Wartość antiskating i siła nacisku igły. Siła nacisku igły oraz wartość na przeciwwadze.

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
syko
Gramofon: Dual 510

Re: Wartość antiskating i siła nacisku igły. Siła nacisku igły oraz wartość na przeciwwadze.

Post autor: syko »

winylowy_luke pisze:
09 lut 2025, 15:31
CD4 czyli szlify ostre tj. Hiper eliptyk, shibata, microline itp.
Dziękuję za korektę. Nie byłem do końca pewny co do CD4.

Doczytałem. :)
Skala CD4 oczywiście przeznaczona jest do ostrzejszych szlifów jak wspomniał Kolega winylowy_luke, niemniej igły że szlifem shibata były wykorzystywane właśnie do systemu kwadrofonicznego CD4 i podejrzewam że skala ta w Dualach z lat siedemdziesiątych została tak nazwana aby zaznaczyć marketingowo, że gramofony te są przystosowane do kwadrofonii.
Czy dobrze rozumuję?
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
Mirkok

Re: Wartość antiskating i siła nacisku igły. Siła nacisku igły oraz wartość na przeciwwadze.

Post autor: Mirkok »

Witam. Przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi . Ośmielę się zapytać w jaki sposób zmniejszyć nacisk igły ?Rzecz dotyczy gramofonu Telefunken T21. Obecnie nacisk ten wynosi 4,2 grama. Od spodu posiada kilka otworów serwisowych bodajże. Oznakowane jako: SW , LIN i RET - jak na foto
Załączniki
IMG_20250408_181758.jpg
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

W tym gramofonie nie ma regulacji nacisku igły.
Otwory serwisowe dotyczą bardziej pracy automatyki ramienia czy prędkości obrotowej.

Teoretycznie możesz ją zmniejszyć obciążając w jakiś sposób przeciwwagę, ale nie polecam takich eksperymentów.

Radzę zmienić gramofon.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Mirkok

Post autor: Mirkok »

Ok. Dzięki za info. Mam jeszcze Garrarda , tak więc chyba przy nim pozostanę. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Nie wiem jaki to Garrard ale 99% ramion będzie lepszych od tego w T21, to coś przegrało by pewnie z polskim Emmanuelem (choć tam jest wkładka piezzo)więc na dwoje babka wróżyła.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
ODPOWIEDZ