Emotiva XPS1 gen2 vs. Infera Mini vs. Musical Fidelity V90 LPS
-
Emotiva XPS1 gen2 vs. Infera Mini vs. Musical Fidelity V90 LPS
Aż się boję pisać ten post, na końcu wyjaśnię dlaczego.
Pokusiłem się dzisiaj o taki teścik trzech budżetowych preampów, które są w moim posiadaniu.
W torze audio po kolei było:
igła Ortofon 20 we wkładce Super OM to wszystko wisi na oryginalnym headshell'u gramofonu Kenwood KD-2070. Kenwood w/g mnie ustawiony, wkładka wg szablonu, właściwy nacisk i antyskating do nastaw służyła płyta Tacet.
Następnie był ręcznie przełączany rozdzielacz sygnału z gramofonu na trzy preampy (modele jak w tytule), a one z kolei wchodziły na 3 wejścia AUX we wzmacniaczu Yaqin MS-34B. Wszystko łączone interkonektorami Vitalco.
Koniec nitki stanowiły przewody głośnikowe z miedzi OFC 16mm2 zakończone dwustronnie widełkami Furutech, które połączyły kolumny Klipsh RF600-F.
Do testowych odsłuchów posłużyły mi płyty:
- Phil Collins Hello, I Must Be Going! - WEA 1982 (wydanie japońskie)
- Black Coffee with Peggy Lee - ASS Decca - 2020
- Dire Straits On Every Street - Phonogram - 1991
- Sade Soldier Of Love - Epic/Sony 2010/2020
Każdą z tych płyt odsłuchiwałem przełączając się w locie pomiędzy preampami, w zasadzie nie było nawet przerw w odsłuchu.
Po przesłuchaniu powyższych płyt stwierdzam, że ... nie słyszę między nimi różnicy odsłuchując to torem który posiadam.
Może Emotiva jest nieco "jaśniejsza" i z "szerszą średnicą" od pozostałych, ale nie dałbym za to odczucie złamanego szeląga.
Na pewno Emotiwa (przynajmniej ten egzemplarz który posiadam) generował najwyższe szumy "na sucho" przy dużej głośności.
A teraz moja obawa z początku postu. Skoro wysnułem takie wnioski to pewno jestem pozbawiony słuchu ...
Pokusiłem się dzisiaj o taki teścik trzech budżetowych preampów, które są w moim posiadaniu.
W torze audio po kolei było:
igła Ortofon 20 we wkładce Super OM to wszystko wisi na oryginalnym headshell'u gramofonu Kenwood KD-2070. Kenwood w/g mnie ustawiony, wkładka wg szablonu, właściwy nacisk i antyskating do nastaw służyła płyta Tacet.
Następnie był ręcznie przełączany rozdzielacz sygnału z gramofonu na trzy preampy (modele jak w tytule), a one z kolei wchodziły na 3 wejścia AUX we wzmacniaczu Yaqin MS-34B. Wszystko łączone interkonektorami Vitalco.
Koniec nitki stanowiły przewody głośnikowe z miedzi OFC 16mm2 zakończone dwustronnie widełkami Furutech, które połączyły kolumny Klipsh RF600-F.
Do testowych odsłuchów posłużyły mi płyty:
- Phil Collins Hello, I Must Be Going! - WEA 1982 (wydanie japońskie)
- Black Coffee with Peggy Lee - ASS Decca - 2020
- Dire Straits On Every Street - Phonogram - 1991
- Sade Soldier Of Love - Epic/Sony 2010/2020
Każdą z tych płyt odsłuchiwałem przełączając się w locie pomiędzy preampami, w zasadzie nie było nawet przerw w odsłuchu.
Po przesłuchaniu powyższych płyt stwierdzam, że ... nie słyszę między nimi różnicy odsłuchując to torem który posiadam.
Może Emotiva jest nieco "jaśniejsza" i z "szerszą średnicą" od pozostałych, ale nie dałbym za to odczucie złamanego szeląga.
Na pewno Emotiwa (przynajmniej ten egzemplarz który posiadam) generował najwyższe szumy "na sucho" przy dużej głośności.
A teraz moja obawa z początku postu. Skoro wysnułem takie wnioski to pewno jestem pozbawiony słuchu ...
-
- Gramofon: Dual 510
Re: Emotiva XPS1 gen2 vs. Infera Mini vs. Musical Fidelity V90 LPS
Szczęściarz z Ciebie. Masz już skompletowany docelowy sprzet.
Być może masz gdzieś wąskie gardło, np. kable?

Być może masz gdzieś wąskie gardło, np. kable?
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
- pavlos
- Gramofon: Thorens TD-160 MK-II
-
Aaaa... w ten sposób.
No coś w tym jest.
Ale ten eksperyment to był raczej w takim kierunku:
Mam 3 generalnie różne preampy, budżetowe, ale nie z takiej samej półki cenowej.
Infera to jakieś 400zł, V90 powiedzmy 700zł i Emotiva kole 1000zł - Wszystkie trzy grają jak dla mnie bardzo dobrze, ALE - i tu jest to ale - na moje ucho grają identycznie, jeśli są jakieś niuanse to ja ich nie słyszę.
I tu pojawia się odwieczne pytanie tego forum, czy warto brnąć dalej - patrz drożej - czy ja to usłyszę?
Skoro na 3 sztukach nie usłyszałem ???
Oczywiście można wypożyczyć z salonu sprzęt na odsłuch, ale to jest bieg do horyzontu.
Preamp, a jeszcze końcówka, a lampa, hybryda czy może tranzystor w klasie D, a jeszcze kable, no i kolumny, a wkładka , a igła .... no i przecież jeszcze płyty ... mama mia.
To jest pierdyliard kombinacji, można tak zmieniać i próbować do śmierci i na końcu już nie pamiętasz jak brzmiało to co ci grało na początku.

No coś w tym jest.
Ale ten eksperyment to był raczej w takim kierunku:
Mam 3 generalnie różne preampy, budżetowe, ale nie z takiej samej półki cenowej.
Infera to jakieś 400zł, V90 powiedzmy 700zł i Emotiva kole 1000zł - Wszystkie trzy grają jak dla mnie bardzo dobrze, ALE - i tu jest to ale - na moje ucho grają identycznie, jeśli są jakieś niuanse to ja ich nie słyszę.
I tu pojawia się odwieczne pytanie tego forum, czy warto brnąć dalej - patrz drożej - czy ja to usłyszę?
Skoro na 3 sztukach nie usłyszałem ???
Oczywiście można wypożyczyć z salonu sprzęt na odsłuch, ale to jest bieg do horyzontu.
Preamp, a jeszcze końcówka, a lampa, hybryda czy może tranzystor w klasie D, a jeszcze kable, no i kolumny, a wkładka , a igła .... no i przecież jeszcze płyty ... mama mia.
To jest pierdyliard kombinacji, można tak zmieniać i próbować do śmierci i na końcu już nie pamiętasz jak brzmiało to co ci grało na początku.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mi brakuje informacji na jakich słuchawkach robiłeś ten krytyczny test.
Jeśli odpowiedź brzmi "na żadnych" to jak dla mnie była to tylko strata czasu.
No dobra, niekoniecznie strata, bo dobra muza spod igły leciała
Jeśli odpowiedź brzmi "na żadnych" to jak dla mnie była to tylko strata czasu.
No dobra, niekoniecznie strata, bo dobra muza spod igły leciała

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
No i szach mat.
Choć z drugiej strony nie koniecznie.
Ja nie lubię odsłuchu w słuchawkach, nie używam.
Wolę sobie usiąść w fotelu przed sprzętem z kieliszkiem destylatu z kukurydzy, zamknąć oczy i chłonąć ...
Chciałbym żeby taki odsłuch był dobry i w takiej konfiguracji słyszeć różnicę - a ja jej nie słyszałem ...
Więc albo w mojej konfiguracji te preampy grają tak samo, bo inny element nie pozwala zagrać inaczej.
Albo po prostu mam zjeb ... słuch, co definitywnie rozwiązuje problem
Choć z drugiej strony nie koniecznie.
Ja nie lubię odsłuchu w słuchawkach, nie używam.
Wolę sobie usiąść w fotelu przed sprzętem z kieliszkiem destylatu z kukurydzy, zamknąć oczy i chłonąć ...
Chciałbym żeby taki odsłuch był dobry i w takiej konfiguracji słyszeć różnicę - a ja jej nie słyszałem ...
Więc albo w mojej konfiguracji te preampy grają tak samo, bo inny element nie pozwala zagrać inaczej.
Albo po prostu mam zjeb ... słuch, co definitywnie rozwiązuje problem

- pablos
- Gramofon: Technics SL-100c
no i jest po co żyć

A tak serio to może pomimo, że jakaś rozbieżność w cenie jest pomiędzy tymi pre to jednak sa tej samej klasy, a może być tak że waskie gardło jest gdzieś indziej (nie w sekcji pre), co nie pozwala wyłapać różnicy. Jak sprawdzałem pre to u siebie słyszałem znaczne różnice, ale też jak porównywałem to pre były albo zupełnie innymi konstrukcjami lub też była znaczaca różnica klasy sprzętu.
nie wybiegajmy tak daleko i nie niszczmy zabawy
najłatwiej wychwycić różnice na dobrych słuchawkach, a później też się usłyszy przy słuchaniu już na spokojnie.
Technics SL-100C, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
-
No mogę po próbować z słuchawkami.
Tylko że tu się robi problem.
Nie mam dobrych słuchawek, ba nie mam ich wcale
Ale powiedzmy, że to da się obejść, pewnie da się od kogoś pożyczyć.
Ale drugi problem jest gęstrzy, nie mam ich do czego wpiąć.
Preampy nie mają gniazd słuchawkowych i Yaqin też nie ma ....
P.S. Jestem tu zapisany w kolejce na Buphono może jak dojdzie do mnie i podłączę to coś się zmieni w odsłuchu.
Nie mam dobrych słuchawek, ba nie mam ich wcale

P.S. Jestem tu zapisany w kolejce na Buphono może jak dojdzie do mnie i podłączę to coś się zmieni w odsłuchu.
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Mogę Ci powiedzieć tylko tak: Poczekaj a bedzie Ci daneSemko pisze: ↑14 mar 2025, 08:33No mogę po próbować z słuchawkami.
Nie mam dobrych słuchawek, ba nie mam ich wcale![]()

JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
A wzmocnienia mają te same/te same były ustawione?
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Nie mają regulacji.
Poziomy nie zmieniały się podczas odsłuchu, więc są blisko siebie.
Poziomy nie zmieniały się podczas odsłuchu, więc są blisko siebie.
-
- Gramofon: Dual 510
Dziękuję za wyjaśnienie, dokładnie to miałem na myśli pisząc "sprzęt docelowy ".
Sam miałem podobnie, porównywałem Musical Fidelity V90 LPS z wbudowanym przedwzmacniaczem w Sansui AU-417 i BuPhono (chyba przedostatnia wersja)i też nie słyszałem wielkich różnic co ostatecznie poskutkowało pozostaniu przy wbudowanym przedwzmacniaczu.
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Poziomy czego się nie zmieniały?
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Załatw sobie + jakikolwiek, choćby najtańszy wzmacniacz słuchawkowy i jesteś w domu.
Na swoim torze na szybko i na kolumnach to usłyszysz jedynie jakieś drastyczne różnice, a te subtelne będą gdzieś umykały.
To nie jest tylko kwestia samego sprzętu czy słuchu, ale też akustyki pomieszczenia.
Słuchawki eliminują sporo rzeczy w równaniu i ułatwiają wyłapywanie różnic.
Skoro nie jesteś przyzwyczajony i musisz coś pożyczać - warto pierw "osłuchać się" ze słuchawkami na twojej tradycyjnej konfiguracji, by mieć jakiś punkt odniesienia zanim przejdziesz do porównań.
Poziomy upojenia tudzież zdolność do trzymania poziomu przez słuchającego

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum