Jak osiągnąć dźwięk z gramofonu?
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Jak osiągnąć dźwięk z gramofonu?
Pytanie jeszcze jakie płyty tam grają. Jak płyta kiepska to nawet na topowym torze gramofonowym nie zagra dobrze.
W każdym razie da się żeby gramofon na współcześnie wydanych płytach nie różnił się od streamingu. (Mimo oczywiście że nie o to chodzi)
W każdym razie da się żeby gramofon na współcześnie wydanych płytach nie różnił się od streamingu. (Mimo oczywiście że nie o to chodzi)
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Jak dopuszczasz cyfrę, to przeczytaj ten wątek:PlantTerror pisze: ↑05 paź 2024, 08:27Nie chodzi o to żeby grało tak samo jak cyfra.
Co do Yamahy, to rozumiem, że to nie jest nie wiadomo jaka klasa tylko pytanie czy ona jest tu problemem skoro jak pisałem potrafi zagrać naprawdę zadowalająco ale nie z gramofonem. Spróbuję wypożyczyć pre amp i przetestować![]()
viewtopic.php?f=36&t=21192
Zamów sobie taki preamp, pozbędziesz się bolączek słabszych płyt i wkładki, DSP dosztukuje co potrzeba. A jak się nie spodoba, to ten preamp sprzedasz dalej bez straty.
Co do jakości, mam tidala, mam fajny steramer, ale dobra aranżacja japońskiego winyla i tak wygrywa w końcowym efekcie.
- PlantTerror
- Gramofon: Thorens TD160
Ok, dzięki wszystkim za opinię
Nie chce się ścigać z cyfrą tylko dopasować wszytko tak żeby grało w wyższej jakości i sprawiało przyjemność. Gałka volume ani płyty tu nie są problemem. Lekkie szumy i trzaski mają swój klimat. Przypuszczam, że gdybym włączył postronnej osobie to co jest teraz powiedziałaby że super, ale dla mnie jeszcze daleko. Pzdr 

- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Musisz zadbać przede wszystkim o dobrej klasy preamp. Z tego co piszesz wnioskuje, że po prostu cyfra daje Ci lepszej jakości sygnał czyli przyczyny szukał bym na wejściu. To oznacza przede wszystkim preamp.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
- Bacek
At95 to dość podstawowa przyzwoita wkładka. Nie wiem na ile shibata daje jej skrzydeł ale też cudów bym się nie spodziewał.
-
Pozwólcie, że podepnę się pod temat. Obecnie gramofon (Metz TX 4963 z nową wkładką VM520EB) podłączony jest do preampa wbudowanego w amplituner Denon AVR-X2700H. Kolumny to Kef iq7. Po kalibracji trochę jeszcze pokombinowałem z ustawieniami i generalnie z dźwięku jestem zadowolony (na ile może być OK dźwięk stereo z amplitunera). Scena jest, detaliczność wystarczająca. Tylko bas na niektórych płytach wydaje mi się trochę, trudno to określić, dudniący. Nie na wszystkich. Czasami jest go trochę mało, na jazzie w większości jest OK a czasami jest trochę dudniący, głuchy.
Czy zewnętrzny preamp może to trochę poprawić? Ampli raczej nie zamienie na wzmacniacz. Steruje nim cała domową rozrywką od projektora przez blu-ray, cd, sat, i odtwarzacz sieciowy. Miejsca na osobny wzmacniacz a zwłaszcza na dodatkowe kolumny nie mam... zwłaszcza, że jak pisałem, z dźwięku jestem raczej zadowolony.
Czytam jednak od tygodnia to forum no i różne pomysły chodzą mi po głowie
Czy zewnętrzny preamp może to trochę poprawić? Ampli raczej nie zamienie na wzmacniacz. Steruje nim cała domową rozrywką od projektora przez blu-ray, cd, sat, i odtwarzacz sieciowy. Miejsca na osobny wzmacniacz a zwłaszcza na dodatkowe kolumny nie mam... zwłaszcza, że jak pisałem, z dźwięku jestem raczej zadowolony.
Czytam jednak od tygodnia to forum no i różne pomysły chodzą mi po głowie

Metz TX 4963,VM520EB, ZEN Phono 3, NAD C356BEE, CA A1 V3, Denon X2700H, Kef IQ7, Kef iQ3
- Bacek
Dudniący bas to może być wiele różnych spraw, ale mna początek jak to masz fizycznie pozestawiane. Gdzie i na czym ten gramofon stoi?
Poeksperymentuj z graniem z pokrywą podniesioną/opuszczoną i ze zdjętą pokrywą.
Poeksperymentuj z graniem z pokrywą podniesioną/opuszczoną i ze zdjętą pokrywą.
-
Gramofon stoi na niskiej szafce rtv po prawej stronie amplitunera (musiałem go ustawić na górze bo jak siedział na półce poniżej to się grzał, że można było jajka sadzone robić). Szafka stoi bezpośrednio na płytkach ceramicznych.
Na szybko zmniejszyłem nacisk igły z 2,1 (takie było ustawienie na poprzedniej wkładce/igle) na 1,8g i wydaje się, że jest lepiej - jeśli może to mieć jakikolwiek wpływ.
Na szybko zmniejszyłem nacisk igły z 2,1 (takie było ustawienie na poprzedniej wkładce/igle) na 1,8g i wydaje się, że jest lepiej - jeśli może to mieć jakikolwiek wpływ.
Metz TX 4963,VM520EB, ZEN Phono 3, NAD C356BEE, CA A1 V3, Denon X2700H, Kef IQ7, Kef iQ3
- Bacek
Jasne ale jak szafka jest "kartonowej" budowy to może wpadać w rezonanse od basu z powietrza i przekazywać to na gramofon.