Elac - STS vs. ESG

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Semko

Elac - STS vs. ESG

Post autor: Semko »

Mam pytanie do kolegów, którzy w czasie swojej winylowej przygody mieli okazję posłuchać obu modeli Elac'a
Która z nich jest bardziej "jasna" z bogatą "górą"?
Chciałbym sobie sprezentować na zajączka jakiegoś Elac'a, bo nie mam żadnego, albo STS-455 albo ESG 793 - 794, ale chciałbym wkładkę z bogatą góra pasma.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Elac - STS vs. ESG

Post autor: Wojtek »

To nie są jasno grające wkładki, ale tak ogólnie mówiąc to ESG będzie miał czystszą górę (z odpowiednią igłą, a nie byle jakim zamiennikiem).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Semko

Dziękuję za szybką odpowiedź-podpowiedź.
A w takim wypadku zadam takie pytanie Jeśli nie te Elac'i to co? W podobnej klasie i budżecie żeby zagrało bogatą górą.
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

Semko pisze:
17 kwie 2025, 15:15
Jeśli nie te Elac'i to co? W podobnej klasie i budżecie żeby zagrało bogatą górą.
:lol: ty nam powiedz a jak brakuje góry czy co tam to gałami kręć albo korektorem jakim jak nie chcesz iśc w sprzęt ;)

przecież przez dwa, no może trzy miesiące obecności na forum to potestowałeś już m.in. (z igłą lub bez) :

at,13,
ortofon om 20,
yamaha mc9,
shure m95,
shure v15/III,
empire 4000/I,
empire 4000/II

to o co teraz pytasz :D żeby kto ci wskazał wkładkę, którą masz a ty wtedy zainwestujesz w igłę do niej czy jak - bo śmiesznie jakoś wygląda twoje pytanie a dlatego, że ile ludzi tyle odpowiedzi i będą prawdziwe :roll:
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Semko

Mam kilka zestawów wkładek z igłami. Bez sas'ów i shibat, bo jeszcze nie dojrzałem do tego aby kupować igły w cenie 2 czy 3 moich wkładek z igłami i proszę to zrozumieć. Do tego trzeba dojrzeć. Mogę kupić zajebistą igłę ale do wkładki która mi fajnie gra, a na tą chwilę jestem że tak powiem poszukiwaczem brzmień. Posiadam Shura M75 z eliptykiem Tonar, Ortofona body Super OM z igłą 20, Excela ES 70 z eliptykiem Analogis, Kenwood V47 z ori igłą sferyk N47. Najjaśniej gra Ortofon, później Kenwood , Shure gra bardzo ciepło i u mnie w górze jest mało detali, a Excel jest gdzieś pomiędzy nimi. Moje pytanie nie wydaje mi się śmieszne, aby zdobywać doświadczenia trzeba słuchać różnych wkładek, różnych igieł. Chciałem sobie jako następną kupić wkładkę Elac, bo wyczytalem dobre opinie nich, ale nie trafiłem na opis jak grają. Wojtek wyjaśnił, więc zapytałem czy w podobnej klasie jest jakaś wkładka o której wiadomo, że ładnie gra górą. Nie chcę wyważać otwartych drzwi, kupować tony wkładek i igieł, żeby się przekonać o czymś o czym doświadczeni koledzy doskonale wiedzą, bo mają ten etap za sobą. Zapewne są wkładki o których powrzechnie wiadomo, że grają jasno z zaakcentowaną górą.
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

Semko pisze:
17 kwie 2025, 19:18
Mam kilka zestawów wkładek z igłami
okeyy - no tak, ale masz te o których pisałeś w swoich postach na forum i wrzucałeś nawet zdjęcia, które ja z grubsza wymieniłem czy nie , bo wygląda , że się dalej nie rozumiemy, no nic.. ;)

a pro po:
Semko pisze:
17 kwie 2025, 19:18
Najjaśniej gra Ortofon
gra neutralnie co nie równa się jasno dla przykładu, może kupuj płyty lepiej nagrane (przede wszystkim z epoki) a uwierz dużoo jest takich, no nic trzymam kciuki abyś znalazł swoje jasne brzmienie z bogatą górą i się już nie wpierpapier w twój temat :handgestures-thumbupright:
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Oj to chyba wychodzimy już z ram startowego wątku, skoro odstawiamy Elaci na bok.
pawelgrab pisze:
17 kwie 2025, 20:41
gra neutralnie co nie równa się jasno dla przykładu
Super OM gra jaśniej niż zwykła OM.

Jeśli Empire 4000 gra za mało jasno to mam niezłą łamigłówkę :D

Przy czym "ładnie gra górą" jest dla mnie zbyt ogólne bo całe mnóstwo wkładek ma ładną górę pasma (w tym rzeczone Elac), przy czym nie uwydatniają tego pasma ponad resztę.

Więc zakładam że chodzi o tzw. krwawienie uszu, a skoro tak to na pierwszą myśl przychodzi poprzednia generacja trzycyfrowych AT, czyli AT100/120/440/150. Nowsza seria VM5x0/7x0 jest już ponoć bardziej wyważona.
Oprócz tego - Goldringi serii 900 i 1000.
Z vintage opcji - Pickering XV-15/Stanton 681.
Empire 4000 też bym tu dorzucił, ale takowe już masz...

Paweł natomiast uderzył w dobre nuty - niektóre płyty mają zmulone masteringi, przez co żadna wkładka nie wyciągnie z nich detalicznej góry.
Z kolei są też płyty nagrane na ostro (np. MJ Thriller) gdzie góra jest i tak podbita przez co potem łatwo o sybilanty.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Semko

Dziękuję za wskazówki.
W świąteczny czas zrobię sobie odsłuch z wszystkiego co mam.
A rzeczonego Elac'a też rozważę do zakupu.
Myślę że pawelgrab ma rację wpadłem w spiralę chęci posiadania, bez sprawdzenia wszystkiego co już zdążyłem uzbierać...
Dziękuję za skierowanie na drogę opamiętania.
ODPOWIEDZ