sony ps x 75

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Sony
ODPOWIEDZ
franekbeton

sony ps x 75

Post autor: franekbeton »

chciałbym zapytać, czy ktoś spotkał się z problemem dotyczącym działania sony ps x 75 biotracer- gramofon po włączeniu przycisku "motor" włącza się, działają funkcje przesuwania ramienia oraz jego opuszczania, ale użycie funkcji automatycznego startu (przycisk "start") powoduje, że ramię przesuwa się na sam koniec płyty, a raczej na środek talerza i wraca. Nie odnajduje płyty, nie opuszcza się, tak samo nie można go w trakcie tego ruchu zatrzymać i opuścić- tak, jakby nie "widziało" płyty... ale gramofon gra po ustawieniu "ręcznym", w sposób, jaki opisałem, zresztą bardzo fajnie. Cena nie jest super okazyjna, ale chyba jak na dzisiejsze czasy nie taka zła, przede wszystkim ten model praktycznie nie występuje w odsprzedaży poza USA i Japonią, gdzie króluje z opisem "uszkodzony" w tytule, a potem że jest OK< ale coś mi się nie chce wierzyć, że cena 350-400 USD za ten model w pełni sprawny jest realna. Ten egzemplarz jest wyprodukowany na rynek europejski., Ktoś pomoże w tej kwestii?
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Re: sony ps x 75

Post autor: domibobi »

Rozumiem, że używałeś płyty winylowej, która nie przepuszcza światła (np. czarna) i Twój problem nie jest po prostu poprawnym działaniem świetlnego systemu ochrony igły?
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
franekbeton

Post autor: franekbeton »

tak, używałem kilku czarnych winyli, zarówno lp jak mi maxi, po wciśnięciu "start" ramię przesuwa się na środek talerza...
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Post autor: domibobi »

To chyba wygląda na konieczność serwisowania automatyki. Na szczęście na forum jest specjalista viewtopic.php?f=43&t=19965
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
Zaurid
Gramofon: Victor QL A95

Post autor: Zaurid »

franekbeton pisze:
08 kwie 2025, 08:40
chciałbym zapytać, czy ktoś spotkał się z problemem dotyczącym działania sony ps x 75 biotracer- gramofon po włączeniu przycisku "motor" włącza się, działają funkcje przesuwania ramienia oraz jego opuszczania, ale użycie funkcji automatycznego startu (przycisk "start") powoduje, że ramię przesuwa się na sam koniec płyty, a raczej na środek talerza i wraca. Nie odnajduje płyty, nie opuszcza się, tak samo nie można go w trakcie tego ruchu zatrzymać i opuścić- tak, jakby nie "widziało" płyty... ale gramofon gra po ustawieniu "ręcznym", w sposób, jaki opisałem, zresztą bardzo fajnie. Cena nie jest super okazyjna, ale chyba jak na dzisiejsze czasy nie taka zła, przede wszystkim ten model praktycznie nie występuje w odsprzedaży poza USA i Japonią, gdzie króluje z opisem "uszkodzony" w tytule, a potem że jest OK< ale coś mi się nie chce wierzyć, że cena 350-400 USD za ten model w pełni sprawny jest realna. Ten egzemplarz jest wyprodukowany na rynek europejski., Ktoś pomoże w tej kwestii?
Miałem ten problem. Niestety potrzebny będzie mały serwis ramienia a mianowicie regulacja oscolskopem.
Tu masz filmik https://m.youtube.com/watch?v=SYr8sKnQW ... 4JAYcqIYzv

A na pewno nie zaszkodzi czyszczenie sensorów i nasmarowanie olejem silikonowym w sprayu zastanego ramienia i windy.
https://m.youtube.com/watch?v=nz3885bto ... 4JAYcqIYzv
Jak nie masz do tego ręki to lepiej komuś to zleć.
Pozdrawiam :violin:
Victor QL-A95>iFi Audio iPhono 3->AT-33PTG II->JVC Victor MC100IIEB, SHURE V15 type lll, SHURE V15 type IV, Victor X1 II,JVC Z1EB....
ODPOWIEDZ