TP-16 mkIII i Denon DL-103 ?

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

TP-16 mkIII i Denon DL-103 ?

Post autor: pavlos »

No tak, jestem - jak widać - zielony w temacie DL-cokolwiek, to ze mnie łacha drzecie... :(
Spoko. Wraz z wiekiem przetarł mi się lont, już nie wybucham 8-)

No ale ja pójdę po kolei. Czyli najpierw DL-103R (poczytałem). Pre do MC właśnie nabyłem. Tylko kłopot z ramieniem, bo za lekkie - tak wyczytałem, że powinno być masywniejsze. Tak piszą w internetach, sam oczywiście nie sprawdzałem...

To teraz pytanie do speców: czy jest sens próbować z TP-16mkIII/TP-63? Może próbować dociążyć czymś rurkę w TP-63? Nie wiem, wsadzić patyczek bambusowy (pocienkować pałeczkę od sushi)? Trzebaby czymś umocować, żeby nie grzechotało, przychodzi mi do głowy zwykły silikon...
Może nie drewno bo - jak to drewno - rezonuje? Dociążyć czymś supersztywnym, czy raczej czymś w stylu plasteliny?... I jeszcze , żeby było odwracalne, żeby nie zniszczyć TP-63... Właśnie patrzę i mam kolejny pomysł - nasunąć na ramię termokurczkę i ją skurczyć, by przylegała ściśle...

No i, jeśli już, to o ile dociążyć? Zważyłem - TP-63 z zamontowaną bieżącą wkładką AT-VM740ML waży 19,3 grama, gdzie sama wkładka to 8 gram.

Pytam, zanim pójdę na zakupy...
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Re: Produkcja wkładek Denon DL-103

Post autor: Ukaniu »

pavlos pisze:
22 mar 2025, 20:05
Nie wiem, wsadzić patyczek bambusowy (pocienkować pałeczkę od sushi)? Trzebaby czymś umocować, żeby nie grzechotało, przychodzi mi do głowy zwykły silikon...
Może nie drewno bo - jak to drewno - rezonuje?
Drewno w wypełnieniu ramienia to stary i sprawdzony sposób na pozbycie się rezonansu - vide balsa* w SME 3009 III
Tylko drewno nie zmieni znacząco masy.
Do testu używam plasteliny jeden kawałek na headshell drugi kawałek na przeciwwagę. Plastelina na headshellu ma zadziwiające właściwości tłumienia rezonansów, polecam spróbować :lol:
Jeden z lepszych dźwięków w życiu to słyszałem właśnie z oblepionego plasteliną drewnianego headshella do zrobienia mu masy plus wypchana częściowo plasteliną bambusowa wędka.

*napisałem bambus przez pomyłkę.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2025, 22:05 przez Ukaniu, łącznie zmieniany 1 raz.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
pavlos

Ukaniu pisze:
22 mar 2025, 20:37
polecam spróbować
Dzięki! Czyli nie taki diabeł straszny...
To dobre wieści - nie muszę od razu wymieniać gramofonu.
Cisną się dalsze pytania ale - spoko. Najpierw zakupy, żeby było o czym gadać, a nie tylko teoretyzować...
Rekiniasty
Gramofon: PL-70 L II

Post autor: Rekiniasty »

pavlos pisze:
22 mar 2025, 21:41
Cisną się dalsze pytania ale - spoko. Najpierw zakupy, żeby było o czym gadać, a nie tylko teoretyzować...
Jak dojrzejesz do decyzji to daj znać, mam 103R, może zorganizujemy test i ewentualnie odkupisz, nosze się z zamiarem sprzedaży bo leży odłogiem ;)
BTW obejrzałem filmik, takie rzeczy tylko w Japan :clap:
Micro Benz Glider SM, Dynavector 20x2L, Denon 103R, EAR834P, Accuphase E-480 + AD 50, JM Lab Mini Utopia
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Post autor: Ukaniu »

Rekiniasty pisze:
22 mar 2025, 21:57
BTW obejrzałem filmik, takie rzeczy tylko w Japan :clap:
No bez przesady ;-) nie ujmując Japończykom to tylko u nich można dorobić do tego głęboką filozofię życia.
Jak jeden z kolegów wyżej napisał po takim filmie zbiera na Denona... o to właśnie chodzi

https://ortofon.com/pages/how-we-produce-moving-coils
Wyobrażacie sobie, że jedna z tych kobiet w ortofonie opowiada o tym w podobny sposób? Kończy o 16 bierze siaty i idzie do domu pracować dalej przy dzieciach. Jestem jednak pewny, że wykonuje swoją pracę nie gorzej niż ludzie w JP.
pavlos pisze:
22 mar 2025, 21:41
Dzięki! Czyli nie taki diabeł straszny...
Tylko plastelina docelowo się nie nadaje, olej z niej wypełznie. Na tymczas do testu i badań spoko.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: TP-16 mkIII i Denon DL-103 ?

Post autor: Wojtek »

Wyciągam dyskusję zakupowo-techniczną bo była trochę nie na miejscu w temacie o produkcji DL-103.
pavlos pisze:
22 mar 2025, 20:05
Tylko kłopot z ramieniem, bo za lekkie - tak wyczytałem, że powinno być masywniejsze.
E tam pitolenie. Nie rób niepotrzebnego druciarstwa bo jeszcze pogorszysz.

http://www.audiocognoscenti.com/blog/my ... uisiteness

Natomiast myślę że niepotrzebnie pchasz się na DL-103R.
DL-103S i DL-103D miały bardziej miękkie zawieszenie poza tym że nie są tępakami.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pavlos

Re: TP-16 mkIII i Denon DL-103 ?

Wojtek pisze:
23 mar 2025, 00:04
Wyciągam dyskusję zakupowo-techniczną
OK. Ma sens.
Wojtek pisze:
E tam pitolenie.
Tak samo miałem wątpliwości wieszając VM740ML - że za ciężka i za mała podatność to tego ramienia.
Starannie poczytałem, policzyłem, poszukałem w tabelach i jednak się mieści. I jak gra!!!
Wojtek pisze:
tępakami
Właśnie. Pokochałem przy tym szlif ML - bezlitosny dla niedokładności w ustawieniu, zwłaszcza VTA. Na koniec wynagradza wysiłek.
Nie uwierzysz, ale właśnie z uwagą przestudiowałem kilka opinii o AT-OC9XML. :drool:
Mam ten komfort, że pieniądze mnie w kieszeni nie parzą, bo jeszcze nie przyszły.
Jak przyjdzie co do czego - dopytam ;)
ODPOWIEDZ