Kondycjoner sieciowy/filtr sieciowy

Wszystko razem
Awatar użytkownika
piotrjazz

Re: Kondycjoner sieciowy/filtr sieciowy

Post autor: piotrjazz »

Myszor pisze:
24 sty 2021, 18:55
Jednak kondycjoner to już zupełnie inna para kaloszy i drogi szpas.
Ale jeżeli potraktować kondycjoner jak kolejny klocek w zestawie audio, jak wzmacniacz czy źródło, to wtedy może mieć sens.
Myślę, że ciągle traktujemy takie urządzenia jako akcesoria typu kable, a na kable większość z nas nie zwracała uwagi.
Swoją drogą ludzie wydają kupę kasy na swój sprzęt, łączą poszczególne klocki i do sieci czymkolwiek.
Ja od dawna używam taniej listwy, ale przy obecnych zakłóceniach w sieci już nie pomaga.
Dlatego też zainteresowałem się kondycjonerem. Można przecież znaleźć starszy model z drugiej ręki. Swoją drogą zacząć chyba trzeba od jakiś sensownych sieciówek z porządnymi wtyczkami
i dobrze ekranowanymi.

Ja mam konkretnie pytanie , czy ktoś miał doświadczenia z kondycjonerami Isotek Evo3?
Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

piotrjazz pisze:
07 kwie 2025, 13:31
Ale jeżeli potraktować kondycjoner jak kolejny klocek w zestawie audio, jak wzmacniacz czy źródło, to wtedy może mieć sens.
Nie przesadzał bym z tym mówieniem o sensie :) DC bloker pełni konkretną funkcję, zauważalną fizycznie. Różne filtry też potrafią odsiać co nieco z sieci. Natomiast te wszystkie kondycjonery i sznury zasilające po 1k pln obiektywnie wpływają jedynie na psychikę posiadacza. Zauważ również proszę, że klocki audio powyżej pewnej klasy i przedziału cenowego, mają całkiem solidne bloki zasilania.
Wskazana przez Ciebie firma ma bardzo ciekawe opisy i jeszcze ciekawsze komentarze do urządzeń, ciekawe ile z nich powstało na trzeźwo? Ale to potwierdza tylko teorię że w internecie można wszystko napisać, a jeśli coś jest odpowiednio drogie, to znajdzie się kupiec :)

Odpowiedz sobie przede wszystkim na pytanie "Czy słyszysz jakieś zakłócenia?" i "Co chcesz osiągnąć".

Może wystarczy solidna napięciowo listwa zasilająca, jak chcesz "na wypasie", załóż pod każde gniazdko niezależny filtr dobrej jakości i pod sprzęt z transformatorami na pokładzie, DC blokery i będzie dobrze.

Zauważ że aby zrównoważyć drobne skoki parametrów prądu, urządzenie musiało by działać na zasadzie stałego UPS, a to są gabaryty, i teraz zerknij sobie na wydajność prądową jaką się chwalą i na gabaryty urządzenia. Normalnie czarna magia w służbie audio :)
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

Piotrze pytanie co to ma kondycjonować , jak się nic tam z fazą nie dzieje to nie ma to sensu, tj dale napisał, wszelkie cuda zastosowanie transformatora 1:1 celem izolacji czy filtra stałej składowej spowoduje "przysiad" w dźwięku, jeżeli ma być "goła" listwa to uczciwa będzie od Viborga plus ekranowane sieciówki i to ci wystarczy. Chyba że masz po sąsiedzku miłośnika fotowoltaiki to już gorsza sprawa ale to raczej przy lampie i nieco inna para kaloszy ;)
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
piotrjazz

dale pisze:
07 kwie 2025, 14:18

Wskazana przez Ciebie firma ma bardzo ciekawe opisy i jeszcze ciekawsze komentarze do urządzeń, ciekawe ile z nich powstało na trzeźwo? Ale to potwierdza tylko teorię że w internecie można wszystko napisać, a jeśli coś jest odpowiednio drogie, to znajdzie się kupiec :)
To po prostu dość popularny w UK kondycjoner a co za tym idzie pojawia się często na rynku wtórnym.
A co może poprawić, tu właśnie chciałem się dowiedzieć od kogoś kto używał ;)

dale pisze:
07 kwie 2025, 14:18
Odpowiedz sobie przede wszystkim na pytanie "Czy słyszysz jakieś zakłócenia?" i "Co chcesz osiągnąć".

