Podłączenie kolumn o innej impedancji pod wzmacniacz lampowy
-
- Gramofon: Saba PSP 910
Podłączenie kolumn o innej impedancji pod wzmacniacz lampowy
Witam
Zastanawiam się co się stanie jeśli podłączymy kolumny o innej impedancji pod wzmacniacz lampowy tj. np:
1 - pod wyjście 4ohm na wzmacniaczu kolumny 8 ohm albo 8ohm na wyjściu wzmacniacza kolumny 16 ohm.
2 - pod wyjście 8ohm na wzmacniaczu kolumny 4 ohm.
Napewni nie można włączać wzmacniacza nieobciążonego żadnymi kolumnami (chyba że ma zabezpieczenie).
Jedyne co mi przychodzi do głowy to wzór U=I*R, ale nie chcę palnąć głupoty i wolę się dopytać (odnośnie tego wzoru - przy tym samym odkręceniu gałki głośności w prawidłowo podłączonych kolumnach głośniki będą grały głosniej lub słabiej). Jeśli się mylę to poprawcie mnie.
A co z trafami głośnikowymi w takim przypadku?
Zastanawiam się co się stanie jeśli podłączymy kolumny o innej impedancji pod wzmacniacz lampowy tj. np:
1 - pod wyjście 4ohm na wzmacniaczu kolumny 8 ohm albo 8ohm na wyjściu wzmacniacza kolumny 16 ohm.
2 - pod wyjście 8ohm na wzmacniaczu kolumny 4 ohm.
Napewni nie można włączać wzmacniacza nieobciążonego żadnymi kolumnami (chyba że ma zabezpieczenie).
Jedyne co mi przychodzi do głowy to wzór U=I*R, ale nie chcę palnąć głupoty i wolę się dopytać (odnośnie tego wzoru - przy tym samym odkręceniu gałki głośności w prawidłowo podłączonych kolumnach głośniki będą grały głosniej lub słabiej). Jeśli się mylę to poprawcie mnie.
A co z trafami głośnikowymi w takim przypadku?
-
Re: Podłączenie kolumn o innej impedancji pod wzmacniacz lampowy
Większą impedancję zawsze możesz podłączać bez obaw - wzmacniacz będzie miał bardziej komfortowe warunki pracy, bo odda połowę mocy mniej. Mniejszej niż zalecana nie powinno sie podłączać choć to nie tak, że w każdym przypadku nie zadziała. Napewno nie wpinaj mniejszej impedancji w wzmacniacz lampowy. Przy krzemowych w większości przypadków jest to mozliwe tylko nie należy przesadzać z odkrecaniem gałki volume bo sie wyłaczy jak ma zabezpieczenie przeciążeniowe i ogólnie grozi to uszkodzeniem wzmacniacza. Lepiej poszukać zalecanej impedancji bądź większej.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Ja błądzę gdzieś po środku...
- Ukaniu
- Kontakt:
Nie mogę się z tym do końca zgodzić. Typowe układy lampowe mają to do siebie, że stopień końcowy jest stopniem w którym występuje wzmocnienie. Punkty pracy lamp są zależne od obciążenia które widzą z anody. Na to obciążenie składa się w głównej mierze to co dołączymy do zacisków wyjściowych - oczywiście po przetransformowaniu. W kartach charakterystyk lamp są dostępne wykresy przedstawiające moc, zniekształcenia itd. w zależności od obciążenia i układu pracy. Widać pewne optymalne wartości przy których np. występuje najwyższa moc czy najniższe zniekształcenia. Dla tego też w wielu wzmacniaczach z epoki są odczepy wyjściowe na 4,6,8,12,16 omów. by trafić w optimum.
Z powyższego mimo iż w zasadzie można to nie powinno się obciążać wzmacniacza lampowego inną niż zalecana impedancją. Szczególnie jeśli się chce osiągnąć najlepsze parametry.
Tu przykład dla lampy 6L6 Widać minimum zniekształceń w funkcji rezystancji obciążenia. Dla różnych konfiguracji SE,PP,UL, pentoda, trioda, będzie inaczej. Jedne układy zachowają się trochę lepiej inne gorzej, zmienią się dominujące składowe zniekształceń. To już trzeba analizować konkretny model. I nie tyle co bardziej "komfortowo" z wyższą impedancją co mniej optymalnie, mniejsza moc, większe zniekształcenia.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
-
- Gramofon: Saba PSP 910
Oki. Zatem można podłączyć większe obciążenie ale nie powinno się tego robić. Thx wszystkim
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
To jeszcze bardziej motając, żaden głośnik na świecie nie ma liniowej impedancja na poziomie 4 czy 8, to miara taka trochę na oko, tego jak to wygląda w paśmie niższych częstotliwości. Także nie ma co być aż tak kategorycznym przy podłączaniu/niepodłączaniu wyższej impedancji.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Czyli w które gniazda wzmacniacza powinienem wpiąć kable kolumn ? 4ohm czy 8ohm?
Lampa yaqin MC-100B po tuningu w SinusAudio
Heco celan revolution 9
Lampa yaqin MC-100B po tuningu w SinusAudio
Heco celan revolution 9
-
Ja tutaj nie chcę się wymądrzać ale mam taką wiekową lampę fonica w600f która jest na 16 ohm i dziadek co mi ją kiedyś stawiał na nogi i poprawiał fabrykę usuwając błędy i poprawiając zasilanie mówił że w przypadku lampy mogę spokojnie podłączać 8 ohm i to nie problem dla lampy ani głośników. Jak drążyłem temat to mówił że jak się uprę to mże mi zrobić na 8 ohm ale szkoda ruszać oryginalne trafa a te na 8 ohm trudno dostępne z tej wersji. Natomiast jak pytałem co zrobić jak będę chciał podłączyć 4 ohm kolumny to odpowiedział żebym tylko nie robił dyskoteki. Używałem spokojnie kolumn 8 ohm podpięte pod 16 ohm wyjść ze wzmacniacza i nie było z niczym problemu.
Ja tylko cytuję człowieka i nawet nie pamiętam jak mi to tłumaczył ale coś na zasadzie że lepiej w tą niz w drugą stronę bo to zniesie bez problemu.
Ja tylko cytuję człowieka i nawet nie pamiętam jak mi to tłumaczył ale coś na zasadzie że lepiej w tą niz w drugą stronę bo to zniesie bez problemu.
Nie ciesz się gdy niosą na rękach... mogą iść na cmentarz...
-
Hm, tylko że te moje heco celan revolution 9 to 4-8 ohm.
I bądź tu człowieku mądry jak się nie znasz
I bądź tu człowieku mądry jak się nie znasz
- Bacek
Połącz pod jedno i drugie , posłuchaj i wybierz. Albo zmierz impedancję w całym paśmie i wybierz co bardziej pasuje pod dół pasma.
-
Czyli nie ma znaczenia czy podepnie pod 4ohm czy pod 8ohm?
- Bacek
Destrukcyjnie w tym zakresie raczej nie. Przy tej samej pozycji potencjometru 8 będzie grał trochę głośniej.
-
- haleem
- Gramofon: Pioneer PL30 II
heco celan revolution 9 to konstrukcja 4 ohm z min. na poziomie 3 ohm (wg pomiarów z www.lowbeats.de)
Nad M33, Tannoy Precision 6.4 Pioneer PL-30L II Denon DL 103, Sumiko Blue Point 2, Nagaoka MP200
-
Pamiętaj, że kolumny głośnikowe i ich znamionowa imledancja to tak na prawdę okolice minimum impedancji jakie ma ten zestaw przy pewnych częstotliwościach (patrz wykresy). Znamionowa impedancja czasami lekko odjeżdża od tej faktycznie mierzonej. Jest kilka zestawów glośnikowych, które odjeżdżają w dół od znamionowej impedancji aż wręcz niebezpiecznie dla wzmacniaczy. Tzw "trudne do napędzenia, wymagające..."
To samo ze wzmacniaczami. Czasami są projektowane tak, że w sumie masz napisane min 8ohm a zniosą napędzanie 4ohmowych kolumn. Ja mam na przykład tak skonstruowany wzmacniacz, że jest tak zaprojektowany "pomiędzy". Technicznie układ znosi 4ohm i nic nie zjarasz, ale zasilanie jest tak dobrane, że dużo lepiej gra z 8ohm.
Podsumowując (i bardzo mocno upraszczając): Impedancja znamionowa kolumn równa lub wyższa temu co na wyjsciu wzmacniacza: OK
Impedancja niższa: ogromne ryzyko.
A w przypadku twoich Heco... no to chyba ktoś kto podawał tę impedancję w katalogu ma jakiś układ z serwisami wzmacniaczy. One schodzą w pewnych zakresach do 3 Ohm. To nie jest łatwe dla wzmacniacza. Niektóre wzmacniacze z wyjściami 8Ohm mogą pójść z dymem.
-
Łoo matko.
A już parę razy grały pod yaqinem wpięte pod 8ohm.
Na szczęście nic się nie stało.
Czyli najbezpieczniej te celany podłączać pod zaciski 4ohm wzmacniacza.
Oprócz yaqina napędzamy je też emotivą pt-1 +a2
A już parę razy grały pod yaqinem wpięte pod 8ohm.
Na szczęście nic się nie stało.
Czyli najbezpieczniej te celany podłączać pod zaciski 4ohm wzmacniacza.
Oprócz yaqina napędzamy je też emotivą pt-1 +a2