Wkładka Denon 103R vs Hana EL

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
fal

Wkładka Denon 103R vs Hana EL

Post autor: fal »

Witam,
Myślałem , że winyl nigdy nie zawładnie mną ,a stało się jednak inaczej i dzisiaj mam ogromną chęć dalej się rozwijać patrz ulepszać analog. Na chwilę obecną nic w moim torze się nie zmieniło czyli nadal AT LP120x z wkładką AT 540ML i przedwzmacniaczem zrobionym przez kolegę z forum. Dzisiaj naprawdę mogę słuchać drapaka czego przez ponad 5 lat nie robiłem mimo tego , że stał na półce ( nie dało się , streaming tak strasznie go zamiatał , że słuchanie czarnego krążka było torturami ).
Mam nieodparte wrażenie , że moja wiedza jest coraz większa, ale są aspekty których totalnie nie rozumiem chociażby rezonanse ( wkładka i ramię ) dzisiaj stoję przed zakupem wkładki MC ale zupełnie nie wiem jak ją dopasować do mojego gramofonu. Są dwa modele nad którymi się zastanawiam, są to Denon i Hana wagowo bardziej pasuje Hana, ale całe te rezonanse to już magia której nie rozumiem. Dlatego liczę , że ktoś z Was się pochyli i mi powie która bardziej pasuje do niego. Uprzedzając pytania wiem , jaki mam gramofon, ale na chwilę obecną tak musi zostać nowy drapak będzie, ale jeszcze nie dzisiaj. Natomiast jeśli ktoś chce zadać pytanie czemu MC odpowiadam chcę dotknąć , spróbować , nabrać jakiegoś doświadczenia.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Wkładka Denon 103R vs Hana EL

Post autor: Wojtek »

Możesz też kupić używaną MC "na spróbowanie".
Ale jeśli ma być nowa to powiem że Hana EL jest nieco bardziej wszechstronna i rzeczywiście bardziej pasuje do ramienia AT.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
fal

Wojtek pisze:
24 mar 2025, 09:46
Możesz też kupić używaną MC "na spróbowanie".
Ale jeśli ma być nowa to powiem że Hana EL jest nieco bardziej wszechstronna i rzeczywiście bardziej pasuje do ramienia AT.
Dziękuję za odpowiedź w takim razie skupię się na Hana.
Awatar użytkownika
Paweł W
Gramofon: SONY PS-X6

Post autor: Paweł W »

Hana EL, tak jak napisał Wojtek to dobry wybór. Dosyć długo na niej grałem. Fajna szczególnie jako pierwsza MC. Teraz jest w rezerwie bo wróciłem do MM z epoki :D
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

Paweł W pisze:
25 mar 2025, 06:40
Hana EL, tak jak napisał Wojtek to dobry wybór. Dosyć długo na niej grałem. Fajna szczególnie jako pierwsza MC. Teraz jest w rezerwie bo wróciłem do MM z epoki :D
Mnie czasem chodzi po głowie spróbowanie MC ale jak wróciłeś do starych MM z epoki to daje wiele do myślenia, że to jest chyba ślepy zaułek :D :D .
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
Paweł W
Gramofon: SONY PS-X6

Post autor: Paweł W »

Jozi pisze:
26 mar 2025, 06:46
Paweł W pisze:
Mnie czasem chodzi po głowie spróbowanie MC ale jak wróciłeś do starych MM z epoki to daje wiele do myślenia, że to jest chyba ślepy zaułek :D :D .
To zależy czego się szuka. Lubię próbować, a dżwięk starych MM użeka. Widzę, że grasz na Shure. Ja ostatnio liznąłem Shure IV z bardzo dobrą igłą Jico. Jak się podliczyłem w PLN to nówkę MC można by wybrać :lol:
Awatar użytkownika
Jozi

Paweł W pisze:
26 mar 2025, 08:50
Jozi pisze:
26 mar 2025, 06:46
Paweł W pisze:
To zależy czego się szuka. Lubię próbować, a dżwięk starych MM użeka. Widzę, że grasz na Shure. Ja ostatnio liznąłem Shure IV z bardzo dobrą igłą Jico. Jak się podliczyłem w PLN to nówkę MC można by wybrać :lol:
NO tak, jak sobie przypomnę wkładka shure coś z 500zł+drewienko na oprawę 200zł, igła jico sas 1300, to jest nowa Hana :lol: :lol: .
Dlatego teraz hamuję lekko, jak myślę o MC :lol: :lol: :lol: .
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Często tak jest, że ktoś zaczyna od jakiejś MM-ki (starej lub nowej), potem przeskakuje na jakąś lepszą nową MM, chce "więcej", sięga po jakąś tanią nową MC (czy w ogóle zmienia gramofon na wyższą półkę) i już nie myśli o MM czy MI, bo myśli sobie że to byłby krok wstecz.

A to błąd :)

Jak już ktoś to odkryje to nic tylko korzystać.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Jozi

Wojtek pisze:
26 mar 2025, 11:30
Często tak jest, że ktoś zaczyna od jakiejś MM-ki (starej lub nowej), potem przeskakuje na jakąś lepszą nową MM, chce "więcej", sięga po jakąś tanią nową MC (czy w ogóle zmienia gramofon na wyższą półkę) i już nie myśli o MM czy MI, bo myśli sobie że to byłby krok wstecz.

A to błąd :)

Jak już ktoś to odkryje to nic tylko korzystać.
Czyli jednym słowem nisko półkowa nowa MC nie jest w stanie przebić dobrej MM.
No to wyciągam wiatrówkę ładuję śrutem zwanym wkładką shure z sas,em czy sony XL 45 i strzelam do denonków czy hanek MC i króliczek jest upolowany bez ścigania ;) ;) ;) .
Awatar użytkownika
Krzysztof_M

Post autor: Krzysztof_M »

Z Denona 103 przesiadłem się na VM540ML i to był solidny krok do przodu.
Sferyczny rysik w 103 jest bardzo kapryśny, są płyty gdzie błyszczy - ale to mniejszość.
Starsze używane płyty w większości smażyły i syczały na wysokich, nowych też nie lubił.
Może jestem przewrażliwiony na punkcie tego przesteru na wysokich, są znajomi, którzy to ignorują.

Za to te same płyty na VM540ML to jest inny wymiar przyjemności słuchania.
Jeśli wrócę do MC to tylko takiej z lepszym szlifem, na MC ze sferycznym szlifem namówić się nie dam już :)
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
fal

Dzisiaj zameldowała się Hana EL wieczorem zabawa. Jedyne co mnie martwi to Headshell pożyczyłem z salonu Ortofon LH 6000 i obawiam się , że może być za ciężki do mojego drapaka. Wieczorem się przekonam :)
ahaja

Post autor: ahaja »

Wkładka raczej z tych podatnych (20*6 10-6 cm/dyne dla 10Hz) więc i headshell powinien być lżejszy - tak +-10g.
Audio Technica robi dużo fajnych i niedrogich headshelli - dużo ma w swojej ofercie np Thakker.
Tylko nie kupuj takiego bez fasolek do montowania.
fal

ahaja pisze:
02 kwie 2025, 14:51
Wkładka raczej z tych podatnych (20*6 10-6 cm/dyne dla 10Hz) więc i headshell powinien być lżejszy - tak +-10g.
Audio Technica robi dużo fajnych i niedrogich headshelli - dużo ma w swojej ofercie np Thakker.
Tylko nie kupuj takiego bez fasolek do montowania.
Ortofon LH 6000 jest zdecydowanie za ciężki do tego drapaka więc odpuściłem. Podłączyłem do tego który jest w drapaku.

Mam do Ciebie pytanie jakie byś ustawił parametry na przedwzmacniaczu do Hana EL pojemność , impedencja , wzmocnienie ?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

fal pisze:
02 kwie 2025, 20:04
pojemność , impedencja , wzmocnienie ?
Nikt nie wie co masz i jakie możliwości ustawień.

Pojemność jest bez znaczenia dla MC LO. Gain wedle uznania.
Jedynie impedancja zależy bardziej od samej wkładki, a konkretnie impedancji wewnętrznej.
Konstruktorzy proponują ustawić po stronie preampa co najmniej 400 ohm.
Wewnętrzna impedancja to 30 ohm i zwykle ustawia się co najmniej 10x ta wartość
Wsparcie finansowe forum
fal

Wojtek pisze:
02 kwie 2025, 20:38
fal pisze:
02 kwie 2025, 20:04
pojemność , impedencja , wzmocnienie ?
Nikt nie wie co masz i jakie możliwości ustawień.

Pojemność jest bez znaczenia dla MC LO. Gain wedle uznania.
Jedynie impedancja zależy bardziej od samej wkładki, a konkretnie impedancji wewnętrznej.
Konstruktorzy proponują ustawić po stronie preampa co najmniej 400 ohm.
Wewnętrzna impedancja to 30 ohm i zwykle ustawia się co najmniej 10x ta wartość
Takie mam możliwości nastawień:

Pojemność ( 680 , 1000 , 1680 )
Wzmocnienie ( 59,2dB , 63,3dB )
Impedencja ( 25 - 985 ) ogólnie 34 możliwości

Dziękuję za informację , jeśli dobrze Ciebie zrozumiałem zaczynam od 300 i idę w górę
ODPOWIEDZ