Wkładki Victor/JVC
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Wkładki Victor/JVC
W dawnych czasach używali też tego brandu/skrótu przy niektórych produktach.
Nippon Victor Company = Ni Vi Co.
Paweł, musiałbyś poszukać, ale swego czasu napisałem całkiem sporo tak o X-1 jak i o Z-1 na forum.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Paweł W
- Gramofon: SONY PS-X6
- Paweł W
OK wrócę do tematu. Chodzi o compiliance tej wkładki. Z danych dostępnych wynosi on 12x10 dla X-1. Nigdzie jednak nie trafiłem info o X-1 II. Czy jest taka sama? Nie wiem czy kombinować z lekkim czy cięższym headshellem.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A o jakiej igle mówimy? Co innego ori, a co innego zamienniki.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No to przyjmujesz VTF 1.5g jak w oryginale.
Oryginalna igła X-1/II ma podatność 12 przy 100Hz.
X-1 (bez II) miała 15cu (a zarazem producent zalecał nieco wyższą siłę nacisku, bo 1.7g).
Tak więc headshell bardziej taki 10-12g niż coś lekkiego.
Oryginalna igła X-1/II ma podatność 12 przy 100Hz.
X-1 (bez II) miała 15cu (a zarazem producent zalecał nieco wyższą siłę nacisku, bo 1.7g).
Tak więc headshell bardziej taki 10-12g niż coś lekkiego.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Paweł W
Dzięku Wojtku za info. W takim razie dobry będzie headshell Victor Ph-6 ma 12,4 g.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Taki też był proponowany przez fabrykę w ramach zestawu X-1/II D 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Paweł W
No niestety w moim sprzęcie wyszło odwrotnie.... Zastosowanie cięższego headsehlla do tej wkładki powodowało konieczność dokładania ciężarka na ramię (Sony PS-X6). Stabilizacja ok, ale dżwięk beznadziejny (można to określić jako brak dżwięku). Dobra, poszedłem w kierunku headshella poniżej 10 g. No i tu pojawił się piękny dżwięk. Czyli jednak ta wkładka preferuje lżejsze koszyki, przynajmniej tak jest u mnie.
- pablos
- Gramofon: Technics SL-100c
Dziwne. U mnie ta wkładka jest zawieszona na ph-4, który też ma w granicach 12.5g i ta para gra znakomicie. Rezonans sprawdzony na płycie testowej potwierdza to. A może problem tkwi w gdzieś indziej np. uszkodzone kabelki połączenia na headshellu ...Paweł W pisze: ↑09 mar 2025, 11:11No niestety w moim sprzęcie wyszło odwrotnie.... Zastosowanie cięższego headsehlla do tej wkładki powodowało konieczność dokładania ciężarka na ramię (Sony PS-X6). Stabilizacja ok, ale dżwięk beznadziejny (można to określić jako brak dżwięku). Dobra, poszedłem w kierunku headshella poniżej 10 g. No i tu pojawił się piękny dżwięk. Czyli jednak ta wkładka preferuje lżejsze koszyki, przynajmniej tak jest u mnie.
Brzmienie wkładki raczej nie powinna, aż tak odbiegać jak wynika z twojego posta przy zmianie headshella -2-3g
Technics SL-100C, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zgadzam się z pablosem. Cuda na kiju albo jakiś problem do rozwiązania.
U mnie jeden z zestawów X-1/II jedzie na ori koszyku Technicsa + ciężarek 4g (żeby przerobić go z 7.5g na 11.5g).
Nie odbiega to od połączenia z PH-6.
U mnie jeden z zestawów X-1/II jedzie na ori koszyku Technicsa + ciężarek 4g (żeby przerobić go z 7.5g na 11.5g).
Nie odbiega to od połączenia z PH-6.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Paweł W
Próbowałem na dwóch cięższych koszykach, ph-4 i ph-6 efekt podobny... Kabelki też różne...pablos pisze: ↑09 mar 2025, 17:06Dziwne. U mnie ta wkładka jest zawieszona na ph-4, który też ma w granicach 12.5g i ta para gra znakomicie. Rezonans sprawdzony na płycie testowej potwierdza to. A może problem tkwi w gdzieś indziej np. uszkodzone kabelki połączenia na headshellu ...Paweł W pisze: ↑09 mar 2025, 11:11No niestety w moim sprzęcie wyszło odwrotnie.... Zastosowanie cięższego headsehlla do tej wkładki powodowało konieczność dokładania ciężarka na ramię (Sony PS-X6). Stabilizacja ok, ale dżwięk beznadziejny (można to określić jako brak dżwięku). Dobra, poszedłem w kierunku headshella poniżej 10 g. No i tu pojawił się piękny dżwięk. Czyli jednak ta wkładka preferuje lżejsze koszyki, przynajmniej tak jest u mnie.
Brzmienie wkładki raczej nie powinna, aż tak odbiegać jak wynika z twojego posta przy zmianie headshella -2-3g
- Paweł W
Jak znajdę wolny dzień to wrócę do prób. Teraz skoro ładnie śmiga w tym zestawieniu z lżejszym koszykiem to zostawiam. Swoją drogą to naprawdę fajna wkładka.
- Paweł W