Dzień dobry

Pozwól innym poznać Ciebie
ODPOWIEDZ
Krzyś33

Dzień dobry

Post autor: Krzyś33 »

Dzień dobry,

fascynacja zaczęła się już w młodości. Po wielu godzinach przeszukiwania forum jeszcze nie będąc zarejestrowanym użytkownikiem nabyłem technicsa 1500 z ortofonem 2M RED. Zaraz później myjkę analogis, bo stare płyty które miałem w domu rodzinnym były w fatalnym stanie.
Gramofon podłączony póki co do Edifajrów 1700, ale nie mam w w tej chwili możliwości zwiększyć gabarytów mieszkania itd. btw. Korzystam z preampa.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony, czego mi głównie brakuje to wiedzy jak korzystać z discorgs, jak ogólnie rozpoznawać płyty. Kupiłem na wstępie trzy z pobliskiego empiku: Taxi Łony, Ennio Morricone 60 Years of Music i Dire Straits Brothers in Arms.
I o ile z pierwszych dwóch jestem zadowolony, to Dire Straits to kompletna porażka. Płyty porysowane na strarcie, dzwięk jak ze studni... mycie nie pomogło.

Jeśli ktoś ma sugestie, albo inne rady chętnie wysłucham.
Teraz będę polował na płyty z forum.
Awatar użytkownika
Regsoft

Re: Dzień dobry

Post autor: Regsoft »

Cześć :D
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Sie masz ;)
Plyty porysowane zwróć jak nowe kupione w Empiku, nie powinno byc problemu.
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Post autor: pavlos »

Dzień dobry :violin:
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Post autor: mrcnoos »

Czołem!
Awatar użytkownika
MMarek
Gramofon: DP-59L / PS-X50

Post autor: MMarek »

Cześć :)
Awatar użytkownika
Quarter
Gramofon: Thorens TD-125

Post autor: Quarter »

Hej! Jeżeli to 1500C, to miałem go kiedyś przez chwilę (zwróciłem do sklepu bo winda szwankowała i....wróciłem do domu z 1200GR :) ). Fajny sprzęt. Jeśli zmienisz igłę na Blue (albo zmienisz wkładkę - masa informacji na tym forum co warto, a co nie bardzo), będzie wyraźna zmiana na plus, ale Blue jest drogie, więc warto rozważyć inne wkładki i igły do nich.

Jeśli jakieś tytuły są dla Ciebie mega ważne, rozważ inwestycję w wydania MoFi lub Analog Productions. Miałem m.in. Brothers in Arms od MoFi i do jest (bardzo drogi) skok w nadprzestrzeń dźwiękową.

Zajrzyj do sklepów z używanymi płytami i na giełdy płytowe. Wiele starszych płyt wydanych w latach 80 czy 90 zabrzmi lepiej niż ich aktualne reedycje.

Witaj na najlepszym forum dla pasjonatów słuchania muzyki :clap:
Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki (od Zbyszek1982), Arcam FMJ CD23, Grundig 5200 (od Kukiz30), Scott 480A, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2
Awatar użytkownika
konrads0
Gramofon: Technics SL 1200Mk2

Post autor: konrads0 »

Cześć ;)
Vasquez

Post autor: Vasquez »

Cześć,
Co do oceny płyt to chwilę zajmuję zdobycie doświadczenia w ocenie płyt wzrokowo ( latarka się przydaje ) bo odsłuchowo to już inna para kaloszy co ucho to inne.Po pierwsze to nie przepłacaj bo sporo płyt da się kupić dość tanio lub czasem za darmo ktoś oddaje. Nie kupuj paczek z niemieckimi szlagierami chyba, że jesteś maniakiem ( tak jak ja ) i będziesz kupował na tzw. "rympał" często w ciemno wszystko jak leci a później się zobaczy.
Na giełdach jest drogo, a i ocena płyt przez sprzedawców jest różna w sklepach też jest drogo chyba, że musisz mieć coś na już to nie ma wyjścia trzeba zapłacić. Nie daj się nabrać na tzw. pierwsze wydania bo jak się okazuje większość giełdowych sprzedawców ma "first-pressy" i wciskają ciemnotę a wiedzę mają średnią jeśli chodzi o płyty. Jako przykład zdjęcie 1/4 płyt jakie tej wiosny wpadły mi za darmo. Nie jest to norma, ale czasem się zdarza pojechałem w ciemno nie widząc płyt i nie oglądałem na miejscu.
Załączniki
2za.jpeg
Awatar użytkownika
PASJA-AUDIO

Post autor: PASJA-AUDIO »

Witam kolegę.
Pioneer pl 70 + Hana Sh, Kenwood dp 59l,,,Aurorasound Vida,klon audio note od misse,Sansui mr ,Sansui b 2103 , trioda 300 b ,Leak 20, Electro Voice Sentry 3,Goodmans Axiom 80J)BL l 112,4412,tl 260,Martin Logan sl3,Diatone ds 200,, Pioneer cs 99
ODPOWIEDZ