Audio Technica LP120X z wkładką MC Denon 103R
-
Audio Technica LP120X z wkładką MC Denon 103R
Panowie potrzebuję porady mam gramofon AT w instrukcji jest napisane , że maksymalna waga wkładki to 8,5gr powyższa wkładka Denona ma 8,5gr ( tak podaje producent ) czy jest szansa , że to dobrze zagra ? Przedwzmacniacz który posiadam na pewno na to pozwoli.
Jestem cały czas na rozdrożu z wyborem gramofonu jednak jednego jestem pewny , że chcę w analog brnąć.
Jestem cały czas na rozdrożu z wyborem gramofonu jednak jednego jestem pewny , że chcę w analog brnąć.
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
Re: Audio Technica 120X z wkładką MC Denon 103R

Ale AT 120 , to daleko nie zabrniesz

Określ się kwotowo i do wątku jaki gramofon do $$$$ ?
Najbardziej boję się whisky , bo po niej , nie boję się niczego . 

-
Żebyśmy się dobrze zrozumieli nie pytam o zmianę gramofonu tylko o to czy AT120 zagra z wkładką Denona ?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak to? Przecież już masz tego AT.
Jestem pogubiony. Czy wiesz co znaczą słowa "jestem na rozdrożu z wyborem gramofonu" ?

Napisałeś w innym wątku że "ma dożywocie bo to prezent" - serio współczuję samo-ograniczającego podejścia.
A co do sedna sprawy - zagrać zagra.
Tu szersze omówienie tematu - viewtopic.php?t=13461
A tak notabene - nie pisz skrótowo AT120, bo to jest akurat model wkładki, nie gramofonu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Audio Technica LP120X z wkładką MC Denon 103R
Wojtek ,
Na rozdrożu ( kupić nowy czy uzywany )
Ma dożywocie i to się nie zmienia.
Na rozdrożu ( kupić nowy czy uzywany )
Ma dożywocie i to się nie zmienia.
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
Przepraszam , nie zrozumiałem .
Wracając do tematu , to miałem okazję doświadczyć Denona 103R na ramieniu Audio Technika LP120X i grała jakoś . Analiza ustawień wkładki ,pre , szukanie błędu nie przyniosło rezultatu , ale za to zmiana gramofonu z Ortofonem As-212 dała efekt pozytywny
Moim zdaniem Ramię z LP120x , tam się skończyło , gdzie jogurt się zaczynał .
Reasumując to : możesz założyć jogurta , ale zakup drugiego gramofonu i tak sam stwierdzisz .
Tym bardziej , że:
Teraz piszesz:
A później :
Teraz rozumiem -
Kupić , nie kupić

Wracając do tematu , to miałem okazję doświadczyć Denona 103R na ramieniu Audio Technika LP120X i grała jakoś . Analiza ustawień wkładki ,pre , szukanie błędu nie przyniosło rezultatu , ale za to zmiana gramofonu z Ortofonem As-212 dała efekt pozytywny
Moim zdaniem Ramię z LP120x , tam się skończyło , gdzie jogurt się zaczynał .
Reasumując to : możesz założyć jogurta , ale zakup drugiego gramofonu i tak sam stwierdzisz .

Tym bardziej , że:
Najbardziej boję się whisky , bo po niej , nie boję się niczego . 

- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale Denon 103R jest chyba LO MC ? A AT120 ma preamp tylko do MM ?
Co do ramienia, to u mnie gra właśnie taki zestaw. ramię od AT120 i denon (zwykły i R). Preamp nuda mini i amp lampowy. Nie stwierdziłem żeby ramię się kończyło, ale to pewnie wynika z tego że nie słuchałem na lepszych. Jak posłucham, być może dojdę do wniosków - jak u przedmówcy.
Co do ramienia, to u mnie gra właśnie taki zestaw. ramię od AT120 i denon (zwykły i R). Preamp nuda mini i amp lampowy. Nie stwierdziłem żeby ramię się kończyło, ale to pewnie wynika z tego że nie słuchałem na lepszych. Jak posłucham, być może dojdę do wniosków - jak u przedmówcy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak, ale jest on odłączany.
Ah, czyli tutaj był dawca pod Adam full custom

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- dale
Tak, pisałem przecież gdzieś
Ramię kupiłem nowe - potrzebowałem czegoś z regulacją wysokości a tutaj zerznęli całość z Technisa, owszem jest trochę plastiku, ale tam, gdzie może być.
Powoli ewoluuję ku minimalizmowi i zamianie tego, na ładniejszy model - coś od Pawła, tylko pod MC.

Powoli ewoluuję ku minimalizmowi i zamianie tego, na ładniejszy model - coś od Pawła, tylko pod MC.
Szkoda że Autor nie wspomniał jakiego pre używa i czy jest świadomy różnic MC/MM.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mi to zdanie wystarczy, bez wnikania w szczegóły i zakładanie czy autor słów się myli czy nie

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Panowie gramofon posiadam od 5 lat i z ręką na sercu przez ten okres nie mogłem znieść dzwięku jaki się z niego wydobywał dlatego stał sobie i się kurzył , aż w końcu mnie ruszyło i postanowiłem na poważnie spróbować swoich sił , stąd moje pytania może i głupie , ale jak mam się bawić w winyl to chcę to robić dobrze. Tak jak wcześniej wielokrotnie wspominałem gramofon ma dożywocie ale zakupu drugiego biorę bardzo poważnie pod uwagę , jednak skoro posiadam już LP120X to chciałbym wyciągnąć z niego jak najwięcej się da.
Zakupiłem wkładkę AT VM540ML przedwzmacniacz gramofonowy który daje spore możliwości regulacji zarówno wkładek MM jak i MC to co było a jest teraz to przepaść nie o klasę nie o dwie to jest kilka dobrych stopni w górę. Sądzę że znalazły by się osoby których ten dźwięk już by satysfakcjonował ale dla mnie to jeszcze nie jest to , ja wiem czego szukam i na czym mi zależy. Lubię bardzo namacalny wokal wysunięty delikatnie do przodu lubię czuć ten oddech i czar , w tej chwili tego nie mam dźwięk jest zrównoważony bardzo poprawne granie scena jest szeroka ze sporą ilością powietrza ale brakuje mi tego czarowania. Słuchałem już wkładki która zagrała pod moją nutę była to MM Concorde Music Black podpięta pod gramofon Technics SL1300G pewnie zaraz usłyszę to kup Concorde i po sprawie ale jak znam życie to pewnie można lepiej tylko trzeba wiedzieć czego szukać a moje doświadczenie mi na to nie pozwala jeszcze
. Jedna osoba powiedziała mi , że porównywanie wkładek MM do MC to tak jakby w czasach PRL porównać Fiata 125 do Mercedesa W124 więc skoro Concorde zagrała pięknie to MC powinna zagrać jeszcze lepiej. Stąd moje pytanie o połączenie LP120X z 103R.
Cały czas poszerzam swoją wiedzę ostatnio pomierzyłem kabel załączony do gramofonu i okazało się , że ma pojemność 240pf ( sporo ) więc nad tym popracowałem w tej chwili mam kabelek z pojemnością 30pf długości 40cm. Ogólnie od kilku tygodni słucham tylko czarnego krążka więc samo z siebie mówi mi , że idę w dobrym kierunku a przecież jestem na początku tej drogi.
Zakupiłem wkładkę AT VM540ML przedwzmacniacz gramofonowy który daje spore możliwości regulacji zarówno wkładek MM jak i MC to co było a jest teraz to przepaść nie o klasę nie o dwie to jest kilka dobrych stopni w górę. Sądzę że znalazły by się osoby których ten dźwięk już by satysfakcjonował ale dla mnie to jeszcze nie jest to , ja wiem czego szukam i na czym mi zależy. Lubię bardzo namacalny wokal wysunięty delikatnie do przodu lubię czuć ten oddech i czar , w tej chwili tego nie mam dźwięk jest zrównoważony bardzo poprawne granie scena jest szeroka ze sporą ilością powietrza ale brakuje mi tego czarowania. Słuchałem już wkładki która zagrała pod moją nutę była to MM Concorde Music Black podpięta pod gramofon Technics SL1300G pewnie zaraz usłyszę to kup Concorde i po sprawie ale jak znam życie to pewnie można lepiej tylko trzeba wiedzieć czego szukać a moje doświadczenie mi na to nie pozwala jeszcze

Cały czas poszerzam swoją wiedzę ostatnio pomierzyłem kabel załączony do gramofonu i okazało się , że ma pojemność 240pf ( sporo ) więc nad tym popracowałem w tej chwili mam kabelek z pojemnością 30pf długości 40cm. Ogólnie od kilku tygodni słucham tylko czarnego krążka więc samo z siebie mówi mi , że idę w dobrym kierunku a przecież jestem na początku tej drogi.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Szczerze - nie byłoby to głupie.
Tak czy siak, OM 30 czy 40 to lepszy deal, a przy okazji ustawisz to na każdym gramofonie.
Nowe Concorde'y nie mają regulacji overhang.
Co ciekawe - stare Concorde'y miały

Zawsze tak jest.
A ja powiem że to bzdury.
Zwykle powielane przez ludzi którzy szybko przeskoczyli z tanich MM na tanie MC i nigdy nie słyszeli lepszych MM czy MI.
I co teraz?

Skoro rozumiem skąd się to wszystko wzięło to mogę powiedzieć że jest to totalnie nietrafiony pomysł.
Zbyt przeciwne bieguny jeśli chodzi o sygnaturę wkładek.
DL103 to nie bez powodu najtańsza wkładka MC na rynku.
Jeśli już robić takie skoki to zainteresowałbym się raczej serią 30x od Denona.
Bardziej zbliżone do tego co dają Ortofony OM czy Concorde.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- dale
A czytałeś czy może oglądałeś na YT o odłączaniu preampa w Twoim AT ? Bo nawet w wypadku podpięcia zewnętrznego pre i wyłączeniu wewnętrznego przełącznikiem, sygnał nie leci tak czystym torem jak powinien.
ja bym zmodyfikował to najpierw, potem szukał wkładek i faktycznie Denon jest najtańszy na rynku, ale ma w sobie coś, jeśli Ciebie stać, warto mieć kilka, na różnej muzyce, wychodzą ich plusy.
ja bym zmodyfikował to najpierw, potem szukał wkładek i faktycznie Denon jest najtańszy na rynku, ale ma w sobie coś, jeśli Ciebie stać, warto mieć kilka, na różnej muzyce, wychodzą ich plusy.
-
- Gramofon: Technics SL-1300G
Mogę z doświadczenia potwierdzić to o czym pisze dale, mój brat miał ten model AT, zmieniał wkładki, preampy i ciągle był niezadowolony, jak przychodził do mnie to wszystko mu lepiej grało, ale zrzucaliśmy to na kolumny, bo miałem inne niż on, akustykę pomieszczenia, etc. Wzmacniacze i wkładki mieliśmy w tamtym czasie takie same, więc stwierdziliśmy, że zrobimy porównanie, a nie miałem w tamtym czasie żadnego super drapaka, bo miałem Pro-Jecta Debut Carbon pierwszej generacji, więc entry level, półka podobna do AT, postawiliśmy je u brata obok, najpierw jego AT słuchaliśmy, potem ta sama płyta wleciała na Pro-Jecta i wszystkiego było więcej, przysłowiowy koc z kolumn został zdjęty, scena szersza, góra czystsza, dwa tygodnie później brat sprzedał AT i kupił Pro-Jecta Debut Carbon Evo, więc fakt, mimo odłączenia wbudowanego pre, dźwięk jest psuty zanim dotrze do zewnętrznego preampa.
-
Jeśli jesze tego nie zrobiłeś, obejrzyj filmik z linku.
https://www.youtube.com/watch?v=4NT67ii04uQ
Kiedyś to przerabiałem z gramofonem AT-LP 120.
viewtopic.php?t=10207&start=15#p206343
Może nie doczytałem, ale jeśli nadal masz wbudowany w gramofonie przedwzmacniacz musisz go usunąć.
https://www.youtube.com/watch?v=4NT67ii04uQ
Kiedyś to przerabiałem z gramofonem AT-LP 120.
viewtopic.php?t=10207&start=15#p206343
Może nie doczytałem, ale jeśli nadal masz wbudowany w gramofonie przedwzmacniacz musisz go usunąć.