Antonio pisze:
23 kwie 2025, 21:48
Dla siebie mają taniej ;)
A dla Ciebie drożej
wychodzi na to, że taktykę różnych cen dla swoich oraz przyjezdnych stosują nie tylko lokalnie ;)

tak czy siak dzięki za wszystkie wskazówki.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

xyz pisze:
24 kwie 2025, 10:03
chciałem poznać ogólne doświadczenia forumowiczów korzystania z yahoo.
Zawsze możesz trafić na dziada albo człowieka który nie do końca wie co sprzedaje ani jak to pakować.

Raz zdarzył mi się oszust który wysłał nie ten towar co powinien być. Na szczęście wyłapane to zostało na poziomie pośrednika, bo waga przesyłki nie zgadzała się z oczekiwaniami. Nie otrzymałem tego co chciałem bo nieuczciwy sprzedawca wystawił towar ponownie. Obstawiam że za tanio poszło, może wiedział że to kupione przez pośrednika (po nazwie użytkownika np.) i pomyślał że jak się skapnę to już będzie za późno :D

Niestety zdarzyło mi się stracić niemało pieniędzy przez złe pakowanie, więc nie mogę twierdzić że jest zawsze pięknie i różowo, a ewentualne reklamacje są jednak mocno utrudnione.

Więc to już jest indywidualna ocena ryzyka :)

Jak pomagam komuś coś sprowadzić czy upolować to siłą rzeczy ryzyko biorę na siebie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