Może wystarczy solidna napięciowo listwa zasilająca, jak chcesz "na wypasie", załóż pod każde gniazdko niezależny filtr dobrej jakości i pod sprzęt z transformatorami na pokładzie, DC blokery i będzie dobrze.
Ja osobiście chciałbym best zakłóceń. ;)
Wolałbym żeby porządniejsza listwa pomogła
i ewentualnie dobrze wyekranowane kable.
Nie mam ochoty zupelnie na wydawanie pieniędzy na urządzenia, które nie przynoszą slyszalnej poprawy.
blispx pisze:
07 kwie 2025, 14:43
Chyba że masz po sąsiedzku miłośnika fotowoltaiki to już gorsza sprawa ale to raczej przy lampie i nieco inna para kaloszy ;)
No u mnie na ulicy w co drugim domu, ale nie wiem czy to akurat jest powód. Ja akurat mieszkam w bloku z lat 70-tych i stara instalacja to chyba jednak główna przyczyna. :think:
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

jeżeli masz skoki napięcia to wzmacniacz tranzystorowy powinien sobie z tym poradzić, gorzej z lampowcami bo tam trafo jest dopasowane do napięcia jakie dają lampy - to tyle względem fotowoltaiki , musisz pierw wybadać co się dzieje jeżeli to jakiś szum pochodzących od powiedzmy wszelkich przetwornic to istnieje możliwość że filtrowanie tego ma sens na transformatorze separującym co do stałej składowej jak trafa nie brumią to nie ma sensu używać dc blokera, uniwersalne kondycjonery nie istnieją
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

piotrjazz pisze:
07 kwie 2025, 17:45
No u mnie na ulicy w co drugim domu, ale nie wiem czy to akurat jest powód. Ja akurat mieszkam w bloku z lat 70-tych i stara instalacja to chyba jednak główna przyczyna. :think:
Przede wszystkim, sprawdź czy masz dobrze zrobione uziemienie instalacji, potem oceń w jakim stopniu masz zakłócenia wprowadzane, to znaczy czy coś warczy, brumi, szumi i w jakim stopniu, potem spróbuj określić jakie urządzenie wpływa w największym stopniu na to.
A dopiero potem trzeba się zastanowić co jest przyczyną i jak to wyeliminować.
No chyba że ma być to uniwersalny kondycjoner do poprawy nastroju właściciela, wtedy kup ten, który Tobie najbardziej się podoba. Na pewno nie zaszkodzi, pod warunkiem że nie podłączysz go do toru...

ps. swego czasu spotkałem się z sytuacją gdzie zwykła zamiana kabli we wtyczce usunęła przydźwięk z toru.
Awatar użytkownika
piotrjazz

blispx pisze:
07 kwie 2025, 19:01
jeżeli masz skoki napięcia to wzmacniacz tranzystorowy powinien sobie z tym poradzić
Dzięki, ok mam tranzystor czyli powinno być dobrze.
dale pisze:
07 kwie 2025, 20:05
Przede wszystkim, sprawdź czy masz dobrze zrobione uziemienie instalacji, potem oceń w jakim stopniu masz zakłócenia wprowadzane, to znaczy czy coś warczy, brumi, szumi i w jakim stopniu, potem spróbuj określić jakie urządzenie wpływa w największym stopniu na to.
A dopiero potem trzeba się zastanowić co jest przyczyną i jak to wyeliminować.
To nie jest brumienie ani przydźwięki ale czasami jakieś cyknięcie w głośniku, gdy sąsiedzi coś włączają. Skoro listwa nie pomaga myślałem, że może jakiś kondycjoner pomoże, albo lepsza listwa.
Nie wiem, zupełnie nie znam się na elektryce więc ciężko mi dyskutować, ale dzięki za radę.
dale pisze:
07 kwie 2025, 20:05
No chyba że ma być to uniwersalny kondycjoner do poprawy nastroju właściciela, wtedy kup ten, który Tobie najbardziej się podoba.
Zadałem pytanie o kondycjoner z nadzieją, że ktoś kto takowy używał, napiszę czy takie urządzenie coś poprawia.
Po prostu jest lepiej albo nic to nie daje.

Jeśliby chodziloby mi o poprawę nastroju, to chyba raczej pytałbym w zakładce "Używki". ;)
ODPOWIEDZ