Dual CS 415-2 zbyt niskie obroty

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
Hajdi_ZE

Re: Dual CS 415-2 zbyt niskie obroty

Post autor: Hajdi_ZE »

Bacek pisze:
20 mar 2025, 17:49
Mimo wszystko wziął bym miernik do ręki. Prawdopodobieństwo małe ale zawsze istnieje.
Na czym sprawdzić napięcie ? Na silniczku kiedy jest włączony ? Tak czy siak po miernik muszę jechać do garażu a dziś już mi się nie chce więc sprawdzę to jutro. Ale dziękuję wszystkim za wszystkie wskazówki i podpowiedzi.
Hajdi_ZE

A styki o których wspominasz to pewnie zmiana z 33 na 45 obrotów.

Tak masz rację te styki to zmiana z 33 na 45 obrotów, tylko problem jest w tym że jak je zetknę ręcznie, to talerz przyśpiesza i widać to gołym okiem, jeżeli przełączę że tak powiem wajchą na gramofonie to nic się nie dzieje, dlatego wiem że silnik jest sprawny.
Hajdi_ZE

Aktualizacja

Z obrotami się uporałem, tak jak ktoś mi wyżej napisał że regulacja jest na silniku, teraz gra jak z nut :dance: :clap:
Druga sprawa zostaje ta zmiana obrotów z 33 na 45 nie działa na przełączniku, i ramię nie wraca po skończeniu płyty ktoś pomoże? Z największym problemem się uporałem także dziękuję :violin:
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

:(
Najbardziej boję się whisky , bo po niej , nie boję się niczego . 8-)
Hajdi_ZE

Dobra zmiana obrotów z 33 na 45 na przełączniku naprawione, okazało się że ktoś musiał kiedyś przy nim grzebać i źle przykręcił te metalowe styki i dlatego przełącznik nie zmieniał, pozostał mi ostatni problem z powrotem ramienia po skończonej płycie.
ODPOWIEDZ