Dario Antonio pisze: ↑26 lut 2025, 23:11
Masz odpowiedź

co to jest warte , tyle , że nie śmierdzi niemiecką piwnicą
Dzięki, wyleczyłeś mnie
Jak zwykle, bardzo dziękuję wszyskim za pomoc, wsparcie i ciepłe powitanie
Dobrze być tu znów
Ci, ktorzy mnie trochę pamiętają, wiedzą, że mam skłonność do gwałtownych, niekoniecznie przemyślanych decyzji zakupowych - czasem mądrych, czasem dyskusyjnych. Ta przypadłość pozostała, niezależnie od zasobności portfela. Gdy była niezła, to zaszalałęm i kupiłem swego czasu egzotyczne nieco Thiele Cs 1.2, które dość poważnie mi odradzano z racji na wymagania prądowe. A jednak....czas spędzony z Thielami, Luxmanem i Technicsem 1200GR wspominam jako najcudniejszy okres mojego "audiofilstwa"
Tym razem…zrobiłem podobnie, choć w innym budżecie. Mam słabość do różnych małych, “egzotycznych” producentów. Grzebiąc wśród ofert i słuchając Waszych podpowiedzi już, już miałem zadzwonić do sprzedawcy Cantonów Quinto 520, gdy w oko wpadły mi takie maluchy: RA Labs Micromonitors by Roy Allison, jakby nie było, legenda - twórca Accoustic Research.
Do tego jeszcze chciałem pokazać D. Trumpowi, że nieprawdą jest jakoby Europa nic nie kupowała od Amerykanów: proszę, żywy przykład, amerykański Scott zostanie sparowany z amerykańskimi RA Labs

A że dostępne były w Warszawie, to…pojechałem po nie, po drodze zgarniając z paczkomatu Scotta.
Po bardzo miłej transakcji wróciłem do domu z założeniem, że najwyżej dopalę bas subem jakimś, bo przecież te maleństwa (naprawdę są malutkie) nic z siebie nie wyplują poza górą, zwłaszcza powieszone wysoko na ścianach. Podpiąłem wszystko drżącymi rękami. Gra. O żesz, chyba…nie potrzebuję aż tak bardzo suba

Pisząc to teraz, słucham bez włączonego loudness, suwaki na zero i jest….bardzo miło, dość ciepło, ale górkę nienachalnie, lecz wyraźnie słychać. Bas słyszalny i akuratny, choć oczywiście pier....cia nie m. Pyknięcie “samolotowego” przełącznika loudness wrzuca potężne (jak na ten rozmiar) dopalenie “mięskiem”. Jak na powrót z dalekiej podróży (czyli słuchanie muzyki na głośniczkach komputerowych) jestem bardzo zadowolony. A do tego cieszy mnie, że cały ten zestaw jest taki…niestandardowy trochę
Jak sprzedam parę drobiazgów (w tym Onkyo), to może uda się szarpnąć na igłę i parę płyt
Jeszcze raz dziękuję za pomoc i wsparcie!

Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki (od Zbyszek1982), Arcam FMJ CD23, Grundig 5200 (od Kukiz30), Scott 480A, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2