Czyszczenie i konserwacja igły

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
mirhon

Re: Czyszczenie i konserwacja igły

Post autor: mirhon »

Wojtek pisze:
14 lut 2025, 22:04
dobrego płynu
możesz jakis polecić ... mój wyparował... z niedokręconego pojemnika a i jeszcze czytałem gdzieś na jakimś forum ze ponoć czyszczenie szczoteczką carbo nie jest do końca efektywne bo nie doczyszcza powierzchni igły od frontu, co rzeczywiście chyba moze być prawdą bo przecież czyścimy od tyłu igły do przodu .. (?) no chyba ze można jakoś inaczej...
mirhon

https://www.winyle.pl/szczotki-do-igly/ ... 00346.html

a to pewnie jakieś audiovoodoo ... tzn. ten stylus treatment?

"wprost niezwykły środek pozwalający na dziesięciokrotne wydłużenie "życia" igły gramofonowe" ...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

mirhon pisze:
15 lut 2025, 16:28
możesz jakis polecić
AT-607a
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
mirhon

na opakowaniu pisze "fluid and brush", tam jest osobna szczoteczka czy to ten pedzelek na robić za szczoteczkę ? I jeśli tak to jak czyścić samym pędzelkiem ? I jak czyścić potem ten pędzelek ... ?
W moim zestawie był płyn z pędzelkiem w zakrętce i osobno carbon szczoteczka. Maziałem igłę pędzelkiem z płynem a potem szczoteczką, dobrze ?
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

A ja dalej dręczę wibratory. Tym razem w wykonywaniu AT. Zdjęcie to na razie ustawka. Całość jest za lekka i na metalowym talerzu pływa. Muszę jakaś mikro gumą albo silikonem podkleić.
Załączniki
Screenshot_2025-03-03-13-38-12-56_99c04817c0de5652397fc8b56c3b3817.jpg
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Bartek86

Post autor: Bartek86 »

Od dłuższego czasu chodzą mi po głowie te urządzenia na ultradźwięki. Powstrzymywałem się ze względów bezpieczeństwa. Poza tym poza tym ustrojstwem od Humminguru i Flux Sonic nie kojarzyłem innych tego typu czyścików, a dzięki Backowi się dowiedziałem że jest i Denon i AT. Humminguru podaje wkładki, które będą „kompatybilne” i można bezpiecznie czyścić. No i nie było tam mojego Ortofona, więc temat jakby się zamykał. No ale ostatnio widziałem w sklepie u Padjasa takie szczoteczki i znowu pomyślałem żeby spróbować.
Ogólnie jeśli chodzi o temat czyszczenia to najdłużej używałem Lyra SPT, potem dłuższy czas nie mogłem jej nigdzie znaleźć i na jej miejsce wskoczył Last Stylus Treatment, którego od około roku używam do tej pory.
Ale wezmę na warsztat jakiś wibrator i potestuję. Sama idea do mnie przemawia. A postów u nas w ich temacie praktycznie nie ma. Wiem tylko że Wojtek jest na nie :)
Wzmacniacz: NAD model 200, Gramofon: Kenwood KD 990, Wkładka: AT33PTG/II, Pre: ANK od Misse, SUT: Uesugi U-Bros-5, CD: Denon DCD 1600NE, Yamaha CDX 1060, Kolumny: Harbeth Monitor HL mk3
Awatar użytkownika
Bacek

Denenona prawdopodobnie będę się pozbywał bo przy moim gramofonie jest niepraktyczny/nie mam podejścia gdzie łatwo mogę na niego opuścić igłę.
Awatar użytkownika
Kill3r
Gramofon: Dual 604

Post autor: Kill3r »

Przeczytałam cały wątek i nie odnalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Czy do wyczyszczenia igły na mokro można użyć samego alkoholu IPA albo mikstury "forumowej" ?
"The only source of knowledge is experience."

[Dual 604 + Shure M91 | Onkyo C-7030]
[Marantz PM8006 | FiiO K7 | Pylon Diamond 28]
[Sennheiser HD660S2 | Sennheiser Momentum M2 | Bose QuietComfort 35 | + FiiO Q11]
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Bartek86 pisze:
22 mar 2025, 13:30
Humminguru podaje wkładki, które będą „kompatybilne” i można bezpiecznie czyścić.
Dodajmy "w naszym mniemaniu, ale również nie dajemy żadnej gwarancji że się coś nie uszkodzi".
Bartek86 pisze:
22 mar 2025, 13:30
Ale wezmę na warsztat jakiś wibrator i potestuję.
Zastanówmy się jak miałby wyglądać taki test.

Masz dwie jednakowe nowe igły i jedną czyścisz tylko tradycyjnie, a drugą wibratorem - po czasie oceniasz która krócej pożyła? :)

Bo tak na pałę to ultradźwiękowa szczotka na pierwszy rzut oka nic nie zrobi.
Podobnie jak żelek czy inna galareta, które jak teraz wiemy - nie tylko "zgarniają" syf, ale też osadzają syf na igle, w wyniku czego ich popularność osłabła. Oczywiście po dłuższym czasie użytkowania.

Moje zdanie - do igieł które nam nie szkoda - spoko, szybko, fajnie, miło. Pobzyczane i jechane.
Do droższych rzeczy - bez sensu, bo niepotrzebne ryzyko.

Gdyby jeszcze istniały jakiekolwiek badania że to jest "ten lepszy" rodzaj czyszczenia igieł :(
Gdyby jeszcze jakakolwiek instrukcja obsługi wkładki gramofonowej polecała właśnie taki produkt :(
Itp. itd.

Kiedyś sam się jarałem tematem i chciałem mieć wszystkie (jak pokemony), bo przemawiało to do mnie.
Potem się zdoktoryzowałem i stwierdziłem że to mimo wszystko bardziej zabawki jednak.
Kill3r pisze:
22 mar 2025, 18:53
Czy do wyczyszczenia igły na mokro można użyć samego alkoholu IPA albo mikstury "forumowej" ?
Samo IPA to nie, ale mikstury forumowej od biedy można używać w takim celu.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Kill3r
Gramofon: Dual 604

Post autor: Kill3r »

Wojtek pisze:
22 mar 2025, 19:16
Samo IPA to nie, ale mikstury forumowej od biedy można używać w takim celu.
Zamówiłem polecane przez Ciebie i nie tylko AT do igieł. Lepiej nie kombinować bo ceny igieł są naprawdę wysokie :).
"The only source of knowledge is experience."

[Dual 604 + Shure M91 | Onkyo C-7030]
[Marantz PM8006 | FiiO K7 | Pylon Diamond 28]
[Sennheiser HD660S2 | Sennheiser Momentum M2 | Bose QuietComfort 35 | + FiiO Q11]
Linu666

Post autor: Linu666 »

Wojtek pisze:
14 lut 2025, 22:04
Fajne, ale nadal - jestem na nie dla czyszczenia igły ultradźwiękami.
Z jednymi igłami będzie OK, z innymi (Ortofon, Goldring) już nie.
Niepotrzebny ryzyk-fizyk.

Od klasycznego pędzelka i dobrego płynu jeszcze żadna igła nie umarła.
Czy Goldring i otofon wrażliwy na drgania? A ten maziaj AT bezpieczny dla igieł? Nie wiem gdzie ale straszny hejt był na wszelkie preparaty gotowe ze szczoteczką oraz alkohol że rozpuszcza mocownie igieł i najlepiej czyścić na sucho albo IPA ale delikatnie co już jest sprzeczne z tym co wczesniej pisali. Jak żyć? Co kupić żeby nie spierd....ć tematu? ;)
Nie ciesz się gdy niosą na rękach... mogą iść na cmentarz...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Linu666 pisze:
23 mar 2025, 20:29
Nie wiem gdzie ale straszny hejt był
Jesteś pewien że był i na co skierowany?
Najtańszy "stylus cleaner" to praktycznie czysta IPA i charakterystyczny czarny "wycior" niczym coś kosmetycznego do brwi i rzęs :morda:
Tego nie polecam.
Linu666 pisze:
albo IPA ale delikatnie
To działa trochę w kontrze bo gotowe płyny na bazie alkoholu nie, ale czysta IPA tak? :think:

Teoretycznie można i samą demineralką przemywać igłę, choć będzie to wysychało dłużej i nie zbierze tyle brudu.
Trochę jakby myć płytę samą demineralką i liczyć na podobny efekt co z miksturą forumową.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bartek86

Post autor: Bartek86 »

Dzięki Wojtek! Tak szczerze to pisząc o teście myślałem po prostu o wypróbowaniu, nawet mi do głowy nie przyszło robić coś porównawczego, bo nie miałbym nawet jak tego rzetelnie porównać.
Ale nie ma to tamto - wygląda że odrobiłeś pracę domową za mnie, więc po prostu skorzystam z Twojej wiedzy i przy okazji zaoszczędzę trochę grosza. Zostaje szczotka i płyn, czy to Lyra czy ten Stylus Treatment. Nie mam powodu by na nie narzekać :)
Wzmacniacz: NAD model 200, Gramofon: Kenwood KD 990, Wkładka: AT33PTG/II, Pre: ANK od Misse, SUT: Uesugi U-Bros-5, CD: Denon DCD 1600NE, Yamaha CDX 1060, Kolumny: Harbeth Monitor HL mk3
Linu666

Post autor: Linu666 »

Wojtek pisze:
24 mar 2025, 09:43
Linu666 pisze:
Nie wiem gdzie ale straszny hejt był
Jesteś pewien że był i na co skierowany?
Najtańszy "stylus cleaner" to praktycznie czysta IPA i charakterystyczny czarny "wycior" niczym coś kosmetycznego do brwi i rzęs :morda:
Tego nie polecam.
Linu666 pisze:
albo IPA ale delikatnie
To działa trochę w kontrze bo gotowe płyny na bazie alkoholu nie, ale czysta IPA tak? :think:

Teoretycznie można i samą demineralką przemywać igłę, choć będzie to wysychało dłużej i nie zbierze tyle brudu.
Trochę jakby myć płytę samą demineralką i liczyć na podobny efekt co z miksturą forumową.
posłuchałem bardziej doświadczonego i zakupiłem to czyściwo do igieł ale mam goldringa MC na jednym (ortofony też się znajdą) i nie wiem czy te przypadki można tym śmiało traktować?
Nie ciesz się gdy niosą na rękach... mogą iść na cmentarz...
Awatar użytkownika
Bacek

Zaraz tam śmiało, tak jak się rozmarzają jeże czyli ostrożnie.
ODPOWIEDZ